Vietnam, Kambodja och Burma

Under rundresan får du uppleva Sydostasiens kanske mest intressanta länder: Vietnam, Kambodja och Burma. Vi besöker landsbygd såväl som storstad och besöker några av regionens absolut främsta sevärdheter. Under resan får du veta om ländernas historia, kultur och moderna samhälle och upplever underbar natur, vackra kulturlandskap och fantastiska tempelruiner. I städerna besöker vi exotiska marknader med spännande utbud, charmiga gamla kolonialkvarter, historiska monument och intressanta museer – bland mycket annat.

Vi startar i Vietnams huvudstad Hanoi med sina breda boulevarder kantade av vackra hus i fransk kolonialstil och fortsätter sedan till den sagolikt vackra Halongbukten med sin arkipelag av sockertoppsformade kalkstensformationer. Vi fortsätter till Ho Chi Minh-staden som under Vietnamkriget var Sydvietnams huvudstad under sitt forna namn Saigon. Idag är staden det återförenade Vietnams ekonomiska nav och den största metropolen i hela landet. I södra Vietnam besöker vi även Cu Chi-tunnlarna som fungerade som en av Vietconggerillans viktigaste baser under Vietnamkriget.

I Kambodja besöker vi den fantastiska ruinstaden Angkor med sina arkitektoniska mästerverk inbäddade i Indokinas täta grönska, samt gör en båtutflykt på Kambodjas största sjö Tonle Sap. Vi besöker därefter Phnom Penh, Kambodjas huvudstad och landets enda egentliga storstad. I Kambodja får vi lära oss om Khmerriket – en gång i tiden den dominerande stormakten i Sydostasien, men får också veta mer om det moderna Kambodjas utveckling sedan de röda khmerernas vanstyre under 1970-talet.

I det mytomspunna Burma besöker vi de större städerna Rangoon och Mandalay och ruinstaden Bagan. Vi får här tillfälle att besöka ett av Sydostasiens minst kända länder som fortfarande bara ett förhållandevis litet antal utlänningar besökt. Burmas förtrollande skönhet, som kvällssolens lyster över de guldklädda pagoderna, är enastående!   

Dag 1: Flyg till Vietnam (Hanoi)
Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Hanoi
Vår lokalguide möter oss vid ankomsten till Hanois internationella flygplats Noi Bai. Vi åker till vårt hotell för incheckning. På kvällen samlas vi för välkomstmiddag. Övernattning i Hanoi. (Middag.)
 
Dag 3: Hanoi
Efter frukost åker vi till Ba Dinh-torget där Ho Chi Minh lät utropa nationell självständighet för Vietnam 1945. Här besöker vi först Ho Chi Minhs mausoleum där Vietnams landsfader ligger på lit de parade. Vi passerar det gula Presidentpalatset (ursprungligen den franske generalguvernörens residens) som Ho Chi Minh sägs ha funnit alltför överdådigt för sin spartanska smak och besöker därefter det pålhus där Ho Chi Minh istället valde att bosätta sig. Vi beskådar även den närliggande buddhistiska Enpelarpagoden, en av de främsta symbolerna för Hanoi. På eftermiddagen får vi uppleva Gamla stans trånga gränder genom att åka en rundtur med cykeltaxi (cyklo) genom detta sjudande affärskvarter med anor från 1200-talet. På kvällen ser vi en vattendockteaterföreställning. Scenen består av vatten och dockorna manövreras av dolda dockmästare i kulisserna. Övernattning i Hanoi. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 4: Hanoi – Halongbukten
Efter frukost beger vi oss till Halong-bukten. Ombord på kryssningsbåten äter vi lunch (havets läckerheter) omgivna av Halongbuktens fantastiska övärld. Arkipelagen finns upptagen på Unescos världsarvslista och består av sockertoppsformade och djungelbeklädda småöar varav många har djupa men väl dolda grottor. Vi gör strandhugg vid en av öarna för att besöka en av de större grottorna. Övernattning på båten. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 5: Hanoi – Ho Chi Minh-staden (Saigon)
På morgonen fortsätter vi vår kryssning i Halongbukten. Vi återvänder till Hanoi för att ta flyget till Ho Chi Minh-staden. Övernattning i Ho Chi Minh-staden. (Frukost och lunch.)
  
Dag 6: Cu Chi-tunnlarna och Ho Chi Minh-staden
Efter frukost åker vi på en dagsutflykt till Cu Chi tunnlarna 60 kilometer nordväst om Ho Chi Minh-staden. Tunnelsystemet låg inom amerikanska 25. Infanteridivisionens område och nådde i princip alla byar i distriktet. Tunnlarna gjorde det möjligt för den sydvietnamesiska gerillan och Nordvietnams armé att dyka upp där fienden minst anade det. Vi blir bland annat förevisade hur gerillans olika fällor var konstruerade av personal från Vietnams militär. Här finns även möjlighet att besöka någon av de säkra tunnlarna som är anpassade efter nutidens turister. Övernattning i Ho Chi Minh-staden. (Frukost och lunch.)
   
