Vietnam, Laos och Kambodja

Följ med på en rundresa som tar dig till Vietnam, Laos och Kambodja. Vi färdas i små grupper med svensk färdledare och lokalguider. I Vietnam besöker vi huvudstaden Hanoi med sin rika kultur och spännande samtidshistoria och åker på en avkopplande kryssning i Halongbukten som bjuder på ett av Vietnams vackraste och mest spektakulära landskap. I Laos möter vi ett land som fortfarande är ganska okänt för de flesta européer. I Laos besöker vi landets främsta sevärdheter och gör bland annat en båtresa längs Mekongfloden och får uppleva underbar natur och ett samhälle som präglas av buddhistiska traditioner och värderingar. I Kambodja besöker vi den närmast magiska ruinstaden Ankor med sina fantastiska monument, buddhistiska klosterkomplex och hinduiska tempelområden och i huvudstaden Phnom Penh upplever vi det moderna Kambodja. Vi avslutar rundresan med några avkopplande dagar i Kambodjas främsta badort Sihanoukville vid Thailandbukten, berömt för sina kritvita badstränder och kristallklara vatten.  

Dag 1: Resa till Hanoi
Flyg till Vietnams huvudstad Hanoi. Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Hanoi
Vi välkomnas av vår lokalguide på flygplatsen och åker till hotellet för incheckning. Välkomstmiddag på kvällen. Övernattning i Hanoi. (Middag.)
 
Dag 3: Hanoi
Efter frukost beger vi oss till Ba Dinh-torget där landsfadern Ho Chi Minh lät utropa Vietnams självständighet 1945. Här besöker vi Ho Chi Minhs mausoleum och den närbelägna buddhistiska Enpelarpagoden som en av stadens främsta symboler. Därefter besöker vi ”Hanoi Hilton” - Hoa Lo-fängelset. Under vietnamkriget förvarades här nedskjutna amerikanska stridspiloter. Efter lunch fortsätter vi till Hoan Kiem-sjön, centralt beläget i Hanois äldre stadskärna. Vi besöker bland annat Ngoc Son-templet (”Jadebergets tempel”) och åker sedan cyclo (cykeltaxi) genom Gamla stans trånga gränder och får på nära håll bekvämt uppleva den livliga kommers och det folkliv man finner i dessa gamla kvarter med anor från 1200-talet. Vi avslutar dagen med att se en traditionell mua roi nuoc-föreställning, en slags dockteater på en scen av vatten där dockorna manövreras av dockmästare i kulisserna. Övernattning i Hanoi. (Frukost och lunch.)
 
Dag 4: Halongbukten
Efter frukost beger vi oss till Halongbukten, känd för sin unika övärld som finns upptagen på Unescos världsarvslista. Vi bordar vår kryssningsbåt för en tur i den vackra övärlden som med sitt landskap av sockertoppsformade och djungelbeklädda småöar påminner om en asiatisk tuschmålning. Vi äter lunch och middag ombord och njuter av den fantastiska skärgården. Övernattning ombord. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 5: Luang Prabang
Efter att ha ätit frukost och brunch ombord närmar vi oss åter hamn varifrån vi beger oss till den internationella flygplatsen utanför Hanoi inför flygresan till Luan Prabang i Laos. Övernattning i Luan Prabang. (Frukost och brunch.)
 
Dag 6: Luan Prabang-området
Efter frukost åker vi båt uppströms längs Mekongflogen för att besöka Pak Ou-grottan, en buddhistisk vallfärdsdestination där man finner tusentals buddhastatyer som troende lämnat efter sig under århundradenas gång. Efter att ha utforskat grottorna fortsätter vi längs floden och gör uppehåll i byn Ban Xang Hai där vi besöker ett destilleri som tillverkar ”Mekong whiskey” med provsmakning för den som så önskar. Efter lunch på lokal restaurang invid floden åker vi buss till Ban Xang Khong som är berömd för sina handvävda sidentyger och sin traditionella framställning av mullbärspapper. Övernattning i Luan Prabang. (Frukost och lunch.)
 
Dag 7: Luang Prabang
Den som vill går upp i ottan för att följa med på en utflykt för att se hur skaror av munkar i sina saffransfärgade dräkter mottar allmosor från den troende befolkningen (det finns även möjligheten att sova lite längre för den som så önskar). Efter en introduktion kan man även delta i utdelningen av risransonerna till munkarna. Seden är unik för Laos som är det enda buddhistiska land där morgonritualen bevarats i sin helhet. Vi beger oss därefter till Phosi-marknaden för att bevittna morgonkommersen och se vad som saluförs på marknaden där man kan finna allt från grönsaker till fina textilier tillverkade av de minoritetsfolk som bebor Laos mer svårtillgängliga bergsområden. Efter frukost beger vi oss därefter till Luang Prabangs nationalmuseum som är inrymt i vad som tidigare utgjorde det kungliga palatset. Bland utställningarna finner man bland annat olika föremål som tillhört Loas tidigare kungafamilj (monarkin avskaffades 1975). Vi gör ett kort besök i den närbelägna orten Ban Phanom där minoritetsfolket Lu tillverkar intrikat vävda textilier med unika tekniker och fortsätter sedan till det vackra vattenfallet Kuang Si inbäddat i laotisk grönska. Vattenfallet med sina trappformade naturliga bassänger med turkost vatten är förtrollande vackert. Under tillbakafärden besöker vi en by som bebos av Hmong-folket.  Tillbaka i Luang Prabang avslutar vi dagen med ett besök vid buddhisttemplet Wat Phousi beläget på en kulle i den äldre stadskärnan och får en fin vy över de omgivningarna. Övernattning i Luang Prabang. (Frukost och lunch.)
 
