Västra USA

street car i San Francisco, USA

På vår resa i västra USA:s delstater kommer vi att få se och uppleva mängder av vyer, alla välkända från otaliga amerikanska filmer. Vi far genom landskap som har utgjort spelplatser för flera vilda västernfilmer: Nevadaöknen, Grand Canyon, Sierra Nevada, Yosemite National Park, och naturupplevelserna blir något alldeles utöver det vanliga. Städerna Los Angeles, San Francisco och Las Vegas hör väl till de mest filmade i världen. Vi kommer förstås att vandra längs LA:s Hall of Fame och de som så önskar kan göra en egen extra utflykt till en av Hollywoods stora filmstudior, Universal Studio. Ytterligare besök med filmanknytning omfattar bland annat Alcatraz, Golden Gatebron och Fisherman’s Wharf i San Francisco, tidningskungen Randolph Hearsts Hearst Castle och en resa längs Pacific Coast Highway. I Las Vegas bländas vi av The Strips kolossala neonreklam och får som kontrast uppleva Mojaveöknens karga ödslighet. Att dessutom få möjlighet att handla amerikanska märkesvaror till ytterst förmånliga priser ger denna resa ytterligare en dimension. Storslagen natur, skyskrapor och andra berömda byggnadsverk, film och underhållning, handel och köpenskap, allt det som vi förknippar med USA får vi på denna resa!

Dag 1: Resa till USA (San Francisco)
Vi flyger till San Francisco. Måltider ingår ombord på långflygningen. Efter incheckning på vårt hotell blir det möjlighet att vila en stund eller kanske vandra runt på egen hand och få några intryck av denna vackra stad. Övernattning i San Francisco.

Dag 2: San Francisco – Hearst Castle – San Luis Obispo
Efter frukost beger vi oss med buss till Hearst Castle. Detta är troligen det enda riktiga slottet på amerikansk mark. Bakgrundshistorien är spännande: den store tidningsmagnaten Randolph Hearst hade på en rundresa i Europa i sin ungdom sett flera klassiska europeiska slott. Sedan han blivit multimiljonär på sina medieaffärer lät han arkitekten Julia Morgan rita detta magnifika slott med mer än 160 rum. Det uppfördes mellan 1919 och 1947. Här har i stort sett alla de stora filmstjärnorna från Hollywood varit gäster. Hearst använde delar av sin rikedom till att bygga upp en makalös samling av konst och antikviteter. Dessa finns nu till beskådande i flera av rummen. Swimmingpoolen är också alldeles exceptionell. Slottet och Randolph Hearst har dessutom odödliggjorts genom filmen Citizen Kane, Orson Welles mästerverk från 1951. I filmen, som upprepade gånger valts till världens främsta, får vi följa Randolph Hearsts liv, och Hearst Castle är förebilden för filmens Xanadu. (Det är mycket lämpligt att se denna film före resan!). Efter slottsbesöket far vi till San Luis Obispo. Det är en av Kaliforniens äldsta städer, och har anor från 1700-talet, vilket inte vill säga litet i USA. Det var även den sista staden i USA som använde gatlyktor med gas. Övernattning i San Luis Obispo.

Dag 3: San Luis Obispo - Solvang- Santa Barbara - Los Angeles
I dag startar vi tidigt och styr kosan mot staden Solvang. Denna plats grundades 1911 av en grupp danskar som på sin färd västerut ville grunda just en dansk koloni. Än i dag ser vi många hus i traditionell dansk utformning. Från Solvang fortsätter vi längs Pacific Coast Highway mot Santa Barbara och njuter av det vackra sceneriet som breder ut sig inför våra ögon. Santa Barbara, också känd som ‘Amerikas Riviera’, är kanske den bästa och skönaste strandorten i södra Kalifornien. Vi anländer till Los Angeles under eftermiddagen och därefter är resten av dagen fri för egna aktiviteter. Övernattning i Los Angeles.

Dag 4: Los Angeles
På morgonen gör vi en promenad längs den berömda Walk of Fame. Här kan vi se namnen på all världens stora filmstjärnor ingraverade i just stjärnor på trottoaren. Vi tittar även in på Mann’s Chinese Theater, den världsberömda biografen från 1927 som ligger på Hollywood Boulevard. Som tillval finns det nu möjlighet att besöka en av Hollywoods mest berömda filmstudior. Här i hjärtat av Hollywood får vi vandra runt i Universal Studio City, ett enormt område med hela 48 inspelningsstudior. Universal är världens största film- och TV-producent. Vi får under turen uppleva massor av spännande specialeffekter, laviner som krossar broar, fruktansvärda stormar, vita jättehajar, King Kong och mycket annat.Övernattning i Los Angeles.

