Den förste Qin-kejsarens mausoleum

Kina
Qicheng shan Mount i Sichuan, Kina

Det återstår fortfarande tusentals statyer att grävas fram på denna arkeologiska plats, som inte upptäcktes förrän 1974. Qin(död 210 f Kr), den förste som enade Kina, är begravd omgiven av de berömda terrakottasoldaterna i centrum av ett komplex, som utformats för att återspegla huvudstaden Xianyans stadsplan. Skulpturerna är alla olika med sina hästar, vagnar och vapen. De är mästerverk av realism och har även stort historiskt intresse.

Centrala delen av kejserliga Thang Long Citadellet i Hanoi

Vietnam

För den som reser till huvudstaden Hanoi i norra Vietnam finns en relativ nykomling sedan 2010 på UNESCOs världsarvslista. Thang Long citadellet byggdes på 1000-talet av Ly Viet Dynastin för att markera Dai Viets  självständighet. Den konstruerades på resterna av ett kinesiskt fort från 600-talet belägen på uttorkad mark återtagen från Röda flodens delta i Hanoi. Detta blev centrum för regional politisk makt i nästan 13 årtionden utan avbrott. Det kejserliga citadellet och dess omgivande ruiner på 18 Hoang Dieu Arkeologiska plats visar idag på en unik sydostasiatisk kultur specifik för just röda flodens delta med kulturellt inflytande från både Kina i norr och det anrika kungadömet Champa i söder. 

Kejsarstaden Hue

Vietnam

Kejsarstaden Hue kom med på UNESCOs världsarvlista år 1993 och ligger i staden Hue i centrala Vietnam.  Hue är delad i mitten utav Parfymfloden och dessa båda stadsdelar har två helt skilda atmosfärer.  Staden upptäcker man bäst om man hyr en cykel eller moped. Här kan du uppleva traditionella vietnam med enkla hus, tempel och en hel del marknader.

Historien bakom Kejsarstaden Hue började med att staden blir omdöpt från Phu Xuan till Nguyen då Tay Son rebellerna ockuperade staden, vilket gjorde att den föll i Nguyen Anhs händer. Direkt efter det så krönte han sig själv till Kejsare Gia Long och med det så grundades Nguyen-dynastin, vilken styrde landet. Direkt när Gia Long utsågs till Kejsare så började arbetet för Kejsarstaden,  Den förbjudna purpurstaden och Citadellet vilket var ett jobb som höll på i årtionden. 

Huvudattraktionen idag är Nguyen-kejsarnas gravar, pagoder och Citadellets ruiner.

My son

Vietnam

När man reser till Vietnam kan man besöka tempelkomplexet My Son några mil från Danang och Hoi An. Under Champariket var här en kejserlig stad. Området av tempel uppfördes mellan 300- och 1100-talet. Området består av ett flertal religiösa byggnader med mer än 70 arkitektoniska arbeten av torn och tempel som sammanbinds av en komplicerad design av röd tegelsten. Många av templen har plundrats och endel förstörts under amerikanska bombningar. Arkitekturen påminner om andra hinduiska byggnader i området som t ex Angkor Wat. Sedan 1999 finns området på UNESCOs världsarvslista.

Världsarv i Spanien – Katedralen i Sevilla

Spanien

I Andalusiens huvudstad Sevilla finner du ett av Spaniens många världsarv. Det är Europas största gotiska byggnadsverk med en altartavla som tros vara världens största. Från början stod här stadens största moské. Det nuvarande klocktornet, Giralda, var den tidigare minareten. Den är ett utmärkt exempel på Almohad-arkitektur som fått en senare toppsektion från renässansen.  När staden erövrades av Ferdinand den tredje av Kastilien (Ferdinand den helige) 1248 gjordes moskén om till en kristen kyrka. Man kan än idag se spår av olika stilar och tidsepoker i konstruktionen allt från mudejar, gotisk stil, renässansen, barocken till neo-klassisk stil. Dagens katedral började byggas 1402 och stod färdig först i slutet av 1500-talet. Då upplevde staden en storhetstid och var Spaniens centrum för handelsförbindelsen med kolonierna i den Nya världen. I katedralen finns kvarlevor från Christopher Columbus.

Sedan 1987 är katedralen med på UNESCO:s världsarvslista tillsammans med Archivo General de Indias, Giralda och Reales Alcázares i Sevilla. Alla tre byggnaderna kan associeras till den koloniala tidsepoken. Det kungliga palatset Alcázar är ett av Europas största som fortfarande används. Byggnaden användes i början som fästning och senare som kungligt slott

Den gamla staden i Baku

Azerbajdzjan

Den gamla staden i Baku, världsarv sedan år 2000

Den muromgärdade gamla staden i Baku har varit bebodd sedan stenåldern. Man finner här spår från många olika kulturer genom tiderna som t ex Zoroaster, araber, perser, ottomaner och ryssar. Stadskärnan är en av Azerbajdzjans få bevarade medeltida städer med typiska byggnader, labyrinter av smala gränder och innergårdar. Mycket av försvarsmuren från 1100-talet finns kvar och en av Bakus mest populära besöksmål, Jungfrutornet också det från 1100-talet, har byggts ovanpå tidigare konstruktioner som dateras till så tidigt som 500 – 600-talet före Kristus.  Från tornet får man en härlig utsikt över staden. Man tror att jungfrutornet från början var byggt som astronomiskt observatorium eller eldstempel. I de centrala delarna av den gamla staden finner man också Shirvanshahernas palats från 1400-talet då huvudstaden flyttades från Shamaha till Baku. Palatset skadades allvarligt av ryska bomber under 1700-talet, men har på senare tid renoverats.

Qingcheng berget och Dujiangyan bevattningssystem

Kina

Berget Qingcheng dominerar vyn över Chengduslätten. Berget är berömt i kinesisk historia som platsen där filosofen Zhang Ling startade Taoismen år 142. På berget finns hela elva viktiga taoistiska tempel varav flera reflekterar traditionell arkitektur från västra Sichuanprovinsen. På berget finns dessutom andra historiskt viktiga platser och buddhistiska tempel vilket gör det till ett viktigt besöksmål i Chengdu. Tidigare var det också en viktig pilgrimsdestination. De flesta taoistiska templen på berget byggdes under Jin och Tang-dynastierna och under 1600-talet var berget taoismens intellektuella och spirituella centrum.

Mellan Sichuandalen och Qinghai-Tibetplatån finner man också det snillrika bevattningssystemet Dujiangyan som konstruerades redan omkring år 256 före Kristus. Genom tiderna och under olika dynastier har det både förstorats och förändrats. Systemet utnyttjar den naturliga topografin och de naturliga vattensystemen till att fördela vattnet över det enorma jordbruksområdet helt utan användning av dammar. Idag är bevattningsområdet hela 668 700 hektar.

Sedan år 2000 finns både Qingcheng och bevattningssystemet Dujiangyan med på UNESCO:s världsarvslista.

Gobustan

Azerbajdzjan

Gobustan statsreservat i centrala Azerbajdzjan grundades 1966 då regionen förklarades vara ett historiskt nationellt landmärke i ett försök att bevara regionens uråldriga hällristningar, lervulkaner och gasstenar. Hit reser man för att utforska den stora kollektionen av mer än 6.000 hällristningar som skapats sedan 40 000 år tillbaka. Man kan också resa hit för att titta närmare på resterna från de tidigare bebodda grottorna och gravplatser som skapats långt tillbaka i tiden. Klippmålningarna och hällristningarna i området visar fascinerande bilder av livet i förhistoriens Kaukasus. Sedan 2007 finns området med på UNESCOs världsarvslista.

Echmiatsins Katedral och kyrkor samt Zvartnots arkeologiska utgrävningar i Armenien

Armenien

På en resa till Armenien kan det vara värt att utforska historien bland urgamla kyrkor och kloster. År 301 blev Armenien det första landet i världen som officiellt införde kristendom som statsreligion. Redan då grundades klostret/katedralen Echmiatsin som finns kvar och används än idag och den blev säte för den armenska kyrkans patriarker. Katedralen och de tre kyrkorna; St. Hripsime, St. Gayane samt St. Shoghakat, finns sedan år 2000 med på UNESCOs världsarvslista. Katedralen är världens äldsta kristna kyrka. I närheten finns också arkeologiska lämningar av 600-talets Zvartnotskyrkan ligger fantastiskt vackert med Araratberget i bakgrunden. Dessa visar grafiskt på evolutionen och utvecklingen av den armenska typen av kyrka vilket hade stort inflytande på hela regionens framtida arkitektur och konstnärliga utveckling.

Geghardklostret och den övre Azatdalen i Armenien

Armenien

Den som reser till Armenien finner i den armenska provinsen Kotajk klostret Geghard. Detta är ett unikt arkitektoniskt byggnadsverk delvis direkt uthugget ur berget. Huvudkapellet byggdes 1215 men klostret grundades redan på 300-talet av Gregorius Upplysaren där en helig vattenkälla kom upp ur berget inne i en grotta. Från början kallades klostret Ajrivank vilket betyder grottklostret. Namnet som används idag, Geghardavank, betyder spjutklostret och ska ha fått sitt namn efter det spjut som skadade Jesus under hans korsfästelse och spjutet sägs ha förts till klostret av aposteln Judas Taddeus. Naturen omkring klostret fascinerar med sina spektakulära och mäktiga klippor som omger floden Azats trånga raviner. Naturen och klostret står tillsammans på UNESCOs världsarvslista sedan år 2000. Här finns utsökt välgjorda arkitektoniskt komplexa strukturer och ett antal graverade och fristående chatjkarer som i det vackra landskapet gör det till en av Armeniens mest besökta turistattraktioner

Naturreservatet Tsingy de Bemaraha på Madagaskar

Madagaskar

En av anledningarna till en resa till Madagaskar är ofta ett genuint intresse för djur och natur. I landet finns många skyddade naturområden och Tsingy de Bamaraha, som öppnades för turister först 1998, finns med på UNESCOs lista över världsnatursarv sedan 1990. Naturen här är helt unik med karstlandskap och kalkstensformationer. I den spektakulära kanjonen rinner Manambolo floden och däromkring böljar frodiga kullar och skogar av spetsiga kalkstenstoppar. Här finns orörda skogar, sjöar och mangroveträsk som utgör fantastiska livsmiljöer för sällsynta och utrotningshotade fågelarter och lemurer. Nationalparken är en del av Melakyregionen och är belägen på den centrala västra delen av Madagaskar. Här finns en stor variation av geomorfologiska strukturer och ett av världens mest spektakulära naturliga landskap. Den västra delen av platån är mestadels täckt av tät och torr lövskog, medan de östra delarna är uppblandad med savanner.

