Till Sidenvägens Samarkand

Ulugh Beg Madrassa i Samarkand, Uzbekistan

Följ med på en rundresa som tar dig till hjärtat av Centralasien och det sägenomspunna och magiska Samarkand. Under rundresan kommer vi även att besöka Uzbekistans huvudstad Tasjkent och de sagolika kulturstäderna Khiva och Bukhara. Du får möjlighet att upptäcka en del av Asien med en enastående intressant kulturhistoria, gästvänliga människor och vacker natur. Det vidsträckta landområde mellan Ostasien och Främre Orienten som vi idag kallar Centralasien har under mer än två årtusenden fungerat som en viktig länk mellan öst och väst och har möjliggjort långväga transporter mellan olika civilisationer och högkulturer. Städerna vi besöker var alla viktiga knutpunkter i det nätverk av karavanvägar mellan Kina och Europa som brukar kallas för Sidenvägen. Långväga handelsmän och olika erövrare har under århundradenas gång lämnat spår efter sig och gett upphov till en fascinerande kulturskatt som allt fler resenärer börjat upptäcka. Vi reser i små grupper med svensktalande färdledare.

Dag 1: Resa till Tasjkent
Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 2: Tasjkent
Vi ankommer tidigt på morgonen till Tasjkent International Airport. Vi möts upp av vår lokalguide och åker till hotellet. Efter lunch börjar vår sightseeingtur i Uzbekistans huvudstad. Vi börjar i Gamla Stan där vi besöker Usaman Koran-museet som rymmer världens äldsta Koran (600-talet). Därefter ser vi Tasjkents berömda monument tillägnat offren för den stora jordbävningen 1966. Katastrofen drabbade Tasjkent mycket hårt och det mesta av staden fick byggas upp på nytt. Vi besöker därefter Mustakillik-torget (Självständighetstorget) som innan Uzbekistans självständighet 1991 kallades för Lenin torget. Torget ligger i hjärtat av Tasjkent och här finnar man även de viktigaste statliga institutionerna. Under turen får vi se några av stadens mest kända byggnader, bland annat Navoi teatern, till stora delar uppfört av japanska krigsfångar 1942–47, samt Uzbekistans konsthantverksmuseum som är en fantastiskt vacker byggnad ursprungligen uppförd som residens åt en välbärgad rysk diplomat. Vi hinner även med ett besök till någon av Tasjkents imponerade tunnelbanestationer och en promenad på marknadsområdet vid den spännande och exotiska Chorsu basaren. Basaren ligger under ett enormt kupolformat tak som skänker skugga och bidrar till den orientaliska atmosfären. Det är ingen tvekan om att du nu befinner dig i Centralasien! Vi avslutar dagen med en välkomstmiddag på en lokal restaurang. Övernattning i Tasjkent. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 3: Tasjkent – Urgench – Khiva
Efter frukost beger vi oss till inrikesflygplatsen inför flygresan till staden Urgench i södra Uzbekistan. Härifrån åker vi till det närbelägna Khiva med en miljö som tagen ur "Tusen och En natt". Staden finns med på Unescos världsarvslista sedan 1990 och man skulle kunna spendera flera dagar här bara för att utforska alla palats, majestätiska villor, moskéer, minareter, mausoleer och andra arkitektoniska mästerverk. Staden var en gång i tiden en viktig station längs Sidenvägen. Här, i Khivas äldre stadskärna, kan man verkligen känna historiens vingslag. Stundtals är det som att plötsligt ha blivit förflyttad århundraden tillbaka i tiden. Under dagen får vi bland annat se minareten Kalta Minor och Muhammad Amin Khan Madrasah, ursprungligen ett lärosäte (madrasah) uppfört under mitten av 1800-talet av den furste (khan) som också fått ge namn åt denna fantastiska byggnad. Sedan sovjet-eran fungerar dock det gamla lärosätet som hotell. Vi besöker även Djuma-moskén (Fredagsmoskén), uppförd under slutet av 1700-talet på ruinerna av en tidigare konstruktion. Moskén är känd för sin sinnrika arkitektur där över tvåhundra rikt dekorerade träpelare bär upp det vackra trätaket som tillåter solljuset att fritt strömma in i lokalen. Därefter besöker vi Kunya ark-borgen med anor från sent 1600-tal. Borgen fungerade som khanens privata residens och centrum för myndighetsutövning. Inom det vackra palatsområdet finner man bland annat administrativa byggnader, haremsbostäder, gårdsplaner och en moské. Vi fortsätter till Pakhlavan Makhmud-mausoleet som utgör Khiva-khanernas sista viloplats. Gravmonumentet med sin gröna kupol och fantastiska mosaiker anses allmänt vara ett av de vackraste byggnadskomplexen i staden. Därefter besöker vi Khivas högsta minaret Islam Khodja och avslutar sedan dagen med ett besök vid Tosh Havli som en gång i tiden var det harem där khanerna kunde träffa sina officiella hustrur och haremsdamer. Övernattning i Khiva. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 4: Khiva – Bukhara (450 km)
Efter frukost färdas vi med buss mot staden Bukhara genom Kyzylkum-öknen. Under århundraden utgjorde detta karga landskap gränsområdet mot de ändlösa vidderna i norr som befolkades av olika nomadfolk. Under färden kommer du bland annat se Amu-Darja som är en av de viktigaste floderna i Centralasien. Vi kommer fram till Bukhara under eftermiddagen. Juvelen Bukhara är en av de äldsta städerna i Centralasien och rymmer några av regionens främsta mästerverk inom arkitektur och associeras ofta med gångna tiders storheter inom vetenskap och poesi. Under århundradenas gång kom Bukhara nämligen att utvecklas till ett av de viktigaste naven för kultur, utbildning och religionsutövning i hela Centralasien. Det finns ett berömt ordspråk i Bukhara som lyder: "Ljuset strålar från Himlen över hela världen, men bara i Bukhara faller ljusets strålar omvänt från Jorden." Därför, menar lokalbefolkningen, har Bukhara också blivit hemvist för tusentals muslimska helgon och beskyddare. Bukharas historiska centrum finns upptaget på Unescos världsarvslista. Övernattning i Bukhara. (Frukost, lunch och middag)

