Thailand och Angkor

/Damnoen Saduak-Flytande Marknad, Bangkok, thailand

Följ med på en rundresa som tar dig till Thailands och Kambodjas främsta sevärdheter. Resan går i kulturens tecken och ger en god inblick i det moderna Sydostasien och den variationsrikedom som kännetecknar regionen. Under resan får du veta mer om såväl de gamla siamesiska rikena och khmerriket som Thailands och Kambodjas spännande samtidshistoria. Resan bjuder dessutom på fantastiska landskap och mycket god mat!

Dag 1: Resa till Bangkok.
Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Bangkok
Ankomst till Bangkok och transfer till hotellet för incheckning. Under kvällen samlas vi inför en välkomstmiddag med thailändska specialiteter. Övernattning i Bangkok. (Middag.)
 
Dag 3: Bangkok
Efter frukost inleder vi dagen med en stadsrundtur under vilken vi bland annat besöker det kungliga palatset Phra Borom Maha Ratcha Wang som varit den thailändska kungarnas officiella residens sedan 1780-talet. Palatsområdet med sin vackra arkitektur och spännande historia är en av de mest populära turistattraktionerna i den thailändska huvudstaden. Vi beger oss därefter till buddhisttemplet Wat Pho som klassas som ett de heligaste templen i landet och är vida berömt för sin 46 meter långa staty som föreställer Buddha strax innan han på sin dödsbädd uppnår nirvana. Vi besöker även den väldoftande och färgsprakande blomstermarknaden Pak Khlong Talat och färdas längs centrala Bangkoks kanaler med longtailbåt. Övernattning i Bangkok. (Frukost och lunch.)
 
Dag 4: Bangkok – Damnoen Saduak – floden Kwai
Under förmiddagen besöker vi Thailands mest berömda flytande marknad i Damnoen Saduak strax utanför Bangkok. Vi fortsätter härifrån mot staden Kanchanaburi i västra Thailand, inte långt från gränsen till Burma. Strax utanför staden lät den japanska armén under andra världskriget uppföra en järnvägsbro över floden Kwai med hjälp av bland annat brittiska krigsfångar som tvingades träla i det tropiska klimatet och den otillgängliga terrängen (fångarnas umbäranden dramatiserades som bekant i succéfilmen Bron över floden Kwai från 1957). Under vårt besök i området får vi veta mer om japanernas järnvägs- och broprojekt och besöker bland annat den närbelägna krigskyrkogården för de många krigsfångar som dog under tvångsarbetet. Vi åker tåg över floden till orten Nam Tok varifrån vi fortsätter med buss till ”Hellfire Pass”, den sektion av den ursprungliga järnvägslinjen som var svårast för krigsfångarna att färdigställa. Under natten bor vi på ett flytande hotell på floden. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 5: Kanchanaburi – Ayutthaya
Efter att vi under förmiddagen njutit av den stilla miljön på floden Kwai reser vi mot staden Ayutthaya. (Frukost och lunch.)
 
Dag 6: Ayutthaya
Under dagen utforskar vi Ayutthaya Historical Park som är ett Unesco-världsarv med fantastiska ruiner från den period då Ayutthaya fungerade som det siamesiska kungadömets huvudstad. Ayutthaya grundades redan 1350 och ödelades 1767 när staden härjades av burmesiska trupper. Under eftermiddagen återvänder vi till Bangkok varifrån vi tar nattåget till Thailands näst största stad Chiang Mai i norra Thailand. Övernattning ombord på tåget. (Frukost och lunch.)
 
Dag 7: Chiang Mai
Under morgonen anländer vi till Chiang Mai och beger oss till vårt hotell där vi äter frukost och checkar in. Därefter väntar en rundtur med rickshaw under vilken vi tillbakalutat och bekvämt får uppleva stadens folkliv. Under färden besöker vi även det underbara buddhisttemplet Wat Pra Singh med anor från 1300-talet innan vi återvänder till hotellet. På kvällen tar vi del av gatulivet i stadskärnan med sina mysiga restauranger, barer, caféer och nattmarknader. Övernattning i Chiang Mai. (Frukost och lunch.) 
 