Naturreservatet representerar en unik geologisk miljö och anmärkningsvärd skönhet. Med sina djupa raviner och kalkstensmassiv får man en stark känsla och upplevelse av evolutionen. De upp till hundra meter höga kalkstensspetsarna skapar skogar och katedraler vilket ger ett väldigt dramatiskt och imponerande intryck. Eftersom nationalparken sträcker sig över hela 85 000 hektar finns här en stor variation av ekosystem med allt från regnskog till mycket torra områden vilket innebär en enorm artrikedom bland både växter och djur. Här finns flera arter som är utrotningshotade och endemiska och alltså endast finns här. T ex elva olika arter av lemurer, sex fågelarter, två arter av amfibier, sjutton endemiska reptiler som bl a inkluderar den berömda minikameleonten och en gnagarart som endast lever just här.

Gamla och nya stadsdelarna i Edinburgh, Skottland

Storbritannien

Gamla och nya stadsdelarna i Edinburgh skrevs in på UNSECOs världsarvslista som ett kulturellt världsarv år 1995. Edinburgh är Skottlands huvudstad sedan 1400-talet och är indelad i två olika områden. Den gamla staden domineras av en medeltida fästing. Denna fantastiska plats innehåller omkring 4 500 kulturminnesmärkta byggnader. Platsen har även många monument bland kullerstensgränderna. Den mest kända av dessa är Edinburgh Castle som är en blandning av fästning och renässanspalats. St. Margarets kapell är den äldsta byggnaden i slottet, och var den enda byggnaden som klarade sig undan kriget mot engelsmännen.

Den s.k. nya staden har en nyklassisk karaktär. Den nya staden var tänkt att bli en förort, men det visade sig snart vara ett attraktivt område för företag och myndigheter. Den byggdes genomgående i grekisk-romerskinspirerad arkitektur och blev till den skotska kulturens högborg. Det kom att bli platsen för många av de allra finaste offentliga och kommersiella monumenten. Edinburgh kallas av några för Nordens Aten för både sin historia och för bl a The National Monument som är en kopia av Parthenon, men som dock aldrig blev färdigbyggt eftersom det saknades pengar.

El Escorial

Spanien

Cirka 45 km nordväst om Madrid, vid berget Abantos, ligger klostret El Escorial som på spanska kallas Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial.

Staden San Lorenzo del Escorial växte upp runt et kungliga klostret. Aristokrater och medelklass från Madrid byggde sina sommarhus här. Staden omringas av bergskedjan Guadarrama och pinjeskogar.

Klostret uppfördes under 1500-talet av Filip II för att hedra minnet av slaget vid San Quintín. Byggnaderna designades av Juan Bautista de Toledo och arkitekten var Juan de Herrera. Byggnadernas enkla linjer framhäver harmonin i inner-gårdarna, fontänerna, pelargångarna och tornen. Klostret innehåller mer än 4 000 rum.

Trots åtskillig förstörelse under krig och eldsvådor har slottet bevarat en mängd skatter, bland annat ett berömt bibliotek med klassiska och arabiska handskrifter. En särskild tavelsamling omfattar värdefulla verk av som Rogier van der Weyden, Hieronymus Bosch, El Greco, Ribera, Tiziano, Veláquez, Tintoretto med flera.

Under kyrkans högkor finns ett "panteon", ett gravrum för den kungliga familjen från huset Habsburg och Bourbon, med guldbeslagna kistor av svart marmor.

Den vita staden

Israel

Tel Aviv grundades 1909 och utvecklades till en storstad under det brittiska mandatet i Palestina. Den vita staden byggdes från början av 1930-talet fram till 1950-talet, baserat på en stadsplan, av Sir Patrick Geddes, som återspeglar moderna stadsbyggnadsprinciper. Byggnaderna ritades av arkitekter, som utbildats i Europa där de praktiserat sitt yrke innan de emigrerade. De skapade ett enastående arkitektoniskt uttryck av den ”moderna rörelsen” i ett nytt kulturellt sammanhang.

Kryddvägen – städer i Negevöknen

Israel

De fyra nabateiska städerna Haluza, Mamshit, Avdat och Shivta tillsammans med tillhörande fästningar och jordbrukslandskap i Negevöknen ligger längs vägar som sammanbinder dem med slutet av rökelse- och kryddvägen vid Medelhavet. Tillsammans utgör de ett prov på den mycket lönsamma handeln med rökelse och myrra från södra Arabien till Medelhavet, som blomstrade från 200-talet f.Kr. till 100-talet. Med spår av deras avancerade bevattningssystem, stadskonstruktioner, fort och karavanserajer(värdshus för karavaner) bär de vittnesmål om hur den ogästvänliga öknen togs i anspråk för handel och jordbruk.

Bibliska ruinkullarna Megiddo, Hazor och Beer Sheba

Israel

På en resa till Israel kan man besöka de bibliska ruinkullarna. Dessa s.k. Tels är förhistoriska upphöjda boplatser och de är typiska i stora slättmarker som i t ex Libanon, Syrien, Israel och östra Turkiet. I Israel finns fler än 200 sådana ruinkullar där Megiddo, Hazor och Beer Shiba är de bäst bevarade städerna med biblisk anknytning. De tre kullarna visar goda exempel på avancerade underjordiska vattensystem från järnåldern som verkar ha konstruerats för att försörja tätt befolkade områden. Spår av byggnadskonst och konstruktioner över tusentals år ger oss en bevis på att det har funnits en centraliserad auktoritet, framgångsrik jordbruksverksamhet och en kontroll av de viktigaste handelsvägarna. Sedan 2005 är platserna upptagna på UNESCOs världsarvslista.

Baha'ireligionens heliga platser i Haifa och västra Galiléen

Israel

Flera platser i Haifa och västra Galiléen är heliga för de som tillhör Baháíreligionen och mål för pilgrimsresor. De två heligaste platserna i Bahá'í religionen, helgedomen av Bahá'u'lláh i Acre och helgedom Båbs i Haifa, tillsammans med sina omgivande trädgårdar, tillhörande byggnader och monument förknippas med religionens grundare. De två helgedomarna är en del av ett större komplex av byggnader och monument på sju olika platser i Haifa och västra Galiléen som besöks på Bahá'íutövarnas resa.

Akko gamla stadsdelar, Israel

Israel

På en resa till Israel kan man verkligen få känna historiens vingslag. Staden Akko är minst 5 000 år gammal, och var länge en viktig handelsstad för de forna fenicierna och kanaanéerna. Akko (även kallad Acre eller Akka) är en historisk muromgärdad hamnstad belägen på en udde vid Akkobuktens nordligaste ände. Den nuvarande staden är karaktäristisk för en befäst stad från det Osmanska riket, med typiska kännetecken som fästning, stadsmur, moskéer och bad. Resterna från korsfararnas stad, daterad till 1104 till 1291, är nästan helt intakt, både över och under dagens gatunivå. Detta ger en unik bild av strukturen och planläggandet av en medeltida huvudstad i korsfararnas kungadöme Jerusalem. Platsen är upptagen på UNESCOs världsarvslista sedan 2001

Mount Camel

Israel

Vid de västra sluttningarna av Mount Carmel i norra Israel finner man grottorna i Tabun, Jamal, el-Wad och Skhul. En resa till Israel är inte komplett utan ett besök till dessa intressanta grottor.

Nittio år av arkeologisk forskning har visat på en historisk, kulturell utveckling utan motsvarighet i detta område, vilket ger en bild av den mänskliga utvecklingen i Sydvästra Asien.

Detta 54 hektar stora område innehåller kulturella fynd som visar den mänskliga utvecklingen under 500.000 år och som visar den unika förekomsten av både neandertalmänniskan och den tidiga, anatomiskt sett moderna människan från moustérienkulturen.

Fynd från många Natufian-begravningar och tidig stenarkitektur visar övergången från jägarlivet till jordbruk och boskapsskötsel.

Grottorna har blivit en viktig plats med ett kronostratigrafiskt ramverk över människans evolution i allmänhet och förhistorisk tid i Levanten i synnerhet.

Masada

Israel

Under en resa till Israel besöks ofta fästningen Masada. Högt beläget på ett platåberg i Negevöknen vid Döda Havet ligger den vackra fästningen. Det har blivit en symbol för det antika kungadömet Israel och dess våldsamma förstörelse. Fästningen erövrades som sista utpost från de judiska patrioterna i mötet med den romerska armén år 73 efter Kristus. Det som från början var ett litet fort byggdes om till ett väl befäst palats i klassisk, romersk stil av Herodes den store, som var kung av Judeen från år 37 till år 4 före Kristus. Lägren, befästningskonsten och anfallsrampen som omger monumentet utgör det mest kompletta belägringsverket som överlevt till modern tid. 2001 upptogs platsen på UNESCOs världsarvslista.

De arkeologiska samlingarna vid stranden av Boyne

Irland

De tre viktigaste förhistoriska platserna i Brú na Bóinne-komplexet: Newgrange, Knowth och Dowth, ligger på den norra stranden av floden Boyne 50 km norr om Dublin. Detta är Europas största och viktigaste förhistoriska megalitiska samling. Monumenten där hade sociala, ekonomiska, religiösa och begravningsfunktioner.

Golestanpalatset i Teheran, Iran

Iran

På Phoenix resa genom Iran besöker vi flera världsarv. I huvudstaden Teheran ligger Golestanpalatset eller översatt Rosengårdspalatset. Från Teheran kan man ta den moderna tunnelbanan till Golestan. De muromgärdade palatsbyggnaderna är en av Irans äldsta och konstruerade omkring en trädgård med dammar och planterade områden. Höjdpunkter under besöket är de utsökta konstverken av kakel och den imponerande audienshallen med spegelmosaik. Palatset visar på ett framgångsrikt möte mellan tidig persisk arkitektur och moderna västerländska intryck. Hela detta komplex av hela sjutton palats, museer och andra byggnader byggdes under Qajardynastin, 1794 – 1925. Här kröntes kungarna och här hölls ofta stora festligheter. Hela området är sedan 2013 ett av UNESCO:s världsarv. Palatset med sina fantastiska exempel på konst och arkitektur fungerar fortfarande som inspirationskälla för många moderna iranska konstnärer och arkitekter.

