Den förste Qin-kejsarens mausoleum

Kina
Qicheng shan Mount i Sichuan, Kina

Det återstår fortfarande tusentals statyer att grävas fram på denna arkeologiska plats, som inte upptäcktes förrän 1974. Qin(död 210 f Kr), den förste som enade Kina, är begravd omgiven av de berömda terrakottasoldaterna i centrum av ett komplex, som utformats för att återspegla huvudstaden Xianyans stadsplan. Skulpturerna är alla olika med sina hästar, vagnar och vapen. De är mästerverk av realism och har även stort historiskt intresse.

Centrala delen av kejserliga Thang Long Citadellet i Hanoi

Vietnam

För den som reser till huvudstaden Hanoi i norra Vietnam finns en relativ nykomling sedan 2010 på UNESCOs världsarvslista. Thang Long citadellet byggdes på 1000-talet av Ly Viet Dynastin för att markera Dai Viets  självständighet. Den konstruerades på resterna av ett kinesiskt fort från 600-talet belägen på uttorkad mark återtagen från Röda flodens delta i Hanoi. Detta blev centrum för regional politisk makt i nästan 13 årtionden utan avbrott. Det kejserliga citadellet och dess omgivande ruiner på 18 Hoang Dieu Arkeologiska plats visar idag på en unik sydostasiatisk kultur specifik för just röda flodens delta med kulturellt inflytande från både Kina i norr och det anrika kungadömet Champa i söder. 

Kejsarstaden Hue

Vietnam

Kejsarstaden Hue kom med på UNESCOs