Dag 8:  Luang Prabang – Siem Reap
Efter frukost transfer till flygplatsen inför resan till Siem Reap i Kambodja. Vid ankomst möts vi av lokalguiden och beger oss därefter till hotellet för incheckning. Resten av dagen öppen för egna aktiviteter. Övernattning I Siem Reap. (Frukost.)
 
Dag 9: Angkor-området
Siem Reap är den nutida stad som ligger närmast Angkor-området som är Kambodjas främsta attraktion. Efter frukost hämtar vi upp våra individuella rundturspass som alla turister måste visa upp för att släppas in på tempelområdena. Vi besöker därefter Angkor Thom, en gång i tiden Khmerrikets största stad (Angkor Thom betyder ”stor stad”) som uppfördes under slutet av 1100-talet på order av kung Jayavarman VII. Området täcker mer än 900 hektar varav det mesta numera utgörs av djungel. Vi besöker de främsta sevärdheterna i de mer tillgängliga delarna av Angkor Thom, bland annat Bayontemplet som ligger i mitten ruinstaden. Templet är känt för sina 216 stora gåtfulla stenansikten som möjligen föreställer kung Jayavarman VII eller kanske barmhärtighetens bodhisattva Avalokitesvara. Vi beger oss sedan till Angkor Vat, Angkor-områdets kanske mest kända tempelkomplex. Ankor Vat betyder ”Staden som är ett tempel” och uppfördes under 1100-talet av kung Suryavarman II. Tempelområdet täcker sammanlagt nästan 200 hektar och vi besöker de viktigaste byggnaderna och beundrar de mest intressanta och bäst bevarade av de många detaljerade reliefer som pryder väggarna. Tempelkomplexet uppfördes ursprungligen till guden Vishnus ära och tempelarkitekturen återspeglar därför hinduiska föreställningar. Huvudbyggnaderna i mitten av komplexet symboliserar kosmos absoluta centrum, det heliga berget Meru, där man föreställde sig att gudarna bodde. På eftermiddagen besöker vi Ta Prohm, ursprungligen ett buddhist kloster uppfört under sent 1100-tal. Ruinerna har medvetet bevarats utan att man tagit bort alltför mycket av de enorma banjan-träd som hotar att sluka byggnaderna. De gamla vackra stenbyggnaderna som tycks ätas upp av djungeln är en fullkomligen magisk syn.
 Tänk på att klä dig passande vid tempelbesök. Kvinnor i linnen och/eller korta klänningar (eller korta shorts) släpps inte in på många tempelområden. Detsamma gäller män i alltför korta shorts och/eller linnen. Ta gärna med dig en solhatt och tänk på att dricka mycket vatten. Övernattning i Siem Reap.  (Frukost och lunch)
 
Dag 10: Siem Reap
Efter frukost besöker vi det välkända Kambodjas Landminemuseum. Sedan kommer vi Chantiers Ecoles - Les Artisans d'Angkor" (Skolfälten – Angkors hantverkare) där unga kambodjaner lärs upp för att bevara khmerernas traditionella hantverk med att göra stensniderier och träskskulpturer. På eftermiddagen besöker vi Angkor National Museum, som visar upp khmerernas rika kulturella arv och ovärderliga föremål som bevarats alltsedan khmerernas kungadömes storhetstid. Övernattning i Siem Reap. (Frukost och lunch) 

Dag 11: Siem Reap – Sihanoukville
Vi cehckar ut från hotellet om morgonen och flyger till Sihanoukville, även känt som "Kampong Som", och är en kuststad i Kambodia. Övernattning i Sihanoukville. (Frukost)

Dag 12: Sihanoukville
Det finns mycket att hitta på i området. Du kan ta det lugnt på de närbelägna stränderna, åka på en båttur till någon av de vackra öarna i skärgården, fiska, snorkla eller dyka, eller kanske upptäcka staden på egen hand. Det finns mängder av restauranger med både inhemskt och internationellt kök och det finns en intressant marknad i den centrala delen av staden. Övernattning i Sihanoukville. (Frukost.)
 
Dag 13: Sihanoukville
Samma som ovan. (Frukost.) 
 
Dag 14: : Sihanoukville – Phnom Penh
Efter frukost åker vi buss genom den kambodjanska landsbygden (ca 4 timmar) till landets huvudstad Phnom Penh. Om eftermiddagen åker vi på guidad sightseeingtur genom Phnom Penh och inleder dagen med att besöka National Museum of Fine Arts som rymmer världens främsta samlingar av khmerkonst från Angkor-perioden. Vi fortsätter därefter till det kungliga palatset som är ett fantastiskt exempel på traditionell khmerarkitektur. På palatsområdet ser vi bland annat Silverpagoden vars golv är lagt med 5000 silverplattor och rymmer en buddhastaty i guld dekorerad med över 9000 diamanter. Övernattning i Phnom Penh.(Frukost och lunch.)
 
Dag 15: Phnom Penh
På morgonen  besöker vi S-21Tuol Sleng, ursprungligen en gymnasieskola som under Röda khmerernas grymma regim fungerade som förhörs- och tortyrcentral dit offren fördes innan de avrättades. Byggnaden är idag museum över det folkmord som ägde rum i Kambodja under 70-talet. Efttermiddag fri tid. På kvällen samlas vi till farvälmiddag innan transfer till flygplatsen. (Frukost och lunch.)

Dag 16: Ankomst till påstigningsorten.
Vid lunchtid ankommer vi till Sverige

För avresor och priser, se information: https://www.phoenixtravel.se/resor/laos/laos-och-kambodja/


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php:512 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php on line 512