Världsarv Iran – Persepolis

Iran

Under Phoenix resa till Iran kan man besöka Persepolis som är ett av landets flera världsarv, de magnifika ruinerna vid foten av Kuh-i-Rahmat omkring 650km söder om huvudstaden Teheran. Persepolis finns på UNESCO:s världsarvslista sedan 1979. Staden började byggas på order av Darius I år 518 f.Kr. och färdigställdes av Artexerxes I först hundra år senare. Persepolis var huvudstad i Akemeniderriket och här skapades ett imponerande palatsområde på en delvis artificiell plattform enligt förebilder från Mesopotamien.
Bygget med sina dubbla entrétrappor, mängder av imponerande skulpturer, fantastiska salar, massiva portar och pelare samt enorma bevingade tjurar var en grandios arkitektonisk skapelse som symbol för akemenidernas storhet och makt. Just därför brändes det sedan ner av Alexander den store år 330 och plundrades på skatter som enligt legenden fördes bort med hjälp av 20 000 mulåsnor och 5 000 kameler. Idag kan man under en resa i Iran besöka platsen där bl a den enorma plattformen och många pelare finns kvar som bevis på platsens storhet. Resten av byggnationerna som det finns rester kvar av är mestadels verk skapade av Xerxes, som t ex tronsalen, Apadanasalen och Xerxes port. Persepolis är klassat som ett av världens viktigaste arkeologiska platser som vittnar om en fantastisk kvalitet hos en av världens äldsta civilisationer. Utgrävningar startade först mellan 1931 till 1934 under överinseende av Ernst Herzfeld och 1934 till 1939 av Erich F. Schmidt och dessa sponsrades av Oriental Institute of the University of Chicago.

Hodynastins Citadel

Vietnam

På 1300-talet i det av ny-konfucianism blomstrande Vietnam byggdes citadellet enligt feng shui-principer som är tänkt att ge en positiv inverkan på energiflödet i livsmiljön. I enlighet med feng shui ligger det i ett naturskönt landskap i linje mellan två berg och mellan Ma och Buoi floderna i Vinh Loc distriktet.  Det finns fyra portar in till fästningen, den södra är den främre porten, den i norr den bakre och så ytterligare två i öst och väst.

Historien bakom citadellet började med att den första kejsaren av Hodynastin, Ho Quy Ly  var en riksförståndare av Trandynastin när han blev beordrad till att bygga citadellet i Thanh Hoa. Efter att han tog makten och förklarade sig själv som ny kejsare så flyttade han huvudstaden från Hanoi till Citadellet 1398 to 1407.

Citadellet skrevs in på UNESCOs världsarvslista år 2011 för att byggnaden representerar ett fint exempel på nytänkande i konstruerandet av sudostasiatiska kejsarstäder.

Monument i Mahabalipuram

Indien

Passa på att besöka monumenten i Mahabalipuram på din resa till sydöstra Indien. Ruinstaden är uppkallad efter den mytologiske demonkungen Mahabali. Denna grupp av helgedomar, grundade av Pallava-kungarna, höggs ut ur klipporna längs Koromandelkusten nära Chennai(tidigare Madras) på 600- och 700-talet. Den är speciellt känd för sina rathas(vagntempel), mandapas(grotthelgedomar med reliefer) och gigantiska klippreliefer som den berömda ”Descent of the Ganges” och templet Rivage med tusentals skulpturer till guden Shivas ära. Platsen finns med på UNESCOs världsarvslista sedan 1984.

Ajantagrottorna

Indien

När man reser till Indien kan man besöka grottorna nära byn Ajanta. De första buddhistiska grottmonumenten dateras till det andra och första århundradet före Kristus. Under Guptaperioden(400 till 500 efter Kristus) lades många fler rikt dekorerade grottor till den ursprungliga gruppen. Ajantas målningar och skulpturer har haft betydande konstnärligt inflytande, och anses vara mästerverk i den Buddhistiska religiösa konsten.Grottorna blev uppsatta på Unescos världsarvslista 1983.

Agra Fort

Indien

På en resa till Indien vill de flesta se Taj Mahal, men bara ca två kilometer från det berömda templet Taj Mahal ligger Agra Fort eller det röda fortet i Agra. Det är byggt i röd sandsten och beläget i Agras gamla stadsdelar vid floden Yamuna. Från 1983 finns platsen upptagen på UNESCOs världsarvslista. Detta mäktiga röda fort byggdes ursprungligen redan 1156 och återuppbyggdes sedan av mogulen Akbar den store under 1500-talet. 1648 flyttades huvudstaden åter till Delhi och fortet förlorade i betydelse. Fortet är uppfört i en halvmåne som omsluts av en ca 2,5 km lång och ca 21 m hög mur med en vallgrav nedanför. Från början fungerade bygget framförallt som militäranläggning men senare har det tillkommit bostadskomplex och bazaarer i området. Här finner besökaren flera sagolika palats, stora hörsalar och två mycket vackra moskéer. Varje kväll året runt förutom augusti månad (monsunperioden) hålls här en ljud & ljusshow. Tidpunkten för showerna varierar beroende på årstid. Det hålls vanligtvis en show på engelska och en på hindu varje kväll.

Taj Mahal

Indien

Ett måste för nästan alla som reser till Indien är att se det fantastiska Taj Mahal. Ett enormt mausoleum i vit marmor byggdes i Agra mellan 1631 och 1648 på uppdrag av Mughalkejsaren Shah Jahan till minne av hans favorithustru. Många arkitekter var inblandade i byggandet av templet. Taj Mahal är juvelen bland den muslimska konsten i Indien och ett världsarv beundrat över hela världen. Det anses vara ett praktexemplar av mogularkitektur som består av en blandning av persisk, turkisk, indisk och islamisk arkitektur.  Den kanske mest kända delen av templet är nog det vita kupolförsedda mausoleet. 1983 togs Taj Mahal upp på UNESCOs världsarvslista med motiveringen "ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv." Den 7 juli 2007 utsågs Taj Mahal dessutom till ett av världens sju nya underverk. Omkring byggnaderna ligger en formell mogulträdgård i fyra delar.

Bagratikatedralen och Gelatiklostret i Georgien

Georgien

Under en resa till Georgia Bagratikatedralen, belägen på toppen av kullen Uk'imerioni, byggdes på 1000-talet i staden Kutaisi i Imeretiregionen i Georgien. Katedralen fick sitt namn efter det enade Georgiens första kung; Bagrat III. 1691 förstördes katedralen i en explosion orsakad av det osmanska imperiets trupper, som invaderat kungariket Imereti. Katedralen ligger fortfarande idag i ruiner och anses vara ett mästerverk i Georgiens medeltida arkitektur. Sedan 1954 pågår arkeologiska utgrävningar och restaureringsarbeten och platsen lockar många pilgrimer och turister. Gelatiklostret betyder jungfruns kloster och dess huvudbyggnader konstruerades mellan 1100- och 1600-talet. Klostret grundades av en av Georgiens största kungar David byggaren år 1106 och här i Gelati ligger han också begraven. Under lång tid var klostret ett av de viktigaste kulturella upplysningscentren i gamla Georgien. Här anställdes de mest hyllade georgiska vetenskapsmännen, teologerna och filosoferna. Idag är klostret ett populärt besöksmål för den som reser till Georgien. Det är välbevarat och bjuder besökaren på underbara mosaiker och väggmålningar. Sedan 1994 finns katedralen tillsammans med Gelatiklostret med på UNESCOs världsarvslista.

De historiska monumenten i Georgiens forna huvudstad Mtskheta

Georgien

I det pittoreska Mtskheta finner man de historiska monumenten och kyrkorna, bland annat katedralen Svetitskhoveli, klostret Jvari och även Georgiens heligaste plats. De äldsta spåren efter mänskliga bosättningar på denna plats har daterats till 2 000 f.Kr. Här blev kristendomen statsreligion under 300-talet och stadens klosterkomplex är fortfarande huvudsäte för den georgiska ortodoxa kyrkan. Mtskheta var fram till 400-talet huvudstad i Georgien och är en av de äldsta städerna i landet. Denna pittoreska småstad är belägen vid sammanflödet av floderna Kura och Aragvi. Det är en underbar plats att resa till för att uppleva enastående exempel på den medeltida, religiösa arkitekturen i Georgien och Kaukasus som visar hög konstnärlig och kulturell nivå. Monumenten i Mtskheta har funnits på UNESCOs världsarvslista sedan 2009

Övre Svanetien

Georgien

Den övre regionen Svanetien i Kaukasus är ett välbevarat område dit man kan resa för att se ett utmärkt exempel på vackra bergslandskap med medeltida byar och hus. Området är ett av Europas högst belägna och platsen befolkas av en etnisk grupp, svanerna. De talar ett eget språk, svanuri, men alla kan dessutom georgiska. Här kan man fortfarande beskåda 100-tals traditionella och ovanliga torn som använts både som boende och som försvarsplats mot de som angrep området. Tornen är placerade så att det går att kommunicera mellan dem och på så vis kunde man effektivt förmedla nyheten om en antågande fiende på mycket långa avstånd genom dalarna. Området och dess unika bebyggelse är uppsatt på UNESCOs världsarvslista sedan 1996.

Hamn, fästningar och monument, Cartagena

Colombia

Beläget i en vik i Karibiska havet, har Cartagena de mest omfattande befästningar i Sydamerika. Ett system av zoner delar staden i tre stadsdelar: San Pedro, med katedralen och många palats i andalusisk stil, San Diego, där handelsmän och medelklassen levde och Gethsemani, det såkallade "populära kvartalet".

Santa Cruz de Mompox historiska centrum

Colombia

Staden Mompox, grundad 1540 på stranden av floden Magdalena, spelade en nyckelroll i den spanska koloniseringen av norra Sydamerika. Från 1500- till 1800-talet utvecklades staden längs med floden. Den historiska stadskärnan har bevarat sin harmoni sedan dess. De flesta av byggnaderna används fortfarande för sina ursprungliga ändamål, vilket ger en exceptionell bild av hur en spansk kolonialstad en gång var

Monticello och the University of Virginia i Charlottesville

USA

Thomas Jefferson (1743-1826) var USAs tredje president och författade även USAs självständighetsförklaring. Han var dessutom en begåvad arkitekt av nygamla byggnader i stil med Vita Huset. Han designade Monticello, sin egen privata herrgård, och hans ”akademiska hem” (1817-26) som än idag är hjärtat av universitetet. Idag är Monticello ett museum och med sina trädgårdar ett populärt besöksmål för den som reser till USA. Universitetet var det första i USA att erbjuda utbildningar i arkitektur, astronomi och filosofi. Både herrgården och University of Virginia är sedan 1987 upptagna på UNESCOs lista över världsarv. Idag, och ända sedan 1840-talet, innehar eleverna ett hederssystem, som innebär att de lovar att inte ljuga, stjäla eller fuska. Med andra ord sker deras salstentor helt utan bevakning.

Yosemite Nationalpark

USA

En av höjdpunkterna på en resa till västra USA är den vackra nationalparken Yosemite några timmars resa från San Fransisco. I hjärtat av Kalifornien finner man Yosemite Nationalpark som bildades 1890. Parken har en yta på över 3000 kvadratkilometer och är belägen på Sierra Nevadas västra sluttningar. Parken är sedan 1984 ett världsarv och är välkänd för sina granitklippor, vattenfall och framför allt för sina enorma träd och den biologiska mångfalden man kan finna här. Några av de träd som växer i parken är flera tusen år gamla! En av huvudattraktionerna är "the Upper Yosemite Falls", som har tre stycken fall på totalt 740 meter. Här finns vandringleder, både för dem som vill gå en liten tur och för de som vill gå en tur på flera dagar. Mirror Lake är namnet på en av de mest kända sjöarna i Yosemite National Park. Namnet kommer av att vattnet nästan alltid är alldeles stilla och ser man ut över den blanka ytan ser man moln, bergstoppar och trädtoppar som återspeglas i vattnet. Varje år besöks parken av 3,5 miljoner människor, med störst tryck under sommarhalvåret.