Dag 5: Bukhara
Efter frukost väntar en stadsrundtur. Vi inleder dagen med att besöka Samanidernas mausoleum uppfört i tegel lagt i fantastiska geometriska mönster och formationer. Monumentet uppfördes under sent 800-tal och är ett av de äldsta muslimska monumenten i Centralasien. Det är dessutom det enda monument från den persiska Samanid-dynastin som överlevt tidens tand. Vi besöker därefter det religiösa komplexet Poikalon känt för sin vackra minaret från 1100-talet och praktfulla moské från tidigt 1500-tal. Under förmiddagen besöker vi även Ulugbek Madrasah, ett högsäte för utbildning uppfört under tidigt 1400-tal på order av den upplyste sultanen Ulugbek (barnbarn till den siste store mongoliske erövraren Timur Lenk). Ulugbek hyste ett stort intresse för astronomi och matematik och önskade att Bukhara även skulle bli ett centrum för vetenskap. Under eftermiddagen besöker vi en av de mest eleganta handelsplatserna i Bukhara – Tim Abdullakhan. Den kupolbeklädda inomhusmarknaden uppfördes under den senare hälften av 1500-talet och här sålde en gång i tiden långväga afghanska handelsmän sitt dyrbara silke och ull. Idag är Tim Abdullakhan känt för sin försäljning av centralasiatiska mattor. Vi hinner även med ett besök vid Maggoki Attori-moskén (idag ett mattmuseum), uppförd under 900-talet på en plats där det tidigare låg ett zoroastriskt tempel. Innan middagen som består av lokala delikatesser ser vi en traditionell musik- och dansföreställning i en medeltida madrasah. Övernattning i Bukhara. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 6: Bukhara
Efter frukost besöker vi först Chor Minor Madrasah, uppfört 1807 av den turkmenska köpmannen Khalif Niyazkul. Vi beger oss därefter till Sitorai Mohi Hosa som var den siste emiren Alim Khans sommarpalats. Arkitekturen är en lekfull blandning av såväl ryska som centralasiatiska element, typiskt för det tidiga 1900-talet. Innan lunch besöker vi även Bukharas synagoga (staden har fortfarande en liten judisk församling). Eftermiddagen är öppen för att på egen hand upptäcka staden eller kanske bara ta det lugnt. Övernattning i Bukhara. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 7: Bukhara – Samarkand (250 km)
Efter frukost åker vi buss mot Samarkand. Under färden dit besöker vi en krukmakare i staden Gijduvan som är känd för sin keramiktillverkning. Vi beräknas vara framme i Samarkand vid lunchtid och beger oss till hotellet för att checka in. Vi befinner oss nu i det magiska Samarkand. Under århundradena har staden invaderats av främmande makter som lockats hit av stadens rikedom. Alexander den Store, arabiska erövrare, mongolhövdingarna Djingis Khan och Timur Lenk har alla lämnat spår efter sig. Under dagens rundtur ser vi bland annat Registan-torget som utgjorde Timur-rikets officiella centrum. Här finner man också tre berömda madrasahs – Ulugbek, Sher Dor och Tillya Kari. Övernattning i Samarkand. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 8: Samarkand
Efter frukost besöker vi Gur Amir som är Timuriddynastins mausoleum där bland annat Timur Lenk (dynastins grundare) ligger begravd. Monumentet har en fantastisk kupol utsmyckad med mosaik i blå toner. Byggnaden är uppförd i en unik stil där persiska och mongoliska element blandats. Vi besöker även Shahi Zinda-komplexet som består av mer än tjugo olika mausoleer och gravkammare från olika epoker. Efter lunch besöker vi en silkespapperstillverkare som fortfarande framställer sitt papper på traditionellt vis. Vi avslutar dagen med ett besök vid Ulugbeks observatorium från tidigt 1400-tal. Observatoriet ansågs på sin tid vara ett av de främsta i hela världen. Övernattning i Samarkand. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 9: Samarkand-Tasjkent
Efter frukost besöker vi Bibi Khanym-moskén som utgör den största av de byggnader Timur Lenk lät uppföra i sin huvudstad. Därefter beger vi oss till den berömda marknaden vid Siab Bazaar och får lite tid för shopping på egen hand. Vi beger oss sedan till järnvägsstationen för att ta höghastighetståget ”Afrosiab” till Tasjkent. Avskedsmiddag på kvällen. Övernattning i Tasjkent. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 10: Tasjkent – Sverige
Efter frukost transfer till flygplatsen inför hemresan.