Sympatiska Sydafrika

safari i sydafrika

Följ med på vår fantastiska resa till Sydafrika. Landet har under vårt vinterhalvår ett behagligt klimat med varma, soliga dagar och ljumma nätter. Vår Sydafrikaresa inleds och avslutas i Kapstaden, som räknas som en av världens vackraste städer, med den säregen blandning av modern och kolonial arkitektur, influerad av Portugal, Holland och de brittiska öarna. I Kapstaden ser vi några av stadens främsta sevärdheter och besöker även kåkstäderna och Godahoppsudden. I Stellenbosch som är ett av Sydafrikas äldsta och vackraste vindistrikt njuter vi av Sydafrikas bästa viner och den sagolika omgivningen. Längs den storslagna ’Garden Route’, kustvägen som går från Kapstaden till Port Elizabeth, upplever vi svindlande vackra vyer med prunkande vegetation, härliga sandstränder, dramatiska klippor och höga berg. I programmet ingår också några nätter på Kuzuko Private Lodge, där vi gör spännande safaris i hänförande natur.

Dag 1: Resa till Sydafrika
Flyg till Kapstaden. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 2: Kapstaden
Vi ankommer till Kapstaden och åker till vårt hotell för incheckning. Vår resa till Sydafrika börjar nu på riktigt med en åktur förbi parlamentet, rådhuset, samt Kapstadens fort och vidare till den historiska platsen Green Market som är en öppen afrikansk marknad i hjärtat av Kapstaden. I kvällningen samlas vi till en välkomstmiddag. Övernattning i Kapstaden. (Middag)

Dag 3: Kapstaden
Dagen inleds med ett besök på Taffelberget, dit vi tar oss med linbana om vädret tillåter. Härifrån bjuds vi på en makalös utsikt över staden. Därefter beger vi oss till V&A Waterfront och besöker det mycket unika akvariet. Under eftermiddagen tar vi en båttur över till Robben Island. Det var på denna ö som Nelson Mandela satt inspärrad under större delen av sin fängelsetid. Vi återvänder till V&A Waterfront och får lite tid på egen hand. Vid solnedgången fortsätter vi längs Sea Point till Clifton och Camps Bay där vi serveras middag. Övernattning i Kapstaden. (Lunch och middag)

Dag 4: Kapstaden - Stellenbosch
Under förmiddagen beger vi oss till museet District 6 och fortsätter sedan till Langa, en av kåkstäderna utanför Kapstaden. Här bor befolkningen i allt från plåtskjul till riktiga lyxkåkar. Innan lunch lämnar vi Kapstaden och beger oss till den historiska vin- och universitetsstaden Stellenbosch. Under eftermiddagen tar vi en behaglig promenad i Sydafrikas äldsta stad. Incheckning på vårt hotell. Övernattning i Stellenbosch. (Lunch)

Dag 5: Stellenbosch
Vi besöker två vingårdar och lär oss allt om vintillverkning. Efter en lätt lunch är det tid på egen hand innan vi möts igen till en härlig afrikansk middag. Övernattning i Stellenbosch. (Lunch och middag)

Dag 6: Stellenbosch - Hermanus
Vi njuter av en spännande dag i vinområdet där man utöver vin producerar andra produkter. Vi besöker en farm som tillverkar olivolja i Franschhoek och smakar på ost i Fairview. På eftermiddagen reser vi vidare till den lilla staden Hermanus. Övernattning i Hermanus. (Lunch och middag)

Dag 7: Hermanus - Knysna
Hermanus kallas även “the Riviera of the South” och erbjuder världens bästa valskådning från land. Naturälskare från hela världen kommer hit för att se dessa underbara däggdjur från klipporna. De gillar vattnet här eftersom det är relativt grunt (valskådningssäsongen sträcker sig mellan maj till december). Hermanus är en lugn och trevlig liten stad att strosa omkring i även den tid på året då valarna inte är närvarande i viken. Turen går därefter till Knysna. Längs vägen gör vi en paus i Albertina där vi besöker en fabrik som producerar hudvårdsprodukter tillverkade av aloe. Övernattning i Knysna. (Lunch och middag)

Dag 8: Knysna
Ledig dag till egna strövtåg. Övernattning i Knysna. (Frukost)

Dag 9: Knysna - Port Elizabeth
Vi fortsätter längs Garden Route, mot djur- och fågelparken Birds of Eden och Monkeyland. Här får vi stifta bekantskap med flertalet fågel- och aparter, innan vi fortsätter till Tsitsikamma National Park, där vi äter en gemensam picknicklunch. Under eftermiddagen fortsätter vi till Port Elizabeth. Övernattning i Port Elizabeth. (Lunch och middag)

Dag 10: Port Elizabeth - Kuzuko Private Game Lodge
Vår resa fortsätter mot Kuzuko Private Game Lodge där vi kan njuta av den vilda naturen och med lite tur även uppleva ”The Big Five”, ett samlingsnamn som avser de fem djurarterna elefant, noshörning, afrikansk buffel, lejon och leopard. Efter en lätt lunch har vi tid för egna reflektioner innan det är dags för en eftermiddagssafari eller game drive som det kallas här. Vi kör ut i öppna bilar med en ranger, som är expert på områdets flora och fauna, tillsammans med andra gäster på lodgen. Efter ett par timmars safari är vi tillbaka på lodgen. Övernattning i Kuzuko. (Middag)

Dag 11: Kuzuko Private Games
Tidigt på morgonen åker vi ut på en safari för att spåra Afrikas vilda djur. Det är aldrig garanterat vad man får se då djuren vandrar över stora områden. När vi är tillbaka efter ett par timmar serveras en stor frukost. Tid på egen hand. Senare på eftermiddagen blir det ytterligare en safari i Afrikas vilda bush. Övernattning i Kuzuko. (Brunch och middag)

Dag 12: Kuzuko - Oudtshoorn
Efter en tidig morgonsafari och en rejäl brunch checkar vi ut för att fortsätta den vackra vägen via Longkloof scenic route till Oudtshoorn. Vi rundar av dagen med en traditionell Braii (sydafrikansk grill) middag. Övernattning i Oudtshoorn. (Brunch och middag)

Dag 13: Oudtshoorn - Kapstaden
Vi beger oss tillbaka till Kapstaden och vårt första stopp på vägen är strutsfarmen. Den som vill kan ta sig en ridtur på en av strutsarna (tillval)! Vi stannar även till för att provsmaka både konjak och portvin. Sen eftermiddag når vi vårt hotell för incheckning. Övernattning i Kapstaden. (Lunch)

Dag 14: Kapstaden
En av höjdpunkterna under resan är en heldagsutflykt längs den vackra Kaphalvön. Den första pausen blir i fiskebyn Hout Bay. Härifrån tar vi en kort båttur till ön Duiker för att se den stora sälkolonin. Via vägsträckan längs Chapman’s Peak. når vi Godahoppsudden och Cape Point för att beundra den storslagna utsikten. I Simonstown intar vi en lunch bestående av havets läckerheter innan vi hälsar på hos pingvinerna. Övernattning i Kapstaden. (Lunch och middag)

Dag 15: Hemresa från Kapstaden
Förmiddagen fri för egna strövtåg. Transfer till flygplatsen för hemresa. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 16: Hemkomst
Ankomst till påstigningsorten.