Washington D.C. och New York

Gammal klocla på vägar i New York, USA

På denna resa tar vi dig med till USA:s huvudstad Washington D.C. där vi får se de flesta av de kända byggnaderna som Vita huset och Pentagon. På vägen till New York gör vi ett stopp i Philadelphia som var en viktig politisk och kulturell mötesplats på 1700-talet. I New York får vi känna på den riktiga storstadspulsen och här tar vi del av många sevärdheter och landmärken som Times Square, Empire State Building, Central Park, Chinatown, Little Italy och finansdistriktet. Givetvis får du tid på egen hand för shopping och till att strosa runt i denna mångkulturella världsstad som också kallas för The Big Apple och staden som aldrig sover, ett av världens mest populära resmål.

Dag 1: Resa till USA
Flyg till USA:s huvudstad Washington D.C. Efter ankomsten transfer till hotellet och incheckning. På kvällen intar vi en välkomstmiddag. Övernattning i Washington D.C. Måltider ingår ombord på långflygningen. (Middag)

Dag 2: Washington D.C.
Vi befinner vi oss nu i den amerikanska maktens hjärta! I centrala Washington ligger alla de berömda byggnaderna och monumenten väl samlade. Vi börjar vår rundtur med att besöka Arlington National Cemetery där många av USA:s mest prominenta borgare ligger begravda. Inte långt härifrån ligger Lincoln Memorial. Abraham Lincoln är säkert en av de allra populäraste presidenterna. Under hans tid rasade det förödande inbördeskriget mellan sydstaterna och nordstaterna. År 1863, mitt under kriget, utfärdade Lincoln det berömda dekret som ledde till slaveriets avskaffande. Direkt efter krigsslutet mördades han av en fanatisk man från sydstaterna. Vi förflyttar oss nu en kort bit och kommer till Vietnammonumenten. På den 150 meter långa muren i svart basalt finns namnen på de över 58 000 soldater som stupade i Vietnamkriget. Bland alla turister ser man alltid anhöriga som har letat upp sina släktingars namn. Så vandrar vi längs vattnet, The Reflecting Pool, fram till den jättehöga obelisken Washington Monument fram till Vita Huset för att betrakta den byggnad där så många världsomvälvande beslut fattats. Vi fortsätter sedan förbi Smithsonian Museums fram till Capitol Hill och United States Capitol. Här samlas den amerikanska kongressen, motsvarigheten till vår riksdag. Bakom Capitol Hill får vi också en glimt av byggnaden där Supreme Court, USA:s högsta domstol, håller till, samt Library of Congress, USA:s kongressbibliotek. Vi gör ett besök på National Air and Space Museum med världskända flygfarkoster som The Spirit of St Louis, Space Ship One, Apollo 11 och många andra innan vi åker tillbaka till vårt hotell. Övernattning i Washington D.C.

Dag 3: Washington D.C. - Philadelphia - New York
Under morgonen anträder vi färden mot New York och undervägs stoppar vi först vid staden Wilmington. Här grundades den svenska kolonin Nya Sverige med fortet Fort Christina år 1638, bara 18 år efter det att de engelska kolonisatörerna utvandrat till Nordamerika. Under 17 år var området i svensk ägo, och fortfarande finns minnen kvar av denna den första svenska kolonin på amerikansk mark! Nästa paus blir i staden Philadelphia där vi besöker Liberty Bell Center med Liberty Bell, frihetsklockan. Denna klocka är en väldigt kraftfull symbol för den amerikanska friheten. En annan närbelägen byggnad, Independence Hall, är minst lika viktig i amerikansk historia. Här utnämndes George Washington 1775 till befälhavare för armén under det amerikanska frihetskriget. Här undertecknades ett av världens mest berömda dokument, Declaration of Independence, den fjärde juli 1776 och här antogs även USA:s konstitution 1787. Vi fortsätter sedan till New York för övernattning.

Dag 4: New York
Efter frukost åker vi ned till södra Manhattan och ser kvarteren kring finanscentret Wall Street och området Ground Zero där World Trade Center stod. Vi kan nu se hur långt man kommit på återuppbyggnaden. Vi hinner även med en liten rundtur i Chinatown och Little Italy. I dessa två stadsdelar på Manhattan kan man känna sig förflyttad direkt till Peking eller Neapel! Här finns massor av restauranger och affärer med skyltar på kinesiska respektive italienska. Eftermiddagen är till egna äventyr! Övernattning i New York.

Dag 5: New York
I dag på förmiddagen gör vi en rundtur till fots till hjärtat av New York. Vi startar på Manhattan och 42:a gatan och fascineras  av det otroligt intensiva folklivet runt Times Square, trafiken där gula taxibilar dominerar allt i skenet av reklamskyltarnas neonljus. I närheten ligger Broadways teaterdistrikt med alla de berömda teatrarna där urpremiärerna på massor av kända musikaler ägt rum: Porgy and Bess, Kiss Me Kate, West Side Story, Spelman på taket, Chicago, Phantom of the Opera...Vi fortsätter promenaden till Rockefeller Center mellan 5:e och 6:e avenyerna. Här finns en otrolig samling av skyskrapor i olika arkitektoniska former, och massor av berömda konstverk, skulpturer m.m. För att få en riktigt bra översikt över New York och Manhattan vandrar vi sedan söderut fram till Empire State Building. Denna byggnad som stod klar 1931 var världens högsta ända fram till 1972. Den sträcker sig hela 449 meter upp i skyn och är högre än de flesta av de andra skyskraporna i New Yorks Skyline. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Varför inte köpa biljetter till någon av de aktuella musikalerna? Övernattning i New York.

Dag 6: New York
Hela dagen är fri till egna stövtåg och äventyr. I New York finns något för alla intressen. Det är härligt att bara strosa omkring och låta sig uppslukas av atmosfären. Här finns några av världens bästa museum för den konstintresserade som Guggenheims museum, Museum of Modern Art eller Metropolitan Museum of Art. Men om du hellre vill fördjupa dig i sport, sjöfart, kinesisk historia, rymdfärjor, design eller judisk kultur? Lugn, det finns ett museum också för dig! Den kanske bästa platsen att vila trötta fötter och underhållas av spektakulära människor är Manhattans lunga, Central Park, med sin 3 kvadratkilometer stora yta. Shopping är också ett populärt nöje i ”The Big Apple”. Du kan fynda allt från exklusiva märkesvaror på 5th Avenue eller i varuhuset Macys, till billiga klockor, väskor och smycken på Canal Street. Om du mot förmodan skulle tröttna på Manhattan kan du kliva på tunnelbanan till Brooklyn för att besöka området DUMBO som står för Down under the Manhattan bridge overpass. Här finns fullt av små affärer och mysiga caféer och utsikten över Manhattan är perfekt! Övernattning i New York.

Dag 7: New York med Liberty och Ellis Islands – Hemresa från New York
På morgonen far vi ned till södra Manhattan och tar en båt ut till Liberty Island och Ellis Island. På Liberty Island står Frihetsgudinnan, statyn som för många är sinnebilden av USA. Vi vandrar runt på ön och kan betrakta Frihetsgudinnan på nära håll. På Ellis Island kan vi sedan få vittnesbörd om hur det gick för alla de miljoner förhoppningsfulla emigranter som kom till USA för att försöka få ett bättre liv. Hela 1,3 miljoner svenskar fick också passera de stränga invandringstjänstemän som mellan 1892 och 1954 avgjorde alla emigranters öden. Så är vår resa över för denna gång och vi far ut till flygplatsen och embarkerar planet som för oss tillbaka till Sverige. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 8: Hemkomst
Ankomst till påstigningsorten.