Washington D.C. - New York - Island

Blå lagunen i Island

Vår resa till Island, Washington och New York är verkligen kontrasternas resa. Först stannar vi till på Island där vi får uppleva ödslig men sagolik natur. Här upptäcker vi naturens mästerverk vid Gullfoss och Thingvellir och vi badar i den välkända Blå lagunen. Efter några välbefinnande dagar på Island åker vi till USA:s huvudstad Washington D.C. där vi får uppleva stadens många monument och minnesmärken. Vi avslutar resan i den pulserande staden New York med alla sina skyskrapor och landmärken kända från otaliga filmer och TV-serier. På resan kommer vi att bekanta oss med de flesta sevärdheterna. Kulturutbudet är enormt och man hittar alltid på något att se eller göra i världsstaden som aldrig sover, ett av världens mest populära resmål!

Dag 1: Resa till Island
Flyg till Reykjavik. Efter ankomst åker vi direkt till den välkända Blå lagunen där vi badar i de varma mineralrika poolerna belägna mitt i ett lavafält utanför Reykjavik. Sedan åker vi till vårt hotell i Reykjavik checkar in. På kvällen samlas vi till en trevlig välkomstmiddag. Övernattning i Reykjavik. (Måltider kan köpas på flyget och middag i Reykjavik)

Dag 2: Reykjavik
Efter en stärkande frukost åker vi ut på en klassisk utflykt där vi ser några av den isländska naturens välkända underverk. Första stoppet är vid Thingvellir nationalpark där vi tar del av områdets unika natur, intressanta historia och geologi. Turen fortsätter till de varma källorna i Geysir, där källan Strokkur sprutar sin vattenstråle högt mot skyn var sjätte minut. Därefter är det dags för det vackra vattenfallet Gullfoss. Vi tar oss vidare till biskopssätet i Skalholt. Utflykten avslutas med ett besök i ett växthus. Övernattning i Reykjavik. (Lunch)

Dag 3: Reykjavik - Washington D.C.
Förmiddagen bjuder på en tre timmars stadsrundtur i och omkring Reykjavik, världens nordligaste huvudstad. På eftermiddagen transfer till flygplatsen och flyg till Washington D.C. Transfer med buss till vårt hotell i Washington D.C. och incheckning. Resten av kvällen ledig. Övernattning i Washington D.C. (Måltider kan köpas ombord på flyget)

Dag 4: Washington D.C.
Vi befinner vi oss nu i den amerikanska maktens hjärta! I centrala Washington ligger alla de berömda byggnaderna och monumenten väl samlade. Vi börjar vår rundtur med att besöka Arlington National Cemetery där många av USA:s mest prominenta borgare ligger begravda. Inte långt härifrån ligger Lincoln Memorial. Abraham Lincoln är säkert en av de allra populäraste presidenterna. Vi förflyttar oss sedan en kort bit och kommer till Vietnammonumenten. På den 150 meter långa muren i svart basalt finns namnen på de över 58 000 soldater som stupade i Vietnamkriget. Så vandrar vi längs vattnet, The Reflecting Pool, fram till den jättehöga obelisken Washington Monument fram till Vita Huset för att betrakta den byggnad där så många världsomvälvande beslut fattats. Vi fortsätter sedan förbi Smithsonian Museums och till Capitol Hill och United States Capitol. Här samlas den amerikanska kongressen, motsvarigheten till vår riksdag. Bakom Capitol Hill får vi också en glimt av byggnaden där Supreme Court, USA:s högsta domstol, håller till, samt Library of Congress, USA:s kongressbibliotek. Vi gör ett besök på National Air and Space Museum med världskända flygfarkoster som The Spirit of St Louis, Space Ship One, Apollo 11 och många andra innan vi åker tillbaka till vårt hotell där vi äter en gemensam middag. Övernattning i Washington D.C. (Middag)

Dag 5: Washington D.C. - Philadelphia - New York
Under morgonen anträder vi färden mot New York och undervägs stoppar vi först vid staden Wilmington. Här grundades den svenska kolonin Nya Sverige med fortet Fort Christina år 1638, bara 18 år efter det att de engelska kolonisatörerna utvandrat till Nordamerika. Under 17 år var området i svensk ägo, och fortfarande finns minnen kvar av denna den första svenska kolonin på amerikansk mark! Nästa paus blir i staden Philadelphia där vi besöker Liberty Bell Center med Liberty Bell, frihetsklockan. Denna klocka är en väldigt kraftfull symbol för den amerikanska friheten. En annan närbelägen byggnad, Independence Hall, är minst lika viktig i amerikansk historia. Vi fortsätter sedan till New York för övernattning.

Dag 6: New York
Efter frukost åker vi på en 4-timmars stadsrundtur med buss och bekantar oss med många av stadens berömda sevärdheter. Eftermiddagen är till egna äventyr! Övernattning i New York.

Dag 7: New York
Hela dagen är fri till egna stövtåg och äventyr. I New York finns något för alla intressen. Det är härligt att bara strosa omkring och låta sig uppslukas av atmosfären. Här finns några av världens bästa museum för den konstintresserade som Guggenheims museum, Museum of Modern Art eller Metropolitan Museum of Art. Men om du hellre vill fördjupa dig i sport, sjöfart, kinesisk historia, rymdfärjor, design eller judisk kultur? Lugn, det finns ett museum också för dig! Den kanske bästa platsen att vila trötta fötter och underhållas av spektakulära människor är Manhattans lunga, Central Park, med sin 3 kvadratkilometer stora yta. Shopping är också ett populärt nöje i ”The Big Apple”. Du kan fynda allt från exklusiva märkesvaror på 5th Avenue eller i varuhuset Macys, till billiga klockor, väskor och smycken på Canal Street. Om du mot förmodan skulle tröttna på Manhattan kan du kliva på tunnelbanan till Brooklyn för att besöka området DUMBO som står för Down under the Manhattan bridge overpass. Här finns fullt av små affärer och mysiga caféer och utsikten över Manhattan är perfekt! Övernattning i New York.

Dag 8: New York
Dagen bjuder på en dryg timmas båttur där vi får se frihetsgudinnan och får ett nytt perspektiv på stadens skyskrapor. Eftermiddagen är ledig för egna strövtog. På kvällen samlas vi för en trevlig avskedsmiddag. Övernattning i New York. (Middag)

Dag 9: Hemresa från New York
Förmiddagen är fri till egna strövtåg. På eftermiddagen tar vi farväl av New York och reser till flygplatsen för hemresa. (Måltider kan köpas ombord på flygen)

Dag 10: Hemkomst
Ankomst till påstigningsorten.