Olympic National Park i Washington D.C.

USA

Söker du skönhet och variation i naturen skall du besöka Olympic National Park i Washington D.C. På grund av sin mångfald kan man säga att parken består av 3 helt olika områden. Här finns istäckta bergstoppar och stora alpina ängar som är omgivna av vidsträckta skogar. Elva stora flodsystem rinner genom bergen och erbjuder perfekta miljöer för anadroma fiskar (fiskar som lever i saltvatten men fortplantar sig i sötvatten). I parken finns också en 100 km lång kuststräcka. Denna kustnära vildmark bjuder på ett rikt djurliv med endemiska djur- och växtarter.

La Fortaleza och San Juan i Puerto Rico

USA

För att försvara inloppet till San Juans hamn byggdes en rad försvarsanläggningar mellan 14- och 1800-talet. La Fortaleza uppfördes under 1500-talet och är ett fint exempel på europeisk militär arkitektur. La Fortaleza och San Juan blev världsarv år 1983. Idag är La Fortaleza residens för Puerto Ricos guvernör
 

Taos Pueblo

USA

Under en resa till USA kan man besöka New Mexico. Här rinner den mäktiga floden Rio Grande som skär genom ökenlandskapet, de röda grusvägarna och de lika röda klippformationerna intill. Och här ligger det lilla samhället Taos Pueblo beläget på 2.170 möh. Det är en av USA:s äldsta byar och här lever indianerna, en av New Mexicos 19 Pueblostammar, på ungefär samma sätt nu som för tusen år sedan. Namnet Pueblo kommer från de spanska conquistadorer som hittade hit när de var på jakt efter guld i mitten av 1500-talet. Samhället ligger vidunderligt vackert och är uppsatt på UNESCOs världsarvslista sedan 1992 och representerar puebloindianernas kultur i Arizona och New Mexico. Indianerna i New Mexico drabbades inte lika hårt av den vite mannens framfart som folken i andra delar av USA och mycket av den mark som togs ifrån dem i slutet av 1800-talet har de fått tillbaka. Taos Pueblo kan besökas av turister, men inte året om eftersom det under senvintern är stängt på grund av religiösa högtider. En del av festligheterna är öppna för turister, men bör besökas med respekt.

Yellowstone nationalpark

USA

Skogen i Yellowstone nationalpark sträcker sig över nästan 9000km2; 96% av parken ligger i Wyoming, 3% i Montana och 1% i Idaho. Yellowstone innehåller hälften av jordens geotermiska företeelser, mer än 10 000. Den har också världens största koncentration av gejsrar(mer än 300 gejsrar, eller två tredjedelar av alla som finns på jorden). Parken som bildades 1872 är dessutom känd för sitt djurliv, som grizzlybjörnar, vargar, bisonoxar och wapitis.

Grand Canyon, USA

USA

I USA finns mycket att se. Allt från maffiga storstäder till makalösa naturupplevelser. En rundresa genom USA innehåller för det mesta ett besök vid Grand Canyon. I norra Arizona ligger den ca 450 kilometer långa ravinen Grand Canyon. Denna spektakulära ravin har bildats genom att Coloradofloden under många miljoner år har skurit sig ned i berggrunden och bildat en 1.600 m djup och på sina ställen upp till 29 kilometer bred dalgång. Större delen av Grand Canyon ligger i Grand Canyon National Park som inrättades 1919 och 1979 togs nationalparken upp på UNESCO:s världsarvslista. De äldsta arkeologiska fynden från människor dateras till att vara 12.000 år gamla från den paleo-indianska epoken. Varje år reser ca 5 miljoner personer hit för att njuta av fantastiska naturupplevelser. Man kan se ravinen från flera olika platser; The South Rim som är mest tillgänglig och dit de flesta reser och The North Rim som ligger längre bort och inte lockar lika många besökare. Den äventyrlige kan dessutom forsränna eller vandra genom ravinen. Många företag erbjuder också helikopterturer över de magnifika landskapen.

Redwood nationalpark

USA

Redwood nationalpark omfattar en bergsregion vid Stilla havets kust norr om San Francisco. Den är täckt av magnifika skogar av redwood-träd, de största och mest imponerande träden i världen. Djurlivet till havs och på land är lika fantastiskt, särskilt sjölejonen, den vithövdade havsörnen och den utrotningshotade bruna kaliforniska pelikanen. Passa på att se USA:s nationalfågel och de enorma redwood-träden på din nästa USA-resa!

Independence Hall

USA

Självständighetsförklaringen(1776) och Förenta Staternas konstitution(1787) undertecknades båda två i Philadelphia. De universella principerna om frihet och demokrati utstakade i dessa dokument är av fundamental vikt för Amerikas historia och har också haft ett starkt inflytande på lagstiftare världen över

Mammoth Cave nationalpark

USA

Mammoth Cave nationalpark, i staten Kentucky, har världens största nätverk av naturliga grottor och underjordiska gångar med karaktäristiska exempel på kalkstensformationer. Parken och dess underjordiska system på mer än 560 km är hem för en varierad flora och fauna, varav några är utrotningshotade arter. Väl värt ett besök på nästa USA-resa.

Statue of Liberty - New York

USA

Frihetsgudinnan tillverkades i Paris av skulptören Frederic Bartholdi i samarbete med Gustave Eiffel som var ansvarig för järnstommen.  Statyn var en gåva från Frankrike till USA på 100-årsdagen av den amerikanska självständigheten år 1866. Det tog fyra månader att montera statyn. Frihetsgudinnan med sin fackla står på ön Liberty Island och har välkomnat miljontals av invandrare till USA.

Wadi Rum, Jordanien

Jordanien

De flesta resor till Jordanien innehåller en tur till beduinernas ökendal Wadi Rum i södra delen av landet, nära gränsen till Saudiarabien. Det 74.000 hektar stora området är skyddat för sin unika blandning av säregen natur och kulturella minnen. 2011 kom området med på UNESCOs världsarvslista. Här har väder och vind genom åren skapat ett nästan magiskt månlandskap av granit och sandsten. När man reser till Wadi Rum förundras man av många smala raviner, naturliga valv, skyhöga klippor och grottbildningar. Redan 8.000 år f. Kr. bosatte sig människor vid bergskällorna här och än i dag lever beduiner i sina gethårstält här under sommaren. Kombinationen av 25.000 uthuggna bilder i klipporna med 20.000 klippmålningar visar på mänskliga tankar och tidig utveckling av alfabetet. Platsen ger oss bevis på en tidig utveckling av jordbruk och lantlig aktivitet i området.

Petra

Jordanien

Petra, ett världens underverk och utan tvekan Jordaniens mest värdefulla skatt och största turistattraktion. Den unika staden är byggd på och ingraverad direkt i berget av Nabateerna som bosatte sig här för mer än 2.000 år sedan. Platsen är vackert omgiven av bergen fyllda med passager och raviner. Belägen mellan röda och döda havet blev det en viktig genomfartsplats och handelsplats för siden, kryddor och andra varor som fraktades mellan Kina, Indien och södra Arabien som idag är Egypten, Syrien, Grekland och Rom. Det är en av världens mest berömda arkeologiska platser där forntida österländska traditioner blandas med hellenistisk arkitektur.

När du kommer in i Petra-dalen är det lätt att bli tagen av platsens skönhet och utsökta arkitektoniska prestationer. Det är mystiskt och magiskt att gå in genom Al-Siq, en trång bergsklyfta drygt en kilometer lång, för att sedan mötas av hundratals inristningar i sandstensklipporna. I området finner du också den av Nabateerna byggda enorma teatern som kunde klara en publik på 3.000 personer. Här finns obelisker, tempel, offeraltare och högt ovan dalen det imponerande Ad Deir klostret dit du kommer genom att traska de 800 trappstegen inhuggna i berget.

Galápagos Islands

Ecuador

Galapagos består av 19 öar som ligger 100 mil utanför Ecuadors kust. Här möts tre stora havsströmmar vilket varit gynnsamt för utvecklingen av marina djur. Öarna har uppstått och formats av seismiska och vulkaniska aktiviteter. På grund av öarnas isolerade belägenhet och stora avstånd till land har djuren utvecklats på ett speciellt sätt. Charles Darwin besökte Galapagos år 1835 och här fick han sin inspiration till utvecklingsteorin om naturligt urval

Historiska områden i Istanbul

Turkiet

Med sitt strategiska läge på halvön Bosporen mellan Balkan och Anatolien, Svarta havet och Medelhavet, har invånarna i staden Istanbul blivit inblandade i stora politiska och religiösa händelser i mer än 2 000 år. Idag finns fler byggnader, som du säkert besöker på din resa till Istanbul, som visar stadens brokiga förflutna såsom Hippodromen från Konstantins tid, kyrkan Haga Sofia från 500-talet och Süleymaniyemoskén från 1500-talet. Dessvärre utsätts de gamla byggnaderna för stort slitage genom miljöförstöring.

Troja

Turkiet

Vi känner alla till Troja från de fantastiska, oförglömliga och häpnadväckande historierna om Odysséen och Illiaden från Homeros epos.

Troja har 4000 års historia bakom sig som förknippas direkt med de stora hjältarna Akilles, Ajax, Hektor och Patroklos. Det är en av världens mest berömda platser, och låg i Mindre Asien, nuvarande Nordvästra Turkiet. Den första utgrävningen gjordes av den välkända arkeologen Heinrich Schliemann år 1870 som trodde sig ha funnits Priamos skatt. Priamos var enligt den grekiska mytologin kung i Troja och far till Hektor, Kassandra och Paris.

Troja har haft en stor betydelse för den europeiska civilisationen då platsen anses representera utgångspunkten för modern arkeologi . De första bosättningarna i Troja dateras redan till början av bronsåldern. De första försvarsmurarna skall ha byggts omkring år 3000 f.Kr då staden expanderades, vilket gjorde Troja till en av de största städerna i Egeiska regionen, med en viktig roll i områdets handel. Troja kom med på UNESCOs världsarvlista år 1998.

Gamla Havanna och stadens fästningar

Kuba

Havanna grundades 1519 av spanjorerna. Under 1700-talet blev staden centrum för skeppsbygge i Karibien. Även om staden i dag är en utspridd metropol med två miljoner invånare har man bevarat den gamla stadskärnan med en intressant blandning av barocka och neoklassiska monument samt privata hus med arkader, balkonger, järnsmidda portar och innergårdar.

