Taiwan-Hongkong-Macao

Taipei med 101 byggdaden, Taiwan

Följ med på en annorlunda Kinaresa under vilken du får uppleva ett Kina som du inte möter under standardresorna till Folkrepubliken Kina på det kinesiska fastlandet. De tidigare kolonierna Hongkong och Macao överlämnades inte till Folkrepubliken Kina förrän under slutet av 1990-talet och Taiwan har aldrig varit under Folkrepublikens kontroll. Områdena har därför alltid haft marknadsekonomi och undslapp dessutom det kaos som drabbade övriga Kina under kulturrevolutionen. Taiwan, Hongkong och Taiwan är dock inte mindre kinesiska för det! Kanske snarare tvärtom! Här har man alltid värnat om traditionell kinesisk kultur, samtidigt som man inte varit främmande för att ta till sig nya influenser utifrån. Under rundresan får du uppleva några av Östasiens mest intressanta och moderna storstäder, men får även tillfälle att upptäcka Taiwans underbara naturlandskap – en gömd skatt som dock alltfler utländska turister har börjat få upp ögonen för.   ­
 

Dag 1: Resa till Hongkong
Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Hongkong
Vi anländer till Hongkong under eftermiddagen och beger oss till hotellet för incheckning. Resten av dagen kan du vila ut efter resan eller gå på upptäcktsfärd i närområdet innan vi under kvällen samlas vi inför välkomstmiddagen. 
 
Dag 3: Hongkong
Efter frukost tar vi färjan till Honkong Island och upplever ett av världens mest berömda hamninlopp. På Hongkong Island åker vi längs den branta bergbanan/spårvagnen Peak Tram till toppen av Victoria Peak varifrån man får en strålande utsikt över stad och hamn. Turen fortsätter till den flytande fiskebyn Aberdeen där folk fortfarande bor ombord på sina djonker. Vi tar en promenad och tar en titt på båtarna innan vi äter en traditionell lunch på en flytande restaurang. Vi beger oss därefter till de charmiga kvarteren vid Stanley Market, känd för sitt utbud av allehanda varor, bland annat kinesiskt konsthantverk. Resten av dagen till eget förfogande att upptäcka det underbara Hongkong på egen hand. Du tar dig runt enkelt och smidigt med stadens utmärkta och lättbegripliga tunnelbanesystem. Hongkong är underbart vackert framåt kvällen! Övernattning i Hongkong. (Frukost och lunch.)
 
Dag 4: Hongkong – Macao – Hongkong
Efter frukost åker vi snabbfärja till Macao som tidigare var en portugisisk besittning. Under dagsturen besöker vi platser i stadens historiska centrum som finns upptaget på Unescos världsarvslista. Vi inleder med ett besök till A- Ma-templet som har anor från 1400-talet och är tillägnat sjöfararnas skyddsgudinna. Vi fortsätter därefter till Ruinas de Igreja de Sao Paulo – de vackra ruinerna efter vad som återstår av den katolska kyrka som uppfördes under tidigt 1600-tal när Portugal var en betydande kolonialmakt med ambition att bevaka och utöka sina intressen i Asien. Vi besöker även Fortaleza de Monte, ett fort uppfört under samma århundrade för att skydda det portugisiska prästerskapet mot pirater. Macao är idag känt som ”Österns Monte Carlo” och den som vill kan passa på att tita in på något av stadens många kasinon för att få en snabb inblick i verksamheten där, innan vi tar eftermiddagsfärjan tillbaka till Hongkong. Resten av dagen öppen att upptäcka Hongkong på egen hand. Övernattning i Hongkong. (Frukost, lunch och middag.) 
 
Dag 5: Hongkong – Kaohsiung     
Transfer till flygplatsen och flyg till Kaohsiung, Taiwans näst största stad. Vi besöker det charmiga Pier 2 Art Center med utställningar av modern konst i det gamla hamnområdet som förvandlats till ett mysigt konstnärs- och kulturkvarter. Några minuters promenad bort ligger ett järnvägsmuseum som kan locka tågintresserade resenär. Vi avslutar dagen med att besöka någon av stadens spännande kvällsmarknader. Här finner du ett fantastiskt folkliv och ett rikt utbud av taiwanesisk ”street food”, utöver allt annat intressant man kan finna bland stånden. (Frukost och middag.) 
 
