Resor till Taiwan

Taipei, Taiwan

Taiwan eller Formosa "den vackra ön" som portugiserna kallade ön efter att ha kommit dit 1544. Ön var en kort period holländsk koloni, men sedan 1662 kinesisk. 1947 deklarerade man en egen konstitution. 16 mil bred och 40 mil lång är ön stor som Småland och Skåne tillsammans.Här bor 23 miljoner invånare varav 7 miljoner bor i  huvudstaden Taipei med omnejd och ungefär hälften så många bor i området runt Kaohsiung på öns sydvästra kust. 

Den bördiga marken på ön upptar cirka 25% av öns yta medan resten är skog och berg med 5 toppar över 3000 meter, varav den högsta är Yu Shan på 3 952 meter. De flesta bor på den bördiga remsan längs västkusten och det är också här öns höghastighetståg med japansk teknik kör de 345km i 300 km/tim från Taipei till Kaohsiung på 90 minuter. Här ligger städerna som på pärlband och totalt finns här 12 imponerande stationer längs banan. 

Taipei domineras av vad man säger världens högsta bebodda hus Taipei 101, 508 meter högt och 101 våningar. Stadens äldsta kvarter Wanhua med Longshan-templet , med tak täckt av gyllene drakar, och atmosfär fylld av avrökelsedoft. Nattmarknaden Hwahsi är också värd ett besök, även om ormblodet som säljs kanske inte lockar att dricka. National Palace Museum, ett av världens mest fantastiska museer, med nästan 700.000 bitar av kinesiska kejserliga artefakter och konstverk. Det visar 8 000 års kinesisk historia. med bl.a. bitar samlade av Kinas kejsare. National Palace Museum delar sina rötter med palatsmuseet i den förbjudna staden i Peking, med dess stora samling av konstverk och artefakter från Ming och Qing-dynastierna.

Cirka 50 km längs nordkusten från Taipei finns ett märkligt naturområde, Yeliou. Här har Stilla Havets saltrika vatten format något som ser ut som jättesvampar av sten. Tarokoravinerna längs floden Liwu med sina upp till 1200 meter höga sluttningar fyllda av marmor är värda ett besök. Sol- och månsjön är en stor sjö med romantisk charm. Här finns öns kulturby med Wenwutemplet, Tzepagoden med mera . Missa inte heller den vackra staden Hualien där man har bevarat en speciell livsstil med många marmorväggar; här möter Stilla Havskustens turkosa vatten branta berg. Staden Tainan är en spännande stad där dåtid och nutid möts, här finns den största koncentrationen av tempel i Taiwan, fästningar, valv och rester av den kinesiska kulturen

Rundresor


Taipei med 101 byggdaden, Taiwan

Taiwan-Hongkong-Macao


Följ med på en annorlunda Kinaresa under vilken du får uppleva ett Kina som du inte möter under standardresorna till Folkrepubliken Kina på det kinesiska fastlandet. De tidigare kolonierna Hongkong och Macao överlämnades inte till Folkrepubliken...