Helgedomen Bom Jesus do Congonhas i Brasilien

Brasilien

På en resa till Brasilien kan man besöka denna heliga plats som ligger i Minais Gerais, söder om Belo Horizonte i Brasilien. Kyrkan byggdes under andra hälften av 1700-talet. Den består av en kyrka med en magnifik rokokointeriör i italiensk stil och en utomhustrappa dekorerad med statyer av profeterna. Dessutom finns där sju kapell som illustrerar Korsvägsandakten, där mångfärgade skulpterade mästerverk av konstnären Aleijadinho visar en mycket originell, rörande och uttrycksfull form av barock konst. Kyrkan ligger ca 36 mil norr om Rio de Janeiro i Brasilien och är väl värt ett besök under en resa i Brasilien.

Brasilia

Brasilien

Brasilien är sydamerikas största nation både till ytan och befolkningsmängden. Det blir alltmer populärt bland oss svenskar att resa till Brasilien, vilket inte är så konstigt med tanke på de många långa vita stränderna och den spännande regnskogen med den mäktiga Amazonasfloden. Landets huvudstad Brasilia skapades 1956 mitt i landet och blev en milstolpe i stadsplaneringsutvecklingen. Brasiliens president Juscelino Kubitschek utlyste en stadsplanstävling som vanns av den brasilianska arkitekten och stadsplaneraren Lúcio Costa. Staden byggdes sedan i rekordfart och kunde invigas 1960. Arkitektoniskt är staden ett mycket tydligt exempel på en kompromisslös sydamerikansk modernism med rötter i europeisk trettiotalsarkitektur. Stadsplanen utmärker sig även genom att bestå av kvarter, så kallade superquadras. Brasilia saknar också gatunamn utan har istället kodindelningar. Sedan 1987 finns Brasília uppsatt på UNESCOs världsarvslista.

Historiskt centrum i Salvador de Bahia i Brasilien

Brasilien

I delstaten Bahia i det tropiska nordöstra Brasilien möts historia och nutid i staden Salvador. Här har influenserna från landets tidigaste befolkningar portugiser, afrikaner och indianer, lämnat ett kulturellt arv som i allra högsta grad är synligt än idag. Brasiliens första huvudstad grundades 1549 och förblev huvudstad till och med 1763 då Rio de Janeiro tog över. Staden grundlades av den portugisiske guvernören Thome de Souza och beskrivs av många som "Brasiliens hjärta". År 1558 hölls här den första slavmarknaden i ”den nya världen”. Idag har staden omkring 2,6 miljoner invånare och dess historiska centrum, Pelourinho, har renoverats till sin forna prakt efter att det upptagits på UNESCOs världsarvslista 1985. Få städer kan mäta sig med elegansen i denna minutiöst renoverade stadskärna. Under en resa till Brasilien kan man här uppleva gamla och vackra pastellfärgade hus från kolonialtiden. Här möts man även av charmerande restauranger, barer, levande musik och gästfriheten från lokal befolkningen.

Ouro Preto historiska centrum

Brasilien

Under en resa till Brasilien kan man besöka Ouro Preto som är en före detta kolonial guldstad i delstaten Minas Gerais i östra Brasilien. Staden blev 1980 Brasiliens första världsarv. Namnet betyder svart guld och var centrum för Brasiliens guldrush under 1700-talet. Den koloniala arkitekturen är helt bevarad med få tecken på modernt stadsliv. Kyrkorna är dekorerade med guld och barockskulptören Aleijadinhos arbeten vilket gör Ouro Preto till en populär turistdestination.

Santa Maria Mayor

Brasilien

The ruins of São Miguel das Missões in Brazil, and those of San Ignacio Miní, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto and Santa María la Mayor in Argentina, lie at the heart of a tropical forest. They are the impressive remains of five Jesuit missions, built in the land of the Guaranis during the 17th and 18th centuries. Each is characterized by a specific layout and a different state of conservation

Den historiska staden Ouro Preto

Brasilien

Ouro Preto(Svart Guld), som grundades i slutet av 1600-talet, var centrum för guldrushen under Brasiliens guldålder på 1700-talet. När guldgruvorna sinade på 1800-talet minskade stadens inflytande men många kyrkor, broar och fontäner står kvar och bär vittnesbörd om det tidigare välståndet och den exceptionellt talangfulla barockskulptören Aleijadinho.

Tiwanaku vid Titicacasjön i Bolivia

Bolivia

Det arkeologiska området Tiwanaku, som ligger sydöster om Titicacasjön i Bolivia, var en av de viktigaste föregångsplatserna till Inkariket. Samhället växte till storstadsmässiga proportioner mellan år 600 och 800 e.Kr. och blev ett viktigt regionalt maktcenter i de södra Anderna. Som mest hade staden mellan 15 000 och 30 000 invånare. Tiwanaku karakteriseras av stora stenar som väger upp till 100 ton, uthuggna, fyrkantiga, inristade och dessa slår till och med Inka i hantverksskicklighet. Denna spännande plats är ett av de mest uppskattade resmålen vid Titicacasjön och väl värt ett besök på en resa till Bolivia. I dag står Tiwanaku på UNESCO:s världsarvslista. På Phoenix resa till Peru och Bolivia besöker vi denna fascinerande ruinstad.

 

City of Potosí

Bolivia

I dag är Potosi en vacker stad med många koloniala byggnader och finns upptagen på UNESCOS lista över världskulturarv sedan 1987. Staden grundades 1545 som en gruvstad och blev snabbt oerhört välbärgad. På 1500-talet betraktades det här området som världens största industriella anläggning. Potosi i Bolivia är en av världens högst belägna städer och ligger vid berget Cerro Rico ”det rika berget” där utvinnandet av silver skedde med hjälp av hydrauliska kvarnar. Det beräknas att Potosis gruvor totalt sett försedde Spanien med ofantliga 62.000 ton silver. Platsen består av industriella monument som de komplicerade system av akvedukter och konstgjorda sjöar som gav vatten till området. Här finns också den koloniala staden med Casa de la Moneda, San Lorenzo-kyrkan, ett flertal patriser-hus och mitayos-kvarteren där arbetarna levde.

Prear Vihear –templet

Kambodja

I det norra gränsområdet mellan Thailand och Kambodja, på kanten av en platå, ligger Preah Vihear-templet, som är tillägnat guden Shiva. Templet som består av en serie av helgedomar länkas samman genom ett system av trottoarer och trappor längs en 800 meter lång axel i nord-sydlig riktning istället för, som vanligt i Kambodja, i rektangulär form. Det är från 1000-talet men dess komplexa historia kan spåras ända till 800-talet. Platsen är mycket välbevarad, främst på grund av sitt avlägsna läge. Prear Vihear-templet, som kom med på UNESCO:s världsarvslista 2008 är väl värt ett besök på din resa till Kambodja eller Thailand för både den exceptionella arkitekturen, anpassad efter den omgivande naturen och templets religiösa funktion, så väl som för den höga kvalitén på de utsirade stenornamenten.

Angkor

Kambodja

På din resa till Kambodja får du inte missa att besöka en av de arkeologiskt viktigaste platserna i Sydostasien – Angkor. Hela området, som uppfördes på UNESCO:s världsarvslista 1992 sträcker sig över 400 km² och består av tempel, ruiner, vattenvägar och skog och är ett enastående exempel på khmerisk arkitekturkonst. Av alla tempel är Angkor Wat det mest berömda och välbevarade och avbildas till och med på Kambodjas flagga. Det uppfördes som ett andligt hem för att ära den hinduiska guden Vishnu. Här blomstrade Khmerimperiet från 800-talet till 1400-talet. Runt om på många av templens väggar finns det sägner och legender från den kambodjanska historien. Angkor handlar lika mycket om vatten som om sten. Området har ett enormt system av konstgjorda kanaler, diken och bassänger. Dessa byggnadsverk har också en religiös orsak till varför de byggdes. Som exempel konstruerades vallgravar för att likna havet kring Mount Menu där de hinduiska gudarna bor. Angor är bebott av bönder som livnär sig på risodling.

Borobudur Temple Compounds

Indonesien

Världsarv är ett objekt som anses vara enastående och har stor betydelse för mänskligheten. Ett av UNESCO:s världsarv sedan 1991 är det buddhistiska tempelområdet Borobudur på centrala Java i Indonesien. Det byggdes i tre våningar under 8- och 9-talet e.Kr under regeringstiden av Syailendra dynastin, vilket är mer än 1.200 år sedan och visar på imponerande detaljarbeten. UNESCO’s bidrog till att renovera templen under 70-talet. Väggar och terrasser är fyllda med Buddhastatyer av sten och täcker en total yta på 2.500 kvm. Bilderna på väggarna berättar om forntida kungar och religiösa sägner. Borobudur är världens största buddistiska momument och även ett ovärderligt gammalt centrum för pilgrimsfärd. Här får man ta del av en fantastisk utsikt över gröna fält, träd på avlägsna kullar och vulkaner. Missa inte den häpnadsväckande soluppgången och solnedgången då det är den bästa tiden under dagen att besöka dessa tempel.

Världsarv i Burma

Burma

Sjön Inle finns på UNESCO:s lista över preliminära framtida listningar sedan 1996

Sjön har ett intressant ekologiskt och kulturellt värde med sin unika historia och sina minoritetsfolk med speciella traditioner. Inlesjön är Burmas näst största sötvattensjö och ligger i Shanstaten. Sjön har en yta på 116 kvadratkilometer och är belägen 880 meter över havet. I och omkring sjön lever folket Intha. Inthafolket sägs ursprungligen komma från Dawei i södra Burma och talar en ålderdomlig dialekt av burmesiska. Vid sjön lever också andra minoritetsfolk som t ex pa-o, danu, kayah, danaw, shan och burmaner. Större delen av befolkningen är buddhister i Burma och i de här delarna av landet är människorna kända för att vara extra hängivna religionen vilket visar sig i religiösa festivaler och traditioner. På sjön tar man sig bäst fram med båt. De för området typiska små båtarna ror männen på ett speciellt vis stående med ena benet om en åra för att ha god sikt under färden. Kvinnorna sitter däremot ned och ror. Människorna här lever av fiske i sjön och man odlar också grönsaker på sjön genom att skapa odlingsbäddar av sjögräs. Husen omkring sjön är oftast byggda på pålar och här finns flytande marknader och trädgårdar. Sjöns vattennivå kan stiga med 1,5 meter under regnperioden. Många som reser till Burma tycker att besöket vid Inlesjön är en av höjdpunkterna. Här finns många flytande hotell i varierande prisklasser.