Dag 7: Ho Chi Minh-staden och flyg till Siem Reap
Idag gör vi en heldagstur i Ho Chi Minh-staden. Vi besöker återföreningspalatset, krigsminnesmuseet, Notre Dame katedralen och postkontoret. Under den sena eftermiddagen åker vi till flygplatsen för att ta flyget till Siem Reap.  Övernattning i Siem Reap (Frukost och lunch.)
 
Dag 8: Angkor-området
Siem Reap är den nutida stad som ligger närmast Angkor-området som är Kambodjas främsta attraktion. Efter frukost hämtar vi upp våra individuella rundturspass som alla turister måste visa upp för att släppas in på tempelområdena. Vi besöker därefter Angkor Thom, en gång i tiden Khmerrikets största stad (Angkor Thom betyder "stor stad") som uppfördes under slutet av 1100-talet på order av kung Jayavarman VII. Området täcker mer än 900 hektar varav det mesta numera utgörs av djungel. Vi besöker de främsta sevärdheterna i de mer tillgängliga delarna av Angkor Thom, bland annat Bayontemplet som ligger mitt i ruinstaden. Templet är känt för sina 216 stora gåtfulla stenansikten som möjligen föreställer kung Jayavarman VII eller kanske barmhärtighetens bodhisattva Avalokitesvara. Vi beger oss sedan till Angkor Vat, Angkor-områdets kanske mest kända tempelkomplex. Ankor Vat betyder "Staden som är ett tempel" och uppfördes under 1100-talet av kung Suryavarman II. Tempelområdet täcker sammanlagt nästan 200 hektar och vi besöker de viktigaste byggnaderna och beundrar de mest intressanta och bäst bevarade av de många detaljerade reliefer som pryder väggarna. Tempelkomplexet uppfördes ursprungligen till guden Vishnus ära och tempelarkitekturen återspeglar därför hinduiska föreställningar. Huvudbyggnaderna i mitten av komplexet symboliserar kosmos absoluta centrum, det heliga berget Meru, där man föreställde sig att gudarna bodde. Tänk på att klä dig passande vid tempelbesök. Kvinnor i linnen och/eller korta klänningar (eller korta shorts) släpps inte in på många tempelområden. Detsamma gäller män i alltför korta shorts och/eller linnen. Ta gärna med dig en solhatt och tänk på att dricka mycket vatten. Övernattning i Siem Reap. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 9: Angkor-området
Efter frukost besöker vi Ta Prohm, ursprungligen ett buddhistkloster uppfört under sent 1100-tal. Ruinerna har medvetet bevarats utan att man tagit bort alltför mycket av de enorma banjan-träd som hotar att sluka byggnaderna. De gamla vackra stenbyggnaderna som tycks ätas upp av djungeln är en fullkomligen magisk syn. På eftermiddagen besöker vi Banteay Srei uppfört i rosa sandsten under den senare hälften av 900-talet. Vi besöker traktens landminsmuseum innan vi återvänder till vårt hotell i Siem Reap. Övernattning i Siem Reap. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 10: Tonle Sap och Phnom Penh
Efter frukost beger vi oss till sjön Tonle Sap. På vägen stannar vi till i någon av byarna för att få en bild av hur lokalbefolkningen lever. Tonle Sap försörjer närmare hälften av Kambodjas befolkning med färskvatten och fisk. Vi passerar fiskfarmer och flytande fiskebyar under vår båttur. Under dagen får vi även tillfälle att besöka en skola. Under den sena eftermiddagen flyger vi till Phnom Penh, Kambodjas huvudstad. Övernattning i Phnom Penh. (Frukost och lunch.)
 