Dag 6: Alishan
Idag väntar storslagna naturupplevelser i de sagolika landskap man finner bland Alishan-bergen på det centrala höglandet med taiwanesisk jättecypress, vackra vattenfall och mossbeväxt urskog. Här bland bergen i hjärtat av Taiwan finner man dessutom några av Östasiens förnämsta teodlingsdistrikt och området är speciellt känt för sina fina Oolong-teer. Övernattning i en mindre by bland bergen. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 7: Riyuetan (Sun Moon Lake)
Efter frukost fortsätter vår färd genom centrala Taiwans bergsområden mot öns största sjö Riyuetan. Vi stannar till i samhället Ita Thaw (Tehua) som befolkas av Thao-folket, ett av de många minoritetsfolk som finns på Taiwan, men besöker även taoisttemplet Wenwu-miao och Tse-En-pagoden varifrån man får en underbar utsikt över sjön. Vi avslutar dagen med ett besök till Syuentzang-templet tillägnat den i Östasien mycket kända munken Xuangzang som under 600-talet färdades till Indien varifrån han förde med sig buddhistiska sutror författade på sanskrit som han sedan översatte till kinesiska. Övernattning i närheten av Riyuetan. (Frukost och lunch.)
 
Dag 8: Riyuetan – Taipei
Efter frukost beger vi oss mot den mindre staden Lukang på Taiwans västkust som en gång i tiden var en av Taiwans viktigaste hamnar. Här besöker vi det rikt dekorerade Tianhou-templet tillägnat sjöfararnas skyddsgudinna och det stilrena buddhisttemplet Lungshan, tillägnat barmhärtighetens bodhisattva Guanyin. Vi fortsätter mot Taipei men gör uppehåll på vägen för att besöka en papperstillverkare som framställer sina produkter på traditionellt vis.  Efter ankomsten besöker vi skyskrapan Taipei 101 som utnämndes till världens högsta byggnad 2004 och förblev så tills Burj Khalifa i Dubai öppnade 2010. Övernattning i Taipei. (Frukost och lunch.)
 
Dag 9: Taipei
Efter frukost beger vi oss till National Palace Museum som rymmer världens främsta samlingar av kinesiska konstföremål från olika kinesiska dynastier. Samlingarna fördes till Taiwan från det kinesiska fastlandet vid slutet av det kinesiska inbördeskriget när Chiang Kai-shek och hans nationalisttrupper 1949 helt förlorade kontrollen över Fastlandskina. Museets utställningar består till stora delar av de värdefullaste föremålen bland de kejserliga samlingarna i Förbjudna staden i Peking. Vi passar även på att besöka det närbelägna men betydligt mindre museet Shung Ye Museum of Formosan Aborigines för att lära oss om den taiwanesiska ursprungsbefolkningens historia och levnadsvillkor i ett samhälle som annars domineras av den kinesiska majoritetsbefolkningens kultur. Under eftermiddagen besöker vi minnesmonument Chiang Kai-shek Memorial Hall. Efter att ha förlorat mot Maos kommunistarmé och retirerat till Taiwan fortsatte Chiang Kai-shek att vara statsöverhuvud över Republiken Kina, som i praktiken enbart utgjordes av ön Taiwan. Vi ser även den närbelägna presidentbyggnaden där Taiwans statsöverhuvud har sitt huvudsäte. Vi avslutar dagen med ett besök vid Tamsui Old Street vid Tamsuiflodens mynning i norra Taipei. Här finner man alla möjliga sorters butiker som säljer allt från lokala delikatesser till hantverk, kläder och souvenirer. I området finns dessutom många utmärkta restauranger. (Frukost och lunch.)
 
Dag 10: Taipei 
Efter frukost besöker vi geoparken Yehliu på norra Taiwan som är känt för sina spektakulära klippformationer som formats av hav, väder och vind. Därefter besöker vi den närbelägna fiskmarknaden Guei Hou där den pinfärska fisken tillagas på plats i områdets restauranger. Vi fortsätter till orten Jiufen som ligger bland bergen med en fantastisk utsikt över Taiwans vackra kuststräcka. Jiufen var under den japanska kolonialeran (1895–1945) en gruvort där man bröt guld. I takt med att verksamheten avvecklades förvandlades Jiufen till en sömnig landsort som på senare tid blivit ett populärt utflyktsmål och vaknat till nytt liv. Bebyggelsen klättrar längs de branta sluttningarna och här kan man fortfarande få en känsla av hur Taiwan kan ha sett ut i äldre tider. Här finner man trånga gränder, mängder av småaffärer och mysiga tehus. Vi återvänder vi till Taipei under den sena eftermiddagen. Övernattning i Taipei. (Frukost och lunch.)
 
Dag 11: Taipei
Hela dagen är vikt åt egna äventyr i Taipei. Det finns mycket att upptäcka i staden! Fråga gärna din reseledare eller lokalguide om förslag på intressanta platser att besöka. Under kvällen transfer till flygplatsen inför hemresan via Hongkong. (Frukost.)
 
Dag 12: Hemkomst
Ankomst till påstigningsorten.
 


Kinesiska tempel i Taipei, Taiwan
karta för resa till Taiwan,Hongkong och Marcao