Ischigualasto / Talampaya Nationalpark

Argentina

Under en resa till Argentina kan man göra en avstickare till Ischigualasta och Talampaya Natural Parks. Bästa sättet att ta sig hit är med hyrbil från San Juan eller Mendoza. Parkerna gränsar till varandra och är belägna i nordvästra Argentina som tillsammans utgör över 275 300 hektar. Här finner man mängder av fossil av växter, däggdjur och dinosaurier från triasperioden. Dessa två parker är sedan år 2000 ett världsarv. Landskapet bjuder på en enastående mångfald av färger och former. Parkerna kallas ibland även för ”Valle de la Luna” som översatt till svenska blir ”Måndalen”. Det är en härlig naturupplevelse att åka hit och se bergen som skjuter upp från marken och förundras över lavastenarna som kan vara lika höga som en människa. Många beskriver även platsen till att likna månen – så annorlunda är landskapet jämfört med den natur vi är vana vid.

Halvön Valdés -Argentina

Argentina

Halvön Valdés i Patagonien är en plats av global betydelse för bevarandet av marina däggdjur. Den är en viktig fortplantningsplats för den utrotningshotade Sydkapar-valen och för sydlig sjöelefantsäl och sjölejon. Späckhuggarna i området har utvecklat en unik jaktstrategi för att anpassa sig till lokala kustnära förhållanden. Det är ett spännande område att resa till i Argentina.

Iguazú Nationalpark – Argentina

Argentina

Platsen är med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1984 och har varit nationalpark sedan 1934. Sedan 2011 finns den med på listan med världens sju naturliga underverk. Huvudattraktionen i den här nationalparken är det halvcirkelformade vattenfallet som är hela 80 meter högt och 2.700 meter i diameter på gränsen mellan Argentina och Brasilien. En resa till Sydamerika är inte komplett utan ett besök vid Iguazúfallen. Vattenfallet består egentligen av många små vattenfall och är ett av de mest spektakulära i världen. Den omgivande tropiska regnskogen har över 2.000 växtarter och här finns många av regionens typiska djurarter som t ex tapir, jättemyrslok, vrålapor, ozelot, jaguar och kajman. Nationalparken är också känd för sitt rika fågelliv.

Los Glaciares Nationalpark

Argentina

Los Graciares Nationalpark är ett område med exceptionellt naturlig skönhet med höga spetsiga fjäll och många glaciärsjöar, och inkluderar Lake Argentina som är 160 km lång. I sjön ligger tre glaciärer på rad som släpper loss stora isblock ner i det mjölkgråa vattnet och skapar massiva isberg.

Robben Island, Kapstaden, Sydafrika

Sydafrika

Under en resa till Sydafrika och Kapstaden besöker de flesta Robben Island, en symbol såväl för mänsklig grymhet som mänsklig överlevnad. Under 400 år sändes systemkritiker till ön. En av dem var Nelson Mandela som spenderade 18 år av sitt liv här. Ön är belägen i Taffelbukten bara 12 kilometer från Kapstaden och här fängslades både kriminella och politiska fångar. Namnet Robben kommer från holländskan och betyder säl. Ön har genom historien använts som fängelse, sjukhus, mentalsjukhus och militärbas. Redan 1496 stannade Vasco da Gama till här för att proviantera, men som fängelseö användes den första gången på 1650-talet. 1991 lämnade de sista politiska fångarna ön när apartheidregimen föll samman. Sedan 1999 är Robben Island med på UNESCO:s världsarvslista. Numera blir man under sitt besök guidad av tidigare fångar som berättar om livet i fångenskap. Förutom Nelson Mandelas cell får man som besökare också bekanta sig med öns historia, byggnader och fångarnas krav på mänsklig behandling. Eftersom många av fångarna var akademiker blev fängelset till fångarnas universitet. Ofta skedde undervisningen i hemlighet vid de gemensamma toaletterna vid dagbrottet dit fångvaktarna helst inte ville komma. Numera ses Robben Island som ett monument över det mänskliga motståndet mot ondskan, en triumf över rasism, fördomar och intolerans. För att komma till Robben Island tar man en färja från Nelson Mandela Gateway vid V&A Waterfront. En rundtur tar totalt ca 3,5 timme. Öppettider: dagligen 0700 – 2100. Båtarna avgår 0900, 1100, 1300 och 1500.

Mapungubwe kulturlandskap

Sydafrika

Mapungubwe ligger i sydafrika på gränsen till Zimbabwe och Botswana. Det är ett öppen savannlandskap där av Limpopo och Shashe floderna möts. Mapungubwe var för ungefär 400 år sedan, mellan 900 och 1300 e.kr ett centrum för det största kungariket i södra Afrika, som byggde på handel med guld och elfenben. Idag kan man se lite av de bosättningar som fanns där. Genom noggrant arkeologiskt arbete så har man kunnat avslöja att det fanns tre palats. Dessa visar på en komplex social struktur och innehöll stora mängder lerfigurer, som tyder på att där pågått någon slags ritual ceremoni. Mapungubwe kulturlandskap kom med på UNESCO:s världsarvlista år 2003.

Den heliga staden – Caral-Supe

Peru

Under en resa till Peru kan man besöka flera platser som finns med på UNESCOs världsarvlista. Perus kulturarv sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden.

Den heliga staden Caral-Supe i Peru är 5.000 år gammal och sträcker sig över en ökenterrass på 626 hektar med utsikt över den gröna dalen vid floden Supe. Platsen anses vara Amerikas äldsta centrum för civilisation. Platsen är välbevarad och innehåller imponerande bevis på komplicerad arkitektur och design. Caral, en utav av 18 bosättningar i samma område visar på avancerad och monumental arkitektur som inkluderar sex stora pyramidstrukturer. Quipu som var trådknippen som användes som informationsbärare i Inkariket har hittats på platsen. Dessa kan ses som bevis på att detta avancerade sätt att sprida information även användes av invånarna i det som det verkar fredliga Caral-samhället. Stadens planering och endel av deras byggnader visar på ceremoniella funktioner och en stark religiös ideologi.

Linjer och geoglyfer i Nasca och Pampas de Jumana

Peru

På din resa till Peru får du inte missa de mystiska markformationerna i jätteformat som breder ut sig över 450km2 på den torra, peruanska kustslätten i Nasca och Pampas i Jumana, cirka 400 km söder om Lima. Dessa linjer, som ritades upp på markytan mellan 500 f.Kr. och 550 e.Kr. är bland arkeologins största gåtor på grund av sin mängd, art, storlek och kontinuitet. Geoglyferna skildrar levande varelser, stiliserade växter och imaginära varelser, liksom flera kilometer långa geometriska figurer. De tros ha haft rituella astronomiska eller religiösa funktioner.

Arequipa historiska centrum

Peru

En resa till Peru brukar inte vara komplett utan ett besök i Arequipa. Stadens historiska centrum,  byggd av vulkanisk vit sten, representerar en kreativ förening av europeisk och inhemsk byggnadsteknik och karaktär. Detta utrycks i beundransvärda skapelser av koloniala mästare samt kreolska och indianska frimurare. Kombinationen av influenser visas i stadens robusta murar, portar, och valv. Såväl som i innergårdar och torg med detaljrika, bisarra fasaddekorationer. Platsen är med på UNESCOs världsarvslista sedan år 2000.

Chavin - arkeologisk plats i Peru

Peru

Under en resa till Peru kan det vara intressant att lära mer om de tidiga kulturer som florerade här. Chavín-kulturen (1500 - 300 f.Kr) var en sorts moderkultur i andiska områden. Den mest kända fyndplatsen, Chavín de Huántar, är belägen i de Peruanska Anderna norr om Lima. Detta är en mycket tidig plats för riter och dyrkan och den mest välkända förkolumbianska platsen. Arkeologiska fynd från platsen innefattar textilier, metallarbeten, keramik och religiösa föremål. Här lades grunden för handelsnätverk och jordbruket utvecklades. Det består av ett imponerande område med terrasser och torg omgivna av välkonstruerade murar och djurornament. Platsen i Peru är uppsatt på UNESCOs världsarvslista sedan 1985.                 

Cuzco - Peru

Peru

För den som skall resa till Peru är Cuzco ett av ”måstena” på resan. Cuzco kom med på UNESCO:s världsarvlista år 1983. Staden i sydöstra Peru är belägen i Anderna på cirka 3 400 meters höjd över havet.  Beräkningar tyder på att staden grundades omkring 1200 e.kr, men det finns inga skriftliga källor som styrker  detta. Historien bakom Cuzco är lite oklar. Man tror att staden grundades omkring 1200 e.Kr. av den förste inkan Manco Capac, (solens son). Staden var huvudstad likväl som kulturellt och religiöst centrum för Inkariket. Cuzco utvecklades under Inka´s härskare Pachacutec, till en väl sammansatt storstad med tydliga religösa och administrativa funktioner. När spanjorerna erövrade Inkariket år 1532 använde de Inkas oöverträffligt konstruerade husgrunder till att bygga sina kyrkor och palats på.  Den som reser till den forna inkahuvudstaden i Peru kan idag vandra längs raka gator och fascineras av husgrundernas enorma stenblock. Dessa skulpterades till perfekt passform och sammansattes sedan utan murbruk för ca fem-sexhundra år sedan.

Cuzco

Peru

Cuzco är en stad i sydöstra Peru belägen i Anderna på cirka 3 400 meters höjd över havet. Beräkningar tyder på att staden grundades omkring 1200 e.kr, men det finns inga skriftliga källor som styrker detta.
Historien bakom Cuzco är lite oklar. Man tror att staden grundades omkring 1200 e.Kr. av den förste inkan Manco Capac, (solens son). Staden var huvudstad likväl som kulturellt och religiöst centrum för Inkariket. Cuzco utvecklades under Inka´s härskare Pachacutec, till en väl sammansatt storstad med tydliga religösa och administrativa funktioner. När spanjorerna erövrade Inkariket år 1532 använde de Inkas oöverträffligt konstruerade husgrunder till att bygga sina kyrkor och palats på.

I den forna inkahuvudstaden kan vi idag vandra längs raka gator och fascineras av husgrundernas enorma stenblock. Dessa skulpterades till perfekt passform och sammansattes sedan utan murbruk för ca fem-sexhundra år sedan.

Cuzco kom med på UNESCO:s världsarvlista år 1983.

Machu Picchu

Peru

Machu Picchu ligger 2 430 meter över havet, i en utomordentligt vacker miljö. Det var förmodligen den mest fantastiska urbana miljö som skapades under Inkarikets glansdagar. Dess gigantiska murar och terrasser verkar utskurna av naturen på bergens branta sluttningar. Dess läge på de östra sluttningarna av Anderna, omfattar även övre Amazonas flora och fauna med dess rika mångfald.

