Sydkorea och Peking

Två koreanska kvinnor går ner i gatan i Bukcheon Hanok village, Seoul, sydkorea

Följ med på en resa som tar dig till två av Östasiens viktigaste länder: Sydkorea och Kina. I Sydkorea kommer vi att se gränsområdet DMZ/JSA. Sydkoreas sjudande och jättelika huvudstad Seoul fascinerar, både med alla sina kulturella och historiska minnen från gamla tider och sina otroligt folk- och färgfyllda marknader. Resan avslutas i Kinas huvudstad Beijing och dess viktigaste sevärdheter.

Dag 1: Flyg till Seoul (Sydkorea)
Flighten går via Beijing. Måltider ingår ombord på långflygningarna.

Dag 2: Seoul
Vi anländer till Seoul under eftermiddagen och åker till hotellet. Övernattning i Seoul.(Middag)
 
Dag 3: Gyeongbokgungpalatset
Efter frukost besöker vi Gyeongbokgungpalatset, känt för sin fina arkitektur, välvda portar och vackra trädgårdar. Palatset var det viktigaste av de kungliga palatsen under Joseondynastin (1392-1910) och har blivit en symbol över Koreas självständighet. Under dagen besöker vi även Changdeokgung-palatset som finns upptaget på Unescos världsarvslista. (Gyeongbokgungpalatset är stängt på tisdagar och Changdeokgungpalatset på måndagar. Skulle något av respektive palatsbesök infalla på en dag då det är stängt besöker vi istället någon annan av Seouls många sevärdheter.) Vi beger oss därefter till området Bukchon, känt för sina karaktäristiska hus i traditionell stil som bevarats för att återspegla hur det såg ut i forna tiders Korea. Här bodde en gång i tiden Joseondynastin adelsmän och de höga ämbetsmän som betjänade hovet. En del av byggnaderna fungerar fortfarande som boningshus medan andra har gjorts om till restauranger, caféer eller boutiquer. Under eftermiddagen besöker vi även Namdaemun, en av Koreas största marknader som rymmer ett rikt utbud av allehanda varor. Vi fortsätter därefter till det charmiga Insadongdistriktet med sina många gallerier, antikvitetsaffärer, boutiquer, caféer och mycket annat. Här kan du finna allt från antikviteter till konsthantverk och modern konst. (Frukost och lunch.)
 
Dag 4: DMZ (den Demilitariserade Zonen) och JSA
Efter frukost beger vi oss till DMZ vid den 38: e breddgraden. Området har fungerat som buffertzon mellan Nord och Syd sedan vapenstilleståndet undertecknades 1953. Vi stannar till vid Imjingak-parken med sina monument över Koreakriget. Vid Mangbaedan-altaret samlas personer som är födda i vad som numera utgör Nordkorea varje nyår för att ceremoniellt visa sin vördnad och respekt för de platser där deras förfäder vilar. Inte långt bort ligger Frihetsbron, en gammal järnvägsbro som 13 000 krigsfångar korsade efter krigsslutet på väg mot friheten i Syd. De så kallade Fredsstenarna, stenar som hämtats från 86 slagfält i 64 olika länder, symboliserar krigets lidande och smärta. Vi fortsätter mot gränsen till Nordkorea. Sedan Koreakriget på 50-talet har det fortsatt varit spänt läge mellan Syd och Nord och det finns tusentals soldater på båda sidor gränsen. Skyltar som varnar om minerade områden talar sitt tydliga språk. 1978 upptäckte sydkoreansk militär ett tunnelbygge 70 meter under markytan i nordsydlig riktning.  Detta är är en bland flera tunnlar som grävts av nordkoreanerna för att kunna användas vid överraskningsanfall mot Syd. Den som önskar kan delta i en spännande vandring några hundra meter in i tunneln. Vi besöker därefter Dora-utsiktsplatsen där man kan överblicka gränsområdet och till och med se långt in i Nordkorea. Bland annat kan man se den nordkoreanska propagandabyn Gijeongdong med världens största flagga (35 X 28 meter) som hänger på en 160 meter hög flaggstång. Beläget inne I Den Demitariserade Zonen (DMZ) är Joint Security Area (JSA)  / det gemensamma säkerhetsområdet (även känt som Panmunjoms stilleståndsby) där koreaner från båda sidor kan mötas och fortsätta sina förhandlingar. Vi avslutar dagen med ett besök i gränsbyn Panmunjom där nordkoreanska och sydkoreanska soldater står öga mot öga. Övernattning i Seoul. (Frukost och lunch.)

