Följ med på en resa i Vietnamkrigets fotspår från Hanoi i norr till Saigon (Ho Chi Minh-staden) i söder! Det har gått mer än 40 år sedan Vietnamkriget tog slut den 30 april 1975 när den USA-understödda regimen i den sydvietnamesiska huvudstaden Saigon kapitulerade för den kommunistiska regimen i Hanoi. Mycket har hänt sedan dess. Det återförenade Vietnam har gått från att vara ett av de fattigaste länderna i Asien till att bli ett lägre medelinkomstland allteftersom ekonomiska reformer successivt genomdrivits sedan 1980-talet. Kollektivjordbruken har sedan länge försvunnit och numera står industri- och tjänstesektorerna för merparten av ekonomin. Landet har öppnat sig utåt och kontakterna med den forna fienden USA har sedan mitten av 1990-talet stadigt utvecklats och fördjupats. Vietnam har en ung befolkning och de flesta är födda efter 1975. Majoriteten av Vietnams befolkning har alltså inte några egna minnen av kriget och det finns heller inte någon allmän bitterhet riktad mot USA. Tiderna har förändrats, men kriget är dock långt ifrån glömt – varken i öst eller väst. Många personer i Sverige associerar nog fortfarande Vietnam först och främst med just Vietnamkriget. Vissa kommer säkert att tänka på diverse krigsfilmer, oftast skildrade ur amerikanska soldaters perspektiv, inspelade i andra sydostasiatiska länder än Vietnam. Den äldre generationen minns säkert nyhetsrapporteringarna från kriget som på bästa sändningstid kunde följas från TV-soffan. Någon kanske kommer att tänka på hur den svenske stadsministern gick sida vid sida med Nordvietnams Moskva-ambassadör i ett demonstrationståg mot kriget.
Den här resan vänder sig till dig som är intresserad av samtidshistoria och vill veta mer om hur Vietnamkriget presenteras i det land där det faktiskt utspelade sig. Bara det faktum att Vietnamkriget, åtminstone i officiella sammanhang, i Vietnam oftast kallas för ”Motståndskriget mot Amerika” visar att perspektivet är annorlunda. Trots att resan har ett allvarligt tema som väcker eftertanke kommer vi under vår färd från norr till söder likväl att få uppleva ett dynamiskt och framåtsträvande land som inte glömt sin historia men framförallt med tillförsikt blickar framåt.
Dag 1: Resa till Vietnam
Flyg till Hanoi. Måltider ingår ombord på långflygningen
Dag 2: Hanoi
Vid ankomsten till Noi Bai International Airport (Hanoi) välkomnas vi av vår lokalguide och åker till hotellet för incheckning. Välkomstmiddag på kvällen.Övernattning i Hanoi. (Middag)
Dag 3: Hanoi
Idag inleds vår vistelse i Hanoi med ett besök till Ho Chi Minh Trail Museum. Museet belyser den enorma betydelse den så kallade Ho Chi Minh-leden hade under Vietnamkriget. Ho Chi Minh-leden var det nätverk av provisoriska och tämligen primitiva transportvägar från norr till söder som Nordvietnam använde sig av för att transportera trupper, vapen och förnödenheter till den kommunistdominerade gerillan i Sydvietnam. Efter lunch besöker Hoa Lo-fängelset, ibland ironiskt kallat för "Hanoi Hilton". Fängelset uppfördes av de franska kolonialherrarna under slutet av 1800-talet och fungerade som en överfylld förvaringsplats för främst politiska fångar. Under Vietnamkriget placerades här amerikanska piloter som skjutits ner över norra Vietnam. Till "hotellets" mer berömda "gäster" hör den amerikanske senatorn och tidigare presidentkandidaten John McCain och Douglas "Pete" Peterson som 1997 blev USAs första ambassadör efter att förbindelserna mellan USA och Vietnam normaliserats. Större delen av det gamla fängelset revs under mitten av 90-talet men tillräckligt mycket bevarades för att kunna rymma ett litet museum. Vi besöker därefter samhället Ngoc Ha för att se vraket efter ett bombplan (B 52) som sköts ner under de intensiva julbombningarna 1972. Under den sena eftermiddagen återvänder vi till centrala Hanoi och tar en rickshaw-tur i Hanois äldsta kvarter med anor från 1200-talet. Övernattning i Hanoi. (Frukost och lunch)
