Vietnam och Södra Kina

Black H'mong i sapa, VietnamTvå

Vietnam har på senare år blivit ett mycket populärt resmål. Kina däremot, Vietnams stora grannland i norr, har länge varit ett favoritland för många turister, men just södra Kina är än så länge ganska okänt. På denna resa får du möjlighet att kombinera dessa två områden men också se Hongkong och Macao. I provinsen Yunnan ligger staden Kunming, den eviga vårens stad. Här vandrar vi i den berömda Stenskogen och besöker naturområdet Västra bergen. I gränsområdet mellan Kina och Vietnam lever många olika minoritetsfolk och vi stannar till i flera byar på vår resa. Vietnams vackra och gemytliga huvudstad Hanoi och det sköna skärgårdslandskapet i Halongbukten ger ytterligare minnesvärda upplevelser. Från Halongbukten fortsätter vi till Saigon, eller Ho Chi Minh som staden numera heter. Båtturer på Mekongfloden och exotiska flytande marknader blir till väl hågkomna minnen. Detta är på många sätt en resa mellan olika spännande och skilda kulturer, med naturupplevelser, kulturupplevelser och kulinariska höjdpunkter långt utöver det vanliga!

Dag 1: Resa till Hongkong
Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Hongkong
Vi anländer till Hongkong under eftermiddagen och åker till hotellet. Resten av dagen kan du vila ut efter långflygningen eller kanske upptäcka närområdet på egen hand innan vi på kvällen samlas inför en välkomstmiddag. Övernattning i Hongkong. (Middag.)

Dag 3: Hongkong
Dagens äventyr börjar med en tur med den 120 år gamla bergbanan till toppen av Victoria Peak. Vid klart väder har vi en fantastisk utsikt över Hongkong. Turen fortsätter sedan till den berömda flytande fiskebyn Aberdeen, där befolkningen bor på sina djonker. Vi tar en promenad för att titta närmare på dessa och äter sedan lunch på en stor, flytande restaurang. Efter lunchen fortsätter vi till den berömda Stanley Market där det finns ett stort utbud av kinesiskt hantverk. Övernattning i Hongkong. (Frukost och lunch)
 
Dag 4: Hongkong-Macao-Hongkong
Efter frukost tar vi snabbfärjan till Macao. Under rundturen på ön stannar vi till vid några platser i det historiska centret som är med på UNESCO:s världsarvslista. Vi ser A-Ma templet, som är ca 400 år gammalt, och fortsätter sedan de 66 trappstegen upp till St. Paulkyrkan (ruin). Vi besöker även Fortaleza de Monte, som är ett militärt center som byggdes på 1600-talet för att skydda jesuiterna. Lunch serveras på en lokal restaurang, där vi får smaka på en blandning av kinesiska och portugisiska rätter. Eftersom Macao är känt som Österns Monte Carlo besöker vi ett kasino innan vi tar eftermiddagsfärjan tillbaka till Hongkong. Övernattning i Hongkong. (Frukost och lunch)
 
Dag 5: Hongkong – Kunming
Idag lämnar vi Hongkong bakom oss och flyger till Kunming i provinsen Yunnan på det kinesiska fastlandet. Yunnan ligger långt ner i sydvästra Kina och gränsar till Vietnam i sydost, Laos i syd, Burma i väst och den autonoma regionen Tibet i nordväst. En stor del av befolkningen utgörs av olika minoritetsfolk. Efter ankomsten till provinshuvudstaden Kunming besöker vi Daguanlou (”Utsiktstornet”), en av Kinas mest berömda paviljonger, elegant uppförd i klassisk arkitektur och omgiven av sin tillhörande park.  Övernattning i Kunming. (Frukost.)
 
Dag 6: Kunming
Efter frukost gör vi en tur till Västra Bergen och Drakporten. I dessa omgivningar med skogar och berg är blomsterprakten stor och man njuter i fulla drag av lugnet och de makalösa scenerierna. På vägen upp till Drakporten på 2 500 meters höjd ligger flera vackra buddhistiska tempel. Här finns också grottor, paviljonger och skulpturer som huggits in i bergväggen av daoistmunkar från slutet av 1700-talet. Vi avslutar dagen med att njuta av en härlig utsikt över Dianchi-sjön. Övernattning i Kunming. (Frukost och lunch)
 
Dag 7: Kunming – Jianshui
Den stora sevärdheten utanför Kunming är Stenskogen, som ligger 120 km sydost om staden. Alla som har sett raukar på Gotland kommer att känna igen sig, fast här är det tusenfalt så många. Dessa karstformationer är uppskattningsvis 270 miljoner år gamla. När vattnet drog sig tillbaka från området skapades de underliga formationerna i kalksten. De har sedan ytterligare formats genom erosionen. Vi vandrar runt i området och förundras över naturens under. Efter lunch far vi vidare söderut några timmar genom ett vackert landskap till Jianshui. Denna stad är ett betydelsefullt centrum i södra Yunnan med en historia som sträcker sig 1 200 år tillbaka i tiden. Här finns fortfarande rester av de gamla stadsmurarna med mäktiga portar från Mingdynastin. Övernattning i Jianshui. (Frukost och lunch)
 
Dag 8: Jianshui – Yuanyang
I Jianshui finns mycket att se. Vi gör en rundtur och besöker den fina klassiska arkitektoniska pärlan, familjen Zhus residens. Husen och trädgårdarna från 1200-talet är mycket välbevarade. Vidare beser vi det näst största Konfuciustemplet i Kina och någon av de imponerande stadsportarna. Efter lunch fortsätter vi söderut ca två timmar med buss till Yuanyang. Övernattning i Yuanyang. (Frukost och lunch)
 