Kathmandudalen

Nepal

Kathmandudalen ligger i Nepal och kom med på UNESCO:s världsarvlista år 1979. Det kulturella arvet består av sju olika grupper av monument och byggnader, som visar hela utbudet av det konstnärliga och historiska prestationer som dalen är världsberömd för. De sju världsarven är Durbar Square i Kathmandu, Patan och Bhaktapur samt Swayambhu-stupan och Bauddhanath-stupan. Och därtill hör också de hinduiska templen Pashupati och Changu Narayan. Katmandudalen sägs vara bebodd så pass tidigt som 300 f.Kr då de äldsta inskrivna föremålen i dalen var daterade. Den äldsta daterade byggnaden i den jordbävningsdrabbade dalen är nästan 1 992 år gammal. Dessa fantastiska byggnader är oftast gjorda utav bränt tegel med lera, murbruk och träkonstruktioner. Taken är täckta med små överlappande terrakottakakel med gyllene koppardekorationer. Men även fönster och dörrar har rika dekorativa skulpturer.

Hoi An

Vietnam

I flera årtionden var Hoi An Sydostasiens viktigaste hamn och därav syns här spår av både kinesiska och japanska influenser i arkitekturen. Lyckligtvis klarade sig Hoi An undan den värsta förstörelsen under vietnamkriget så här finns fortfarande mycket gammal bebyggelse kvar till beskådan. Eftersom flera av de gamla gatorna är stängda för motortrafik är det behagligt att promenera omkring bland gränderna. Idag är Hoi An berömt för sina gamla stadsdelar som finns med på UNESCOs världsarvslista.

Teotihuacán – platsen där gudarna skapades

Mexiko

Det arkeologiska området Teotihuacán ligger cirka 50 km nordost om Mexico City. Om du besöker Mexico City på din Mexikoresa passar det bra att besöka området på en dagstur.

Teotihuacán byggdes mellan 100 och 600 e. Kr. Här finner du de imponerande pyramiderna byggda till solen och månen. Du får en fantastisk utsikt från Solpyramidens topp om du orkar ända upp!

Området är cirka 22 kvadratkilometer stort och man tror att mer än platsen har haft över 150 000 invånare under sin glansperiod. 95 % av området är inte utgrävt.

Namnet Teotihuacán betyder på aztekernas språk nahuatl ”Gudarnas plats” eller ”Platsen där män blir gudar”. Man trodde att området innehöll många gravar dvs. kungarna blev gudar då de dog.

När aztekerna grundade sitt rike hade Teotihucáns kultur varit död i nästan 500 år. Aztekerna trodde att området hade varit befolkat av jättar. Senare fann man också mammutar i området men dessa var ju djur och inte människor.

Enligt aztekisk mytologi var detta platsen där gudarna möttes för att skapa solen och månen. Den fattige men modige guden Nanauatzin kastade sig i offerelden och blev solen. Guden Tecciztecatl hade först skrutit om sitt mod men tvekade då han skulle kasta sig i elden. Han blev månen. En kanin kastades efter honom och månen fick då en svagare glans än solen. Vid fullmåne idag kan man ju idag också se harens bild.

1987 uppfördes Teotihuacán på UNESCO:s världsarvslista.

Mayaruinerna i Palenque

Mexiko

Om du reser till Mexiko skall du definitivt inte missa besöket i det förtrollade Palenque och uppleva Mayaindianernas gamla kultur. Djungeln har svept in ruinerna i sin grönska. Växtligheten har förstört en del byggnader men samtidigt har den täta vegetationen gömt ruinerna och skyddat dem från plundring. Det är en speciell känsla att vandra runt i området. Ibland kan man höra vrålaporna på avstånd.

1987 sattes Palenque upp på UNESCO:s världsarvslista.

Palenque ligger i delstaten Chiapas och har ett fantastiskt läge mellan Chiapas bergskedja och Tabascoslätten. Staden är uppförd på enorma konstgjorda terrasser inhuggna i kullar som utgör de sista utlöparna av Chiapas bergskedja. Vattendragen som går genom staden har på sina ställen grävts ut och förbundits i ett system av kanaler och underjordiska akvedukter. Det som ännu vid 500-talets mitt inte var stort mer än en betydelselös by vaknar till liv och utvecklas under loppet av några decennier till ett av mayakonstens mest blomstrande säten. Mayaindianernas kulturella höjdpunkt i Palenque inträffade mellan 500 och 700 e.Kr.

Den i Mayaindianernas tradition så djupt förankrade stelaen ersätts av stora kalkstenstavlor som är skulpterade i en fin relief och sitter fastmurade på innerväggar i heliga byggnader. Som yttre prydnader har man utsökta stuckreliefer på fasader och tak. I Palenque slås man av harmoniska proportioner och en känsla av lätthet och finess i arkitekturen.

Man har registrerat 1 400 byggnader men bara 10 % av dessa har undersökts.

Mexico City´s historiska centrum och Xochimilco

Mexiko

Mexico City byggdes på 1500-talet ovanpå ruinerna av aztekernas huvudstad Tenochtitlán och är idag en av världens mest tättbefolkade städer. Staden har kvar fem av aztekernas tempel, kontinentens största katedral som rymmer 10 000 personer invändigt och 50 000 personer på platsen utanför och några utsökta byggnader från 18- och 1900-talet såsom Palacio de las Bellas Artes i neoklassisk art nouveau stil av vit italiensk marmor. Arkitekterna är italienaren Adamo Boari och mexikanen Federico Mariscal. Glasförhängena invändigt är från Tiffany i New York. Här finns också muralmålningar av Tamayo, Orozco, Rivera och Siquerios. Xochimilco ligger 28 km söder om Mexico City. I turistsammanhang kallas Xochimilcos för ”De flytande trädgårdarna”.

Risterrasserna i Honghe Hani

Kina

Risterrasserna i Honghe Hani upptogs på UNESCO:s världsarvslista så sent som 2013.

I södra Yunnan ligger detta vackra och kulturellt viktiga landskap med terrassodlingar på totalt 4 000 kvadratkilometer, varav 1 660 av dessa är skyddat genom UNESCO. Kärnan av odlingarna ligger i Yuangyang. Spektakulära odlingsterrasser väller ut över Ailaobergens sluttningar längs Hongflodens bank. Sceneriet och färgerna varierar med säsongen, men under hela året erbjuder landskapet spektakulära vyer. Det är Hanifolket som under nästan 1 300 år har konstruerat detta komplicerade bevattningssystem bestående av kanaler som leder vattnet från de skogsbeklädda bergstopparna till risterrasserna. De har även skapat ett integrerat jordbrukssystem som involverar bufflar, boskap, ankor, fisk och ål som bidrar till produktionen av det röda riset som är områdets huvudsakliga gröda. Invånarna här dyrkar solen, månen, bergen, floderna, skogen och andra naturliga fenomen också inkluderat elden. Hanifolket lever i 82 byar mellan de skogsklädda bergstopparna och risterrasserna.

Byarna består av traditionella så kallade ”svamphus”. Det fantastiska systemet av jordbruk vittnar om en extraordinär harmoni mellan natur och människa som skapats genom långvariga sociala och religiösa strukturer.
 

Potalapalatset, Lhasa, Tibet

Kina

En av höjdpunkterna på en resa till Tibet är ett besök i Potalapalatset i huvudstaden Lhasa i Tibet. Palatset var Dalai Lamas vinterbostad sedan 600-talet och är också känt som Tse Podrang, som betyder ”palatset på bergstoppen". Byggnaderna ligger på ca 3 700 m över havet och är i vita och röda färger som speglar det bästa av tibetansk målningskonst. Här kan du även hitta tiotusentals samlingar av olika kulturella lämningar. Potalapalatset var residens och regeringsbyggnad fram till det tibetanska upproret 1959. Numera är byggnaden ett museum öppet för allmänheten. Potalapalatset togs med på UNESCOs världsarvslista 1994 eftersom det är en av de bäst bevarade historiska byggnaderna i Lhasa.

Världsarvet utökades år 2000 med templet Jokhang
Jokhang är ett buddhistiskt tempel grundat av kejsar Songtsän Gampo omkring åren 639-647. För tibetanska buddhister anses templet vara ett av de heligaste och det utgör ett naturligt centrum i Lhasas gamla stadsdelar. Jokhang utsattes för omfattande förstörelse under kulturrevolutionen.

År 2001 utökades världsarvet ytterligare med att även innefatta Norbulingka. Namnet betyder ungefär juvelparken, där juvelen syftar till Dalai Lama. Norbulingka är en park med flera palats som började byggas på 1700-talet och består av flera enastående byggnadsverk i tibetansk stil. Palatsen tjänade som Dalai Lamas sommarresidens från 1780-talet fram till 1959. Parkens byggnation inleddes av den 7:e Dalai Lama som förälskade sig i platsens harmoni, skogar och fåglar. Numera är Norbulingka en populär destination för traditionella tibetanska utflykter.
 

Konfucius kyrkogård och temple och Kongfamiljens hem i Qufu

Kina

På en resa till Kina kan det vara värt att göra en avstickare till Qufu som är Konfucius födelseort. Konfucius; den store filosofen, politikern och utbildaren antas ha levt 551 – 479 f.Kr och var konfucianismens trolige grundare. Templet, kyrkogården och Familjens hem ligger i Qufu i Shandongprovinsen och byggdes till hans ära 478 f.Kr. Templet har förstörts och återuppbyggts under århundradena och idag innefattar det mer än 100 byggnader. Kyrkogården består av Konfucius gravplats och kvarlevorna av mer än 100.000 av hans ättlingar. Kongfamiljens anspråkslösa lilla hem utvecklades till en gigantisk aristokratisk vistelseort där ca 152 byggnader kvarstår idag. Byggnader och monument har genom åren lyckats behålla sin utomordentliga konstnärliga och historiska karaktär genom de kinesiska kejsarnas tillgivenhet i över 2.000 år.

Shintohelgedomen Itsukushima

Japan

Ön Itsukushima eller Miyajima var tidigt en helig plats för Shintoismen. De tidigaste byggnaderna uppfördes troligen redan på 500-talet. Denna port är troligtvis en av de mest fotograferade av alla japans sevärdheter. Porten skall symbolisera vägen mellan människornas och andarnas världar. Om man reser till Japan och Itsukushima idag får man se byggnader från 1100-talet harmoniskt placerade som bevis på stor konstnärlighet och tekniska färdigheter. Helgedomen utnyttjar kontrasterna i färg och form mellan havet och bergen och är tänkt att återge den Japanska naturliga skönheten i kombination med den mänskliga kreativiteten. Japans regering har listat flera av helgedomens byggnader och tillhörigheter som en del av Japans nationalskatt. 1996 upptogs Itsukushima också på UNESCOs världsarvslista.