Dag 4: Hanoi
Efter frukost besöker vi Ba Dinh-torget där Vietnams landsfader Ho Chi Minh den 2 september 1945 lät utropa vietnamesisk självständighet. Ho Chi Minh var den enande kraften bakom kampen mot det gamla franska kolonialstyret, den japanska ockupationsmakten under andra världskriget och den amerikanska militärmakten under Vietnamkriget. Ho Chi Minh var Nordvietnams president fram till sin död 1969 och ligger på lit de parade i Ho Chi Minh-mausoleet vid Ba Dinh-torget. Vi besöker mausoleet som invigdes 1975 och passerar den balsamerade ledaren i sin glasmonter, omgiven av hedersvakt. Under besöket gäller vårdad klädsel – alltså inga shorts eller korta kjolar (tag dock gärna med lättare kläder att byta till efter besöket – det kan bli ganska varmt i Vietnam). Vi får även se Ho Chi Minhs anspråkslösa boningshus som han lät uppföra i trädgården intill det egentliga presidentpalatset som han fann alltför storslaget. Därefter besöker vi den närliggande Enpelarpagoden, ett litet buddhisttempel med anor från tusentalet tillägnat barmhärtighetens bodhisattva. Templet brändes dock ner när trupper tillhörande den forna kolonialmakten Frankrike drog sig tillbaka efter krigsnederlaget 1954, men trots att den nuvarande tempelbyggnaden alltså bara är en rekonstruktion är den fortfarande en av de mest kända symbolerna för Vietnams huvudstad Hanoi. Efter lunch beger vi oss till krigsmuseet Vietnam Military History Museum. Övernattning i Hanoi. (Frukost och lunch)
Dag 5: Halong-bukten
Efter frukost beger vi oss mot Halong-bukten – känd för sina sockertoppsformade kalkstensöar och isolerade grottor. Vi färdas med båt genom den vackra övärlden som finns upptaget på Unescos världsarvslista. Vi äter lunch på båten omgiven av ett landskap som har något närmast magiskt över sig. Filmintresserade resenärer känner kanske igen en del vyer från James Bond filmen Tomorrow Never Dies. I bukten har otaliga sjöstrider utspelats genom historien och under Vietnamkriget lät USA minera stora delar av skärgården. Den rutt vi färdas längs är givetvis säker sedan lång tid tillbaka. Vi övernattar på ön Cat Ba. (Frukost, lunch och middag)
Dag 6: Cat Ba - Hanoi
Efter frukost besöker vi den gamla befästningen Phao dai than cong ("Cannon fort"), strategiskt beläget på öns högsta punkt. Härifrån får man en fantastisk utsikt över de djungelbeklädda öarna i det dramatiska skärgårdslandskapet. Vi besöker även Hang Quan Y ("Hospital cave"), ett hemligt och bombsäkert Nordvietnamesiskt militärsjukhus byggt i mitten av 1960-talet. Sjukhuset var i bruk tills den USA-stödda regimen i Saigon föll 1975. Därefter beger vi oss tillbaka till Hanoi för övernattning. (frukost och lunch)
Dag 7: Hanoi - Hue