Dag 5: Los Angeles – Outlet Factory – Las Vegas
Vi lämnar nu kusten och Los Angeles. Färden går genom San Bernardinoområdet och på bergsvägar når vi staten Nevada och Mojaveöknen. Under vägen stannar vi i Barstow där Tanger Outlet Center är beläget. I detta berömda outlet kan vi inhandla många av de mest kända märkeskläderna till otroligt låga priser. Dollarkursen är dessutom för närvarande till vår fördel. Vi anländer till Las Vegas, ‘världens nöjes- och underhållningshuvudstad’. Eftermiddagen är fri till eget förfogande. Senare på kvällen är det förstås läge att uppleva nattens Las Vegas med alla blinkande neonskyltar. Här kan man se några av de berömda showerna, som Fremont Street Viva Vision, Fountain Show på Bellagio eller Mardi Gras på Rio. Övernattning i Las Vegas.

Dag 6: Las Vegas - Grand Canyon West (Skywalk) -  Las Vegas
I dag gör vi en heldagstur i Las Vegas omgivningar. Vi börjar med ett av världens sju nya naturunderverk, Grand Canyon. De som vill och vågar kan göra en tur på ‘Skywalk’ (Skywalk är ej inkluderat i priset.), en ny och jättelik promenad byggd längs kanten av västra Grand Canyon. Grand Canyon West tillhör inte Grand Canyon National Park utan ägs och drivs av den infödda Hualapaistammen, inom vars reservat området ligger. Övernattning i Las Vegas.

Dag 7: Las Vegas
Från vårt hotell reser vi längs Las Vegas Strip. Det är en nära sju kilometer lång väg som kantas av många välbekanta byggnader. Här ligger t ex 15 av världens 25 största hotell samlade! Vi stannar till vid USA:s kanske mest berömda chokladfabrik, Ethel M Chocolate Factory och gör ett studiebesök här för att se på och smaka de delikata pralinerna. I anslutning till fabriken ligger också Botanical Cactus Garden med massor av unika kaktusar som vi ser när vi vandrar runt i labyrinten av gångar. Hit vallfärdar miljoner turister varje år. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter i Las Vegas. Gör gärna en kvällstur längs The Strip och förundras över de otroligt braskande neonreklamskyltarna. Övernattning i Las Vegas.

Dag 8: Las Vegas – Death Valley - Mammoth Lakes
Vid avresan från Las Vegas stannar vi till för att fotografera den berömda välkomstskylten. Efter spelstadens luxuösa glamour upplever vi en mycket skarp kontrast när vi efterhand anländer till Death Valleys tysta och extrema omgivningar. Denna ’Dödens Dal’ är en landsänka i Mojaveöknen, och här finns Nordamerikas lägsta punkt, 86 meter under havsnivån. Här har dessutom uppmätts en rekordtemperatur på hela 56,7 grader. Vi stannar till vid Zabriskie Point, som förutom att ha gett namn åt filmen från 1970 av Michelangelo Antonioni, är ett av världens mest ödsliga erosionslandskap. Även den berömda ranchen Furnace Creek besöks innan vi beger oss över dalen och når Sierra Nevadas bergssluttningar. Slutligen kommer vi fram till den kända vintersportorten Mammoth Lakes.Övernattning i Mammoth Lakes.

Dag 9: Mammoth Lakes - Yosemite National Park - Modesto
Dagens utflykt tar oss först till Tioga Pass, ett bergspass på 3 000 meters höjd över havet. Genom detta pass kommer vi in i den vackra nationalparken Yosemite. Vi reser runt i Yosemite Valley och förundras ständigt över de magnifika vyer och fantastiska bergsformationer som syns överallt. Vi får bland annat beundra El Capitan, Half Dome och de sköna vattenfallen Bridal Falls och Yosemite Falls. Yosemite är sedan 1984 ett av UNESCO:s världsarv. Själva området grundades redan 1890 och är ursprunget till begreppet nationalpark. Vi övernattar i Modesto.

Dag 10: Modesto – San Francisco
Från staden Modesto, odödliggjord genom George Lucas berömda film American Graffiti, återvänder vi till San Francisco. Här får vi en rejäl stadsrundtur med många av de mest populära vyerna: Golden Gatebron, Golden Gate Park, Ocean Beach, Lombard Street, Coit Tower, Twin Peaks, Fisherman's Wharf. Övernattning i San Francisco.

Dag 11: Hemresa från San Francisco
Förmiddagen till egna äventyr. Du kan besöka den berömda fängelseön Alcatraz (Säljs som tillval i mån av plats. Utflykten skall bokas minst 30 dagar före avresan). Under eftermiddagen transfer till flygplatsen för hemresa. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 12: Hemkomst
Ankomst till påstigningsorten.