Kultur och bad i Indokina

Strand i Phu Quoc, Vietnam

Indokina är en smältdegel av olika civilisationer, en region som sedan urminnes tider låtit sig influeras av Asiens störta kultursfärer Indien och Kina, men som i mer modern tid även tagit till sig impulser från det mer avlägsna Europa. Det är kanske just denna blandning, i kombination med regionens fascinerande nutidshistoria, som gör en resa till Vietnam och Kambodja till ett oförglömligt minne. Indokinas vackra natur, underbara stränder och soldränkta landskap, den vänliga befolkningen och den fantastiska maten gör dessutom resan än mer angenäm. 

Vi kommer under vår resa därför att uppleva hur mångfasetterat denna del av Sydostasien är – från ruinstaden Angkors mest spektakulära hinduiska och buddhistiska tempel, inbäddade i Kambodjas grönska, till Vietnams största stad, den pulserande Ho Chi Minh-staden (av lokalbefolkningen nästan alltid kallat för Saigon). Den vietnamesiska ön Phu Quoc  –  ”Asiens orörda pärla” – erbjuder lata och dagar på stranden och egna äventyr. Stora delar av den djungelbeklädda ön är naturreservat och kusterna erbjuder några av Sydostasiens vackraste stränder.

Dag 1: Resa till Vietnam
Vi flyger till Ho Chi Minh-staden (Saigon), Vietnams största stad.
 
Dag 2: Ho Chi Minh-staden (Saigon)
Ankomst till Ho Chi Minh-stadens internationella flygplats Tan Son Nhat och åker sedan till hotellet för incheckning. Övernattning i Saigon.

Dag 3: Cu Chi & Ho Chi Minh-staden
Efter frukost åker vi på en dagsutflykt till Cu Chi tunnlarna 60 kilometer nordväst om Saigon. Tunnelsystemet låg inom amerikanska 25. Infanteridivisionens område och nådde i princip alla byar i distriktet. Tunnlarna gjorde det möjligt för den sydvietnamesiska gerillan och Nordvietnams armé att dyka upp där fienden minst anade det. Vi blir bland annat förevisade hur gerillans olika fällor var konstruerade av personal från Vietnams militär. Här finns även möjlighet att besöka någon av de säkra tunnlarna som anpassade efter nutidens turister. Tillbaka i Saigon åker vi på en stadsrundtur och får se några av stadens arkitektoniska sevärdheter som Krigsminnesmuseet, Notre Damekatedralen och Huvudpostkontoret. Övernattning i Saigon. (Frukost och lunch)         
 
Dag 4: Dagsutflykt till Mekongdeltat
Följ med på en dagsutflykt till Mekongdeltat där vi besöker några mindre öar och åker kanalbåt. Vi besöker bland annat en krokodilfarm, en kokosnötsfabrik och ett udda tempel uppfört av den excentriske munken Nguyen Thanh Nam under Vietnamkriget. Övernattning i Saigon.  (Frukost och lunch)         

Dag 5: Ho Chi Minh-staden – Siem Reap
Under dagen beger vi oss till flygplatsen i Da Nang för flyg till Siem Reap. Övernattning i Siem Reap. (Frukost)
 
Dag 6: Angkor-området
Siem Reap är den nutida stad som ligger närmast Angkor-området som är Kambodjas främsta attraktion. Efter frukost hämtar vi upp våra individuella rundturspass som alla turister måste visa upp för att släppas in på tempelområdena. Vi besöker därefter Angkor Thom, en gång i tiden Khmerrikets största stad (Angkor Thom betyder ”stor stad”) som uppfördes under slutet av 1100-talet på order av kung Jayavarman VII. Området täcker mer än 900 hektar varav det mesta numera utgörs av djungel. Vi besöker de främsta sevärdheterna i de mer tillgängliga delarna av Angkor Thom, bland annat Bayontemplet som ligger i mitten ruinstaden. Templet är känt för sina 216 stora gåtfulla stenansikten som möjligen föreställer kung Jayavarman VII eller kanske barmhärtighetens bodhisattva Avalokitesvara. Vi beger oss sedan till Angkor Vat, Angkor-områdets kanske mest kända tempelkomplex. Ankor Vat betyder ”Staden som är ett tempel” och uppfördes under 1100-talet av kung Suryavarman II. Tempelområdet täcker sammanlagt nästan 200 hektar och vi besöker de viktigaste byggnaderna och beundrar de mest intressanta och bäst bevarade av de många detaljerade reliefer som pryder väggarna. Tempelkomplexet uppfördes ursprungligen till guden Vishnus ära och tempelarkitekturen återspeglar därför hinduiska föreställningar. Huvudbyggnaderna i mitten av komplexet symboliserar kosmos absoluta centrum, det heliga berget Meru, där man föreställde sig att gudarna bodde. På eftermiddagen besöker vi Ta Prohm, ursprungligen ett buddhist kloster uppfört under sent 1100-tal. Ruinerna har medvetet bevarats utan att man tagit bort alltför mycket av de enorma banjan-träd som hotar att sluka byggnaderna. De gamla vackra stenbyggnaderna som tycks ätas upp av djungeln är en fullkomligen magisk syn.
Tänk på att klä dig passande vid tempelbesök. Kvinnor i linnen och/eller korta klänningar (eller korta shorts) släpps inte in på många tempelområden. Detsamma gäller män i alltför korta shorts och/eller linnen. Ta gärna med dig en solhatt och tänk på att dricka mycket vatten. Övernattning i Siem Reap.  (Frukost och lunch)
 
Dag 7: Siem Reap
Efter frukost besöker vi det välkända Kambodjas Landminemuseum. Därefter fortsätter vi till Wat Thmey-templet, som är känt för att det ligger i ett av de s.k. ”killing fields” där så många dog under de röda khmerernas regim. Sedan kommer vi Chantiers Ecoles - Les Artisans d'Angkor" (Skolfälten – Angkors hantverkare) där unga kambodjaner lärs upp för att bevara khmerernas traditionella hantverk med att göra stensniderier och träskskulpturer. På eftermiddagen besöker vi Angkor National Museum, som visar upp khmerernas rika kulturella arv och ovärderliga föremål som bevarats alltsedan khmerernas kungadömes storhetstid. Övernattning i Siem Reap. (Frukost och lunch)
 
Dag 8: Tonle Sap
Efter frukost beger vi oss till sjön Tonle Sap. På vägen stannar vi till i någon av byarna på vägen för att få en bild av hur böndernas liv kan gestalta sig. Tonle Sap försörjer närmare hälften av Kambodjas befolkning med färskvatten och fisk. Vi passerar fiskfarmer och flytande fiskebyar under vår båttur. Under den sena eftermiddagen flyger vi till Phu Quoc (byte i Ho Chi Minh-staden). Övernattning i Phu Quoc. (Frukost)
 
Dag 9 - 11: Phu Quoc
Fria dagar på Phu Quoc att njuta av sol och strand. (Frukost)
 
Dag 12: Hemresa
Transfer till flygplatsen för resan tillbaka till påstigningsorten i Sverige. Måltider ingår ombord på långflygningen. (Frukost)

Dag 13: Ankomst till påstigningsorten
Måltider ingår ombord på långflygningen.