Efter frukost flyger vi till staden Hue som till och med 1945 fungerade som Vietnams kejserliga huvudstad. Inte så långt härifrån sträckte sig den så kallade demilitariserade zonen (DMZ) som utgjorde gränsen mellan Syd- och Nordvietnam. Vi åker flodbåt längst Parfymfloden och besöker Thien mu pagoden, ett av Vietnams viktigaste buddhisttempel. 1963 ledde buddhistmunkar i Hue en demonstration mot Sydvietnams strängt katolske president Ngo Dinh Diems repressiva förhållningssätt gentemot buddhismen. En sydvietnamesisk soldat kastade en handgranat mot demonstrationen med många dödsoffer som resultat. Detta ledde till landsomfattande protester mot den katolskdominerade regimen i Syd. Buddhistmunken Thich Quang Duc från Thien mu pagoden brände sig till döds i protest mot Diems politik och andra munkar kom att följa hans exempel. På tempelområdet finns en liten utställning till Thich Quang Ducs minne och här återfinns också den bil i vilken han färdades till den plats i Saigon där han brände sig själv till döds. Hans självmord drog världens ögon till den sydvietnamesiske presidenten som kritiserades för sin nepotism, sitt ensidiga gynnande av katolska intressen och sin oförmåga att ena ett politiskt och religiöst splittrat land. Vi besöker sedan den näst siste Nguyen-kejsarens pråliga gravmonument som stod färdigt 1931 efter 11 års arbete. Eftersom Hue låg strax söder om gränsen till Nordvietnam hamnade staden i ett mycket utsatt läge, speciellt under den så kallade Tet-offensiven 1968 då FNL (den kommunistdominerade gerillan i Sydvietnam) och Nordvietnams armé samordnade en mängd överraskningsattacker i Syd. Efter att Sydvietnam med amerikansk hjälp återtagit Hue låg staden i ruiner och mycket av det gamla kejsarpalatset blev förstört för alltid. Vi gör ett kort stopp vid stadens krigsmuseum och besöker palatset som till viss del rekonstruerats men alltjämt bär spår av krigets förstörelse. Övernattning i Hue. (Frukost och lunch)
Dag 8: DMZ, Vinh Moc-tunnlarna och Khe Sanh
Efter frukost beger vi oss till Quang Tri provinsen och vad som tidigare utgjorde DMZ. Gränsen mellan Nord och Syd gick längst den 17:e breddgraden strax norr om Hue, ungefär mitt i landet där det är som smalast. Enligt Genèveavtalet 1954 skulle Vietnam tillfälligt delas i en sydlig och en nordlig del. Landet förblev dock delat längre än vad man tänkt sig. 1975 föll Sydvietnam efter att regimen i Saigon två år tidigare förlorat USAs fullskaliga militära stöd när USA drog tillbaka sina trupper från Vietnam. I den demilitariserade zonen besöker bland annat en kyrkoruin, Hien luong-bron över gränsfloden Ben Hai och några av tunnlarna under samhället Vinh Moc vid Sydkinesiska havets kust. Tunnelkomplexet som har tre våningar och 13 ingångar grävdes för hand utan avancerad utrustning. Tunnlarna beboddes av hundratals människor som gått under jorden för att undvika de ständiga bombardemang som mer eller mindre jämnade Vinh Moc med marken. Nära gränsen till Laos besöker vi slutligen vad som en gång i tiden var den amerikanska basen Khe Sanh i vars närhet hårda strider utspelade sig 1968 då basen belägrades och utsattes för konstanta attacker. Övernattning i Hue. (Frukost och lunch)
Dag 9: Da Nang och Hoi An
Efter frukost beger vi oss med buss mot Hoi An. Under färden stannar vi till vid Hai Van-passet där vi får en vacker utsikt över Sydkinesiska havet (i Vietnam kallas det för "Öster Havet"). Vid Hai Van passet finns även några bunkrar att beskåda innan vi åker vidare mot Danang. Här fanns under Vietnamkriget USA:s största flygbas. Da Nang blev oftast det första intrycket amerikanska soldater fick av Vietnam eftersom detta vanligen utgjorde den första anhalten innan de skickades vidare till andra destinationer i Vietnam. Vi