Dag 9: Yuanyang
Yuanyang ligger i ett typiskt risdistrikt. Under förmiddagen besöker vi de berömda risterrasserna som under många hundra år anlagts på Ailaobergets sydsluttningar. I generationer har det lokala Hanifolket med stor skicklighet byggt dessa terrasser. Man kan bara förundras över hur människor lyckats med sådana prestationer! Vi kommer under vägen också stanna till i några byar där invånarna till största delen tillhör minoritetsfolken Yi och Hani. Övernattning i Yuanyang. (Frukost och lunch)
 
Dag 10: Yuanyang – Sapa (Vietnam)
På morgonen tar vi bussen och färdas i cirka tre timmar till den kinesiska gränsstaden Hekou. Efter pass- och visaformaliteter far vi över till Vietnam och vidare till Sapa. Från Ham Rongberget mitt i byn, på 1 600 meters höjd, har man en vidunderlig utsikt över mäktiga bergsformationer, vackra dalgångar och lika omfattande risterrasser längs bergssluttningarna, som på den kinesiska sidan. I regionen runt Sapa lever inte mindre än åtta olika minoritetsfolk, och vi kommer framför allt att lägga märke till de två största grupperna, H’mong och Dzao med sina färggranna folkdräkter. Överallt ser vi de röda huvudbonaderna som Dzao bär. Övernattning i Sapa. (Frukost och middag)
 
Dag 11: Sapa – Hanoi
På morgonen far vi ut på en tur i Sapas omgivningar. Vi njuter av vyerna och vi kommer också att passera Heaven’s Gate, Porten till himmelen! Vi kommer efter lunch att besöka någon eller några av minoritetsbyarna i området. Sent på eftermiddagen fortsätter vår färd söderut till Lao Cai, där vi tar nattåget till Hanoi. Övernattning ombord på tåget. (Frukost och lunch)
 
Dag 12: Hanoi
Tåget anländer till Hanois järnvägsstation på morgonen. Först far vi till folkhjälten och ledaren Ho Chi Minhs mausoleum, där han ligger på lit de parade i sin glassarkofag. (OBS! Vissa dagar är mausoleet stängt.) Så ska vi få uppleva Litteraturens Tempel, en lugn och rofylld plats. Redan år 1076 anlades landets första universitet här. Till en början utbildades den kungliga familjen och barnen till aristokraterna på denna läroanstalt. Universitetet förblev kvar till slutet av 1700-talet, då kejsar Gia Long lät flytta landets administrativa huvudstad från Hanoi till Hué. Efter besöket på Litteraturens Tempel intar vi en delikat lunch på en lokal restaurant. Därefter tar vi en promenad genom Hanois gamla stadskvarter. Här ser vi hur Hanoiborna lever och arbetar i sina små hus, intar sina måltider på trottoarerna, och bjuder ut sina varor till försäljning. Här finns också fullt av charmiga restauranger, kaféer och butiker. På kvällen får vi uppleva en typisk vietnamesisk vattenmarionetteater. Övernattning i Hanoi. (Frukost och lunch)

Dag 13: Hanoi – Halong
Efter frukost kör vi till Halong som ligger vid kusten. Därifrån tar vi en båt ut i den vackra arkipelagen i Halongbukten. Området blev ett av UNESCO:s världsarv redan 1994, och man förstår genast varför. Detta mystiska och magiska landskap med sina många små öar av kalksten, med stränder och grottor skapade av vind och vatten, tar nästan andan ur en med sin skönhet. Ombord på utflyktsbåten äter vi lunch (fisk och skaldjur) omgivna av Halongbuktens fantastiska övärld. Arkipelagen finns upptagen på Unescos världsarvslista och består av sockertoppsformade och djungelbeklädda småöar varav många har djupa men väl dolda grottor. Vi gör strandhugg vid en av öarna för att besöka en av de större grottorna. Övernattning på båten. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 14: Halongbukten - Ho Chi Minh City (Saigon)
Under förmiddagen fortsätter vår tur i Halongbukten. Under eftermiddagen återvänder vi till Hanoi för inrikesflyg till Ho Chi Minh City. Övernattning i Ho Chi Minh City. (Frukost och lunch)
 
Dag 15: Cu Chi och Ho Chi Minh City
Efter frukost åker vi till Cu Chi tunnlarna 60 kilometer nordväst om Ho Chi Minh City. Tunnelsystemet var under Vietnamkriget Vietconggerillans viktigaste bas i Sydvietnam och nådde i princip alla byar i Cu Chi-området. På plats blir vi bland annat förevisade hur gerillans olika fällor fungerade. De som vill kan gå ner i någon av de för turister anpassade (och säkra) tunnlarna. Tillbaka i Ho Chi Minh City väntar en stadsrundtur under vilken vi besöker Notre Damekatedralen, Huvudpostkontoret, krigsminnesmuseet och Återföreningspalatset. Övernattning i Ho Chi Minh City. (Frukost och lunch)
 
Dag 16: Mekongadeltat
Efter frukost åker vi till Ben Tre-provinsen 85 km från Saigon för att ta en båttur i Mekong-deltat. Området är känt för sina kokosnötsodlingar och vi besöker bland annat en kokosnötgodistillverkare på en av öarna i floddeltat. Ben Tre drabbades hårt under Vietnamkriget men är numera ett populärt utflyktsmål.(Frukost och lunch)
 
Dag 17: Ho Chi Minh-staden (Saigon)
Dagen till egna äventyr i Saigon. Fråga gärna er färdledare om tips på museer, sevärdheter och shoppingstråk. Under den sena eftermiddagen åker vi till flygplatsen för hemresa. (Frukost)
 
Dag 18: Ankomst till påstigningsorten
Måltider ingår ombord på långflygningen.
  Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php:512 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php on line 512