*Då det pågår fortsatta samtal mellan Nordkorea och Sydkorea, JSA ofta stängt av FN (UNC) p.g.a. militära aktiviteter.
 
Dag 5: Seoul – Andong
På morgonen fortsätter vår resa söderut mot den pittoreska staden Andong, den koreanska konfucianismens vagga. På dagens program ingår ett besök på Andong Folk Museum och Dosansewon Confucian School. Vi besöker dessutom byn Hahoe som är upptaget på Unescos världsarvslista. Här upplever vi koreansk traditionell kultur, så som den kom till uttryck på landsbygden i förmodern tid. I byn finns 130 typiska klan-hus som gått i arv under generationernas gång. Övernattning i Andong. (Frukost och lunch)
 
Dag 6: Andong – Gyeongju
Efter frukost går färden mot Gyeongju som under nästan 1000 år var huvudstad i kungariket Silla (57 f. Kr – 935 e. Kr). Under sin blomstringstid omfattade riket ungefär två tredjedelar av den koreanska halvön. Staden har med sin bakgrund en rik skatt av arkeologiska fyndplatser och historiska lämningar och kallas därför ”museet utan väggar”. Efter ett besök på Gyeongju National Museum vandrar vi i Tumuli parken och beskådar Sillakungarnas gräsbeväxta gravkullar. Under promenaden ser vi också den vackra Anapji-dammen där Sillakungarna och deras sällskap lär ha spenderat mycket av sin lediga tid. Bland dagens sevärdheter finns även Cheomseongdae, ett av världens äldsta observatorier. Övernattning i Gyeongju. (Frukost och lunch)
 
Dag 7: Gyongju – Busan
Idag besöker vi några magnifika tempel som finns med på Unescos världsarvslista. Seokguram ligger inuti en grotta och anses vara en av Asiens finaste buddhisthelgedomar. Den tillhör tempelkomplexet Bulguksa, uppfört år 528 under Silla-dynastin. Tempelområdet är vackert beläget på sluttningarna till berget Tohamsan. Vi åker vidare till den hamnstaden Busan, Sydkoreas näst största stad. Här besöker vi Jagalchi som är Koreas största fiskmarknad. (Frukost och lunch)
 
Dag 8: Busan – Beijing
Transfer till flygplatsen för flyg till Beijing. Vi anländer till Beijing under Eftermiddagen. Vi inleder vår vistelse i Beijing med ett besök vid Himmelska fridens torg som är världens största torg. Här ligger bland annat statsbärande institutioner och monumentalbyggnader som Folkets stora sal, Nationalmuseet och Mao Zedongs mausoleum. Här ligger även ingången till den Förbjudna staden varifrån Kinas kejsare en gång i tiden styrde det enorma imperiet. Övernattning i Beijing. (Frukost.)

Dag 9: Den Förbjudna Staden och Hutonger
Efter frukost beger vi oss till den Förbjudna staden dit enbart de som tillhörde kejsarfamiljen eller hovet ägde tillträde. Det enorma paltskomplexet har anor från tidigt 1400-tal och består av närmre 1000 byggnader. Fram till att Qing-dynastin störtades 1911 fungerade den Förbjudna staden som kejsarmaktens absoluta centrum. Vi äter därefter lunch hos en kinesisk familj i Beijings äldre stadskärna där kvarter med så kallade hutonger bevarats. Hutong är benämningen på de smala och ofta vindlande gränder som sammanbinder muromgärdade tegelhus med gemensamma innergårdar. Vi tar en tur med cykelrickshaw genom gränderna, varav några har anor från 1200-talet. Innan vi återvänder till hotellet stannar vi till vid en butik som specialiserat sig på sidenprodukter. (Frukost och lunch.)
 