gör ett kort besök vid stadens militärmuseum och stannar till vid "China Beach" (My Khe beach), kanske för ett snabbt dopp, innan vi åker vidare. De långa sandstränderna fungerade som rekreationsställen för amerikanska soldater på permission under kriget. På plats i den vackra kuststaden Hoi An, som lyckligtvis besparades krigets förstörelse, får vi en guidad tur för att se de främsta sevärdheterna. Staden är känd för sina vackra hus och goda shoppingmöjligheter och fina stränder. Övernattning i Hoi An. (Frukost och lunch)
Dag 10: Hoi An eller My Lai
Upptäck Hoi An på egen hand eller följ med till byn My Lai som den 16 mars 1968 attackerades av amerikanska soldater från C-kompaniet ur 1. bataljonen/11. brigaden/23. infanteridivisionen. Soldaterna, som var på ett så kallat "search and destroy"-uppdrag, mördade hundratals oskyldiga bybor. När massakern blev känd i USA ett år senare kom den att starkt påverka allmänhetens syn på kriget. På plats besöker vi byns museum. Övernattning i Hoi An. (frukost)
Dag 11: Flyg till Saigon
Efter frukost transfer till Da Nang airport och flyg till Saigon (Ho Chi Minh City). Vi åker på guidad tur som tar oss till sevärdheter som Notre Dame katedralen uppförd i rött tegel skeppat från Marseille, Huvudpostkontoret, Sydvietnams presidentpalats (numera Återföreningspalatset) och Krigsminnesmuseet. Mycket av arkitekturen vi får se under turen går i franskkolonialstil, till exempel Huvudpostkontoret, Stadsteatern och Hotel de Ville (numera Folkkommitténs hus). Presidentpalatset och mycket av dess möblemang och interiör finns kvar så som det såg ut när Sydvietnams president Van Thieu 1975 flydde de annalkande Nordvietnamesiska styrkorna i helikopter. Vi går en tur igenom det stora palatset där tiden tycks ha stått stilla sedan mitten av 70-talet då det övergavs i all hast. Vi besöker bland annat mottagningssalar där presidenten mötte utländska dignitärer, hans privata bostadsavdelning, rummen för olika former av nöjen (som spel och film), presidententens "krigsrum" där kartor över dåtidens krigssituation fortfarande klär väggarna. Vi besöker skyddsrummen under palatset där man också finner kartor och tabeller på väggarna, samt radio- och kommunikationsutrustning som var modern på sin tid. Vi avslutar dagen med ett besök vid det närliggande Krigsminnesmuseet som är det populäraste och mest moderna av Vietnams många krigsmuseer. Den som vill kan följa med på en kvällsutflykt till Hotel Rex där de amerikanska befälen höll sina presskonferenser under kriget. Det finns en takbar där varifrån man får en fin utsikt över centrala Saigon. Övernattning i Saigon. (Frukost och lunch)
Dag 12: Cu Chi-tunnlarna
Efter frukost åker vi på en dagsutflykt till Cu Chi tunnlarna 60 kilometer nordväst om Saigon. Tunnelsystemet låg inom amerikanska 25. Infanteridivisionens område och nådde i princip alla byar i distriktet. Tunnlarna gjorde det möjligt för den sydvietnamesiska gerillan och Nordvietnams armé att dyka upp där amerikanarna minst anade det. Vi får bland annat också se hur gerillans olika fällor var konstruerade av personal från Vietnams militär. Övernattning i Saigon. (Frukost och lunch)
Dag 13: Saigon
Dagen över till egna äventyr i Saigon. Fråga gärna färdledaren om intressanta platser att besöka. För den som är intresserad finns möjlighet att ordna en dagsutflykt till Mekong-deltat mot en extra kostnad. Transfer till flygplatsen på kvällen. (Frukost)
Dag 14: Hemresa
Ankomst till Sverige.