Dag 11: Phnom Penh
Idag upplever vi Kambodjas huvudstad Phnom Penh med sin intensitet och kraftfulla energi – en stad där man dock fortfarande finner utsökt gammal kolonialarkitektur, trädkantade avenyer och mer stilla promenadstråk som för tankarna till en svunnen tid av franskt inflytande. Vi inleder dagen med ett besök vid det kungliga palatset och den intilliggande Silverpagoden känd för sin fina buddhastaty och sitt silverbeklädda golv. Vi besöker även Kambodjas nationalmuseum med sin världsberömda samling av klassisk khmerkonst och därefter Phnom Penhs två mest kända marknader. Vi besöker först Central Market som är inrymt i en stor originell byggnad i en inhemsk version av art déco-stil och beger oss därefter till det basarliknande området Phsar Tuol Tom Pong, även kallt för "the Russian Market" eftersom platsen var populär bland ryssar bosatta i Phnom Penh under 80-talet. Här, bland ett rikt utbud av allt möjligt, från kopior av kända klädesmärken till souvenirer och konsthantverk, kan du göra verkliga fynd. Vi förtsätter till Tuol Sleng-museet där vi får lära oss mer om röda khmerernas regim under senare hälften av 70-talet. Byggnaden var ursprungligen en gymnasieskola som 1975 gjordes om till fängelse av de röda khmererna och snart förvandlades till regimens förhörscentral dit människor som misstänktes för att vara "klassförrädare" och "spioner" fördes för att torteras och sedan avrättas. Regimen förde noggrann dokumentation över sina brott och fotograferade sina offer innan de avrättades. Fotografierna som finns utställda på museet vittnar om de grymheter som drabbade kambodjanerna under de röda khmerernas skräckvälde. Transfer till flygplatsen och flyg till Burma. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 12: Rangoon (Yangon)     
Efter frukost besöker vi Shwedagonpagoden pagoden – Rangoons främsta landmärke och stadens mest kända pagod. Detta är en av Burmas absolut heligaste platser som varje burmes önskar besöka åtminstone någon gång under sitt liv. Man behöver inte vara buddhist för att fyllas av förundran inför den guldtäckta pagodens skönhet. Vi besöker även buddhisttemplet Chaukhtatgyi känt för sin 65 meter långa staty som föreställer Buddha liggandes i horisontellt viloläge. Därefter beger vi oss till den förtjusande Mahabandoolaparken – en sann oas i centrala Rangoon som är populär bland lokalbefolkningen. Efter lunch besöker vi Bogyoke Aung San-marknaden (Scott´s Bazaar) där man kan man handla det mesta, från rubiner och safirer till vackra och billiga bomullskläder som de traditionella höftskynkena longyi. Under eftermiddagen besöker vi även Rangoons China Town och går därefter en promenad i kolonialkvarteren som vittnar om den epok när Rangoon var en av de rikaste och mest kosmopolitiska städerna i Asien. Övernattning i Rangoon. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 13: Rangoon – Bagan (Pagan)
Transfer till flygplatsen för tidigt inrikesflyg till Bagan. Den gamla kungastaden Bagan var mellan 1000-talet och 1200-talet regionens främsta säte för lärdom och religionsutövning. Under denna period uppfördes här ett mycket stort antal stupor, helgedomar, tempel och kloster. Ruinstaden med sin storslagna arkitektur ligger på en stor slätt där Irrawwaddy-floden kröker sig och utgör en fantastisk syn. Vissa av de religiösa byggnaderna lockar än idag till sig ett stort antal buddhistiska pilgrimer. Bland dagens höjdpunkter finns bland annat ett besök vid den guldskimrande Shwezigonpagoden, känd för sina buddhastatyer från Baganrikets storhetstid. Vi besöker även den livliga och färgsprakande morgonmarknaden i Nyaung U. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 14: Bagan – Mandalay
Efter att ha tagit inrikesflyget till Mandalay beger vi oss vid ankomsten till Mahamunitemplet som är en av de heligaste helgedomarna i Burma. Templet är bland annat känd för sin vördade buddhastaty i brons. På vägen stannar vi dessutom till i en hantverkslokal där man tillverkar det bladguld som ofta beklär Burmas pagoder. Vi fortsätter till tempelområdet vid foten av Mandalayberget för att se det vackra Shwenandawklostret med sin unika teakarkitektur. Vi avslutar dagen med ett besök vid Kuthodawpagoden som ibland kallas för världens största bok eftersom tempelområdets samtliga stupor innehåller olika stycken från Tipitaka (samlingsnamnet för Theravada buddhismens tre kanoniska skrifter) inristade på marmorplattor. Övernattning i Mandalay. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 15: Mandalayregionen
Idag åker vi till Amarapura ("odödlighetens stad") som under två epoker under 1700- och 1800-talen fungerade som landets kungliga huvudstad. Här bevittnar vi bland annat den dagliga utskänkningen av mat till tusentals munkar från Mahagandayonklostret. Därefter besöker vi U Beinbron, troligen världens äldsta och längsta teak-bro. Efter lunch åker vi tillbaka till Mandalay och vi får lite tid över att upptäcka Mandalay på egen hand innan middag. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 16: Mandalay – Rangoon
Vi tar inrikesflyget till Rangoon. I Rangoon beger vi oss till den livliga Hledanmarknaden. Därefter stiger vi ombord på lokaltåget Circular Train, en ringlinje som förbinder centrala Rangoon med stadens förorter. Under färden får du en genuin inblick i invånarnas dagliga liv. Under eftermiddagen går vi en promenad som tar oss genom några av Rangoons mest pittoreska kvarter. Efter avskedsmiddagen transfer till flygplatsen och flyg till påstigningsorten. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 17: Ankomst till påstigningsorten
Ankomst till Sverige vid lunchtid. Måltider ingår ombord på långflygningen.  .