Dag 8: Wat Doi Suthep
Under förmiddagen besöker vi tempelkomplexet Wat Doi Suthep beläget på en höjd strax utanför Chiang Mai varifrån man får en fantastisk utsikt över staden med omnejd. En färggrann och rikligt dekorerad promenadväg med 300 trappsteg leder upp till tempelbyggnaderna, men den finns även en hiss att tillgå för den som vill spara lite på krafterna. Under tillbakafärden till Chiang Mai stannar vi till i Doi Pui Hmong Tribal Village för att få en inblick i Hmong-folkets traditioner och kultur. Övernattning i Chiang Mai. (Frukost och lunch.)
 
Dag 9: Chiang Mai – Chiang Rai
Efter frukost fortsätter vi färden mot staden Chiang Rai för att besöka det märkliga tempelkomplexet Wat Rong Khun som uppfördes så sent som 1997. Det kritvita templets märkliga arkitektur är fylld av buddhistisk symbolik, men en del muralmålningarna på insidan föreställer faktiskt västerländska kändisar som Michael Jackson och fantasifigurer som stålmannen och karaktären Neo i filmen Matrix. Vi fortsätter till staden Mae Sai vid gränsen till Burma i den så kallade Gyllene triangeln och besöker museet Golden Triangle Park hall of Opium där vi får veta om den historiska bakgrunden till drogen opium samt problematiken med den illegala vallmoodlingen i regionen. Under eftermiddagen finns även möjligheten att åka en båttur på Khongfloden för den som så önskar (tillval). Övernattning i Chiang Rai. (Frukost och lunch.)
 
Dag 10: Chiang Rai – Siem Reap
På morgonen transfer till flygplatsen inför resan till Siem Reap via Bangkok. Efter ankomsten till Siem Reap besöker vi det magnifika tempelkomplexet Banteay Srei uppfört i rosa sandsten under den senare hälften av 900-talet. Templet är berömt för sina fina reliefer som avbildar scener från den hinduiska gudavärlden. Övernattning i Siem Reap. (Frukost och middag.)
 
Dag 11: Ankor Thom – Ta Prohm – Ankor Vat
Idag väntar en heldagsutflykt till Ankor-området – en av världens absolut främsta arkeologiska fyndplatser. Vi inleder med ett besök till Ankor Thom som är ruinerna efter vad som en gång i tiden var khmerrikets största stad. Staden uppfördes under slutet av 1100-talet och täcker de mer än 900 hektar. Vi besöker här de främsta sevärdheterna, bland annat Bayontemplet med sina mer än 200 gåtfulla stenansikten.  Vi besöker därefter Ta Prohm, ursprungligen ett buddhistkloster uppfört under sent 1100-tal. Ruinerna har medvetet bevarats utan att man tagit bort alltför mycket av de enorma banjan-träd som hotar att sluka byggnaderna. Vi avslutar dagen med ett besök till Ankor-områdets största och mest kända tempelkomplex Ankor Vat. Tempelområdet täcker nästan 200 hektar och under eftermiddagen besöker vi de viktigaste byggnaderna och ser de bäst bevarade relieferna. Under kvällen väntar en middag med traditionell dansföreställning. Övernattning i Siem Riep. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 12: Rolous – hemresa
Efter frukost besöker vi de tre mindre tempelkomplexen Preah Ko, Bakong och Lolei i närheten av det mindre samhället Rolous strax utanför Siem Reap. Tempelkomplexen är bland de äldsta i Ankor-området och anlades troligen under slutet av 800-talet.  Efter lunch transport till flygplatsen inför hemresan. (Frukost och lunch.)
 
Dag 13: Hemkomst 
Vi anländer till påstigningsorten.