Dag 10: Den Kinesiska muren och ”Fågelboet”
Idag beger vi oss till den Kinesiska muren, världens längsta byggnadsverk. Bussfärden tar några timmar men du får tillfälle att genom fönstret se både den moderna storstaden Beijing och den landsbygd man finner norr om staden. Vi gör uppehåll längs vägen och besöker en cloisonné-tillverkare som framställer vaser och andra föremål på traditionellt vis. Färden fortsätter upp bland bergen och mot den Kinesiska muren. På plats får du gott om tid till att promenera på muren innan återresan. Tillbaka i Beijing stannar vi till vid ”Fågelboet” (Beijings national Stadium) som uppfördes inför Olympiska sommarspelen i Beijing 2008. Stadion med sina 92 000 sittplatser är byggd i en minst sagt uppseendeväckande och storslagen arkitektur som många anser påminner om ett enormt fågelnäste – därav byggnadsverkets smeknamn. (Frukost och lunch.)
 
Dag 11: Himmelens tempel och Sommarpalatset
Under förmiddagen besöker vi Himmelens tempel där kejsaren, som ansågs regera på mandat från Himlen, vid varje vintersolstånd förrättade offer till denna högre makt. Den vackra gamla byggnaden med sina gyllene utsmyckningar och runda tak (enligt kinesisk kosmologi är himlen rund och jorden fyrkantig) omges av ett parkområde dit lokalbefolkningen söker sig för att promenera, umgås och utöva traditionella meditations- och gymnastikformer som tai chi. Efter lunch besöker vi Sommarpalatset som rymmer Kinas största kejserliga trädgård. Här sökte kejsarfamiljen svalka under sommarmånaderna när det kunde bli oerhört hett och kvavt i den Förbjudna staden. På kvällen möts vi till en avskedsmiddag med bland annat den lokala specialiteten Pekinganka. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 12: Hemresa från Beijing
Efter frukost beger vi oss till flygplatsen inför flygresan till Sverige. Måltider ingår ombord på långflygningen. (Frukost.)
 


AVRESA AVRESEORT PRIS FLYGBOLAG PLATSER BOKNING
2021-04-15 Stockholm 23 800
Air China Öppet Boka här
2021-04-15 Göteborg 23 800
Air China Öppet Boka här
2021-04-15 Köpenhamn 23 800
Air China Öppet Boka här
2021-04-15 Oslo 23 800
Air China Öppet Boka här
2021-10-14 Stockholm 23 800
Air China Öppet Boka här
2021-10-14 Göteborg 23 800
Air China Öppet Boka här
2021-10-14 Köpenhamn 23 800
Air China Öppet Boka här
2021-10-14 Oslo 23 800
Air China Öppet Boka här

* Gruppstorlek 15 -25 personer
Priserna är baserade på  kostnader och valutakurser 2020-04-20.  Vi reserverar oss för eventuella prisändringar samt för omkastningar i programmet.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Seoul och hemresa från Busan via Peking
Alla flygskatter 
Hotell  i delat dubbelrum med frukost
Utflykter och måltider enligt program
Engelsktalande lokalguide (Sydkorea)
Svensktalande reseledare

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 5500 kr
Avbeställningsskydd 6 % av resans pris
Reseförsäkring 570 kr

Visum till Kina:
I och med att man är i Kina mindre än 144 timmar och fortsätter till ett tredje land erfordras inget visum till Kina  

Ingår ej i resans pris:
Dricks till lokalguider och chaufförer ca USD 40 totalt per person

Preliminära flygtider med Air China:
Göteborg - Stockholm 16:15 - 17:15
Köpenhamn - Stockholm 17:15 - 17:30
Oslo - Stockholm 17:10 - 18:10

Stockholm - Beijing 19:10 - 09:45 nästa dag

Beijing - Seoul 13:25 - 16:35
Busan - Beijing 12:45 - 14:05

Beijing - Stockholm 13:50 - 17:20

Stockholm - Göteborg 20:30 - 21:30
Stockholm - Köpenhamn 19:00 - 20:10
Stockholm - Oslo 18:50 - 19:50

Barnrabatt:
Fråga vid bokning