Heliga platser och Pilgrimrutter vid Kii berget

Japan

Sedan 2004 är platserna med på UNESCOs världsarvslista och är ett populärt resmål bland turister som reser till Japan. Belägna i Kii bergens täta skogar med utsikt över stilla havet är de tre heliga platserna - Yoshino och Omine, Kumano Sanzan, Koyasan. Dessa förbinds av pilgrimsvägar till de gamla huvudstäderna Nara och Kyoto. De visar på en sammanslagning av Shinto, med ursprung i den urgamla traditionen att dyrka naturen i Japan, och Buddhismen, som introducerades från Kina och den Koreanska halvön. Platserna och dess skogsklädda omgivningar ger en bild av ihärdigt och extraordinärt väldokumenterade traditioner av de heliga bergen i över 1200 år. Området, med sina rika floder, forsar och vattenfall är fortfarande en del av den nu levande japanska kulturen och besöks av upp till 15 miljoner besökare årligen framför allt av rituella anledningar och för vandringar. Var och en av dessa tre platser består av helgedomar, varav somliga grundades så tidigt som på 800-talet.

Iwami Ginzan Silvergruva och dess kulturella landskap

Japan

Ett intressant område för den som reser till Japan kan vara Iwami Ginzan Silvergruva på sydvästra ön Honshu. Det består av en samling av berg som sträcker sig upp till 600 meters höjd och blandas med djupa floddalar som kännetecknar arkeologiska rester av storskalig gruvdrift, raffinering och gruvsamhällen som användes mellan 15- och 1900-talet. Platsen visar ochså på transportvägar som användes till att transportera silvermalm till kusten, och hamnstäder från vart det sedan skeppades till Korea och Kina. Gruvorna bidrog till Japans och sydostasiens övergripande ekonomiska utveckling under 15- och 1600-talen och påskyndade Japans kommande massproduktion av silver och guld. Gruvområdet är numera rikt skogsbevuxet. Till platsen hör även fort, helgedomar, delar av Kaido transportvägar till kusten och de tre hamnstäderna Tomogaura, Okidomari och Yunotsu, från vars hamnar malmen transporterades. Området finns med på UNESCOs världsarvslista sedan 2007.

 

Historiska monument i gamla Kyoto (Kyoto, Uji och Otsu)

Japan

Byggd 794 med huvudstäderna i det gamla Kina som modell, var Kyoto den kejserliga huvudstaden i Japan från dess grundande fram till mitten av 1800-talet. Som centrum för japansk kultur i mer än 1000 år, illustrerar Kyoto utvecklingen av japansk träarkitektur, särskilt religiös arkitektur, och den japanska trädgårdskonsten, som har påverkat arbetet med trädgårdslandskap över hela världen.

Hiroshima Peace Memorial

Japan

Hiroshima Peace Memorial (Genbaku-domen) var den enda byggnad som stod kvar i det området där den första atombomben exploderade den 6 augusti 1945. Genom insatsen av många människor, inklusive invånarna i staden Hiroshima har den bevarats i samma skick som omedelbart efter bombningen. Inte bara är det en skarp och kraftfull symbol för den mest destruktiva kraft som någonsin skapats av människan, utan den uttrycker också en förhoppning om fred i världen och det definitiva avskaffandet av alla kärnvapen. Ingen som besöker Genbaku-domen på sin resa till Japan kan undgå att bli berörd av monumentet.

 

Himeji-jo

Japan

Himeji-jo-slottet bör man inte missa på sin resa till Japan. Det är det finaste, största och mest besökta exemplet på japansk slottsarkitektur från tidigt 1600-tal. Det består av 83 byggnader med högt utvecklat system för försvar och sinnrika skyddsanordningar. Det är ett mästerverk i träkonstruktion, som kombinerar funktion med estetik, både i sitt eleganta utseende med de putsade vita väggarna och det subtila förhållandet mellan mängden byggnader och de många lagren av tak.Sommarpalatset, en kejserlig trädgård i Beijing

Kina

Sommarpalatset i Beijing - byggdes först 1750, men blev till stor del förstörd i kriget i 1860 och återställt på sin ursprungliga grund i 1886 - är ett mästerverk i kinesisk trädgårdsdesign. Det naturliga landskapet med kullar och öppna vatten kombineras med konstgjorda byggnader som paviljonger, hallar, palats, tempel och broar för att bilda ett harmoniskt ensemble av enastående estetiskt värde.

Den antika staden Ping Yao

Kina

En resa till kina bör inkludera ett besök till Ping Yao. Staden är ett ovanligt välbevarat exempel på en traditionell Hankinesisk stad som grundades på 1300-talet. Stadsstrukturerna visar utvecklingen av olika arkitektoniska stilar och hur man har planerat staden i det kejserliga Kina under fem århundraden. Av särskilt intresse är de imponerande byggnaderna som byggdes i förbindelse med bankverksamhet och Ping Yao var därför ett viktigt centrum för hela Kina under 1800-talet och tidigt på 1900-talet.

De klassiska trädgårdarna i Suzhou

Kina

Traditionell kinesisk trädgårdsdesign kan man få uppleva under en resa till Kina. Trädgårdarna i Kina är inte riktigt vad vi är vana vid här i västvärlden utan här skall de avbilda ett naturligt landskap i miniatyr. Arkitekturen och designen skall värna om harmoni och balans och består oftast av mest vatten och berg. Dessa sammanfogas så utav broar och paviljonger som skall ge plats för stilla stunder och meditation. Mellan åren 960 och 1279 anlades inte mindre än 200 trädgårdar i Suzhou. Det var framför allt lärda och rika köpmän som lät skapa trädgårdar åt sig. Än idag finns ett hundratal bevarade men endast ett fåtal är öppna för allmänhetens beskådan. Suzhous trädgårdar i de gamla stadsdelarna är uppsatta på UNESCOs världsarvslista sedan 1998 för att de är ett utomordentligt exempel på traditionell kinesisk trädgårdskonst.

Gamla staden i Lijiang

Kina

Idag kan man på sin resa till Kina njuta av ett besök i Lijiang, beläget nära gränsen till Tibet med vackra vyer och fin natur i omgivningarna. Lijiang blir ofta en favoritstad hos kinaresenärer eftersom staden är välbevarad med sina charmiga kullerstensgator, små broar över de många kanalerna och med det vackra Jadedrakens berg i kulissen. Sedan 1997 finns den gamla sta’n med på UNESCOs världsarvslista. De gamla stadsdelarna i Lijiang är perfekt anpassad till den ojämna topografin. Den har lyckats bibehålla sina historiska stadskärna med hög kvalitet och stor ursprunglighet. Dess arkitektur är värd att bevara för att man blandar intryck från flera kulturer årtionden. Lijiang har också ett berömt, gammalt och mycket komplext vattensystem som fungerar än idag. Majoriteten av befolkningen i Lijiang tillhör den etniska minoriteten Naxi.

Mountain Resort och de tillhörande omkringliggande templen, Chengde

Kina

Mountain Resort (Qingdynastins sommar palats), i Hebei-provinsen, byggdes mellan 1703 och 1792. Det är ett stort komplex av palats och administrativa och ceremoniella byggnader. Templen är byggda i olika arkitektoniska stilar och kejserliga trädgårdar smälter harmoniskt in i ett landskap av sjöar, betesmarker och skogar. Utöver sitt estetiska intresse är Mountain Resort en sällsynt historisk kvarleva från det feodala samhället i Kina.

Mogaogrottorna - Gansu - Kina

Kina

På din resa längs sidenvägen är Mogaogrottorna nära staden Dunhuang väl värt ett besök. Grottorna är belägna vid en strategisk punkt där handelsmän korsade sina vägar och lämnade religiösa, kulturella och intellektuella influenser. Det finns 492 tempel i området och de kallas också för De tusen Buddhastatyernas grottor eller Dunhuanggrottorna. Utöver statyer finns väggmålningar som visar buddhistisk konst under 1 000 år. Magaogrottorna finns på UNESCO`s världsarvslista sedan 1987.

Fyndplats för Pekingmänniskan i Zhoukoudian - Beijing, Kina

Kina

Om du reser 42 km sydväst om Beijing finner du orten Zhoukoudian där man år 1923 hittade fossil av Homo erectus, som kan vara upp till 400 000 år gamla. Man gav namnet Pekingmänniskan till fyndet. Platsen avslöjar ett samhälle i förhistorisk tid och ger oss en fantastisk inblick i människans utveckling. Utgrävningar pågår fortfarande.

Den Kinesiska muren

Kina

På din resa till Beijing får du inte missa att besöka den kinesiska muren. Det var 220 år f.Kr., under Qin Shi Huangs ledning, som delar av äldre befästningar fogades samman för att bilda ett enat försvarssystem mot invasioner från norr. Konstruktion fortsatte fram till Mingdynastin (1368-1644), då muren blev världens största militära struktur. Dess historiska och strategiska betydelse matchas endast av dess arkitektoniska betydelse.

 

Buddhistiska monument i Horyu-ji-området, Japan

Japan

Det finns runt 48 buddhistiska monument i Horyu-ji-området, i Nara prefekturen. Flera härstammar från sent 600- eller tidigt 700-tal, vilket gör dem till några av de äldsta bevarade trähusen i världen. Dessa mästerverk av träarkitektur är viktiga inte bara för konsthistorien, eftersom de illustrerar anpassningen av kinesisk buddhistisk byggnadsstil till japansk kultur, men också för religionshistorien, eftersom deras konstruktion sammanföll med införandet av buddhismen till Japan, från Kina, via den koreanska halvön. På vår resa till Nara ser vi Todaijitemplet som inhyser Japans största Buddhastaty i brons.

De kejserliga palatsen från Ming- och Qingdynastierna i Peking och Shenyang

Kina

Den förbjudna staden i Peking, som var säte för den högsta makten i över femhundra år (1416-1911), utgör med sina anlagda trädgårdar och många byggnader (vars nästan 10.000 rum är möblerade och utsmyckade med konstverk), en ovärderlig vittnesbörd om den kinesiska civilisationen under Ming- och Qingdynastierna. Det kejserliga palatset från Qingdynastin i Shenyang består av 114 byggnader som uppförts mellan 1625-26 och 1783. Det innehåller ett viktigt bibliotek och vittnar om grundandet av den sista dynastin, som styrde Kina innan den utökade sin makt till landets mitt och flyttade huvudstaden till Peking. Detta palats fungerade sedan som stöd till det kejserliga palatset i Peking. Den anmärkningsvärda arkitektoniska byggnaden visar prov på Qingdynastins historia och manchuernas och andra stammars kulturella traditioner i norra Kina.

De historiska byarna Shirakawa-go och Gokayama

Japan

Belägna i en bergig region, som länge var avskuren från resten av världen, bestod dessa byar med sina hus i Gasshostil med hjälp av sina mullbärsodlingar och uppfödning av silkesmaskar. De stora husen med sina brant sluttande halmtak är de enda av sitt slag i Japan. Trots ekonomiska omvälvningar är byarna Ogimachi, Ainokura och Suganuma enastående exempel på ett traditionellt levnadssätt som anpassat sig efter miljön och människornas sociala och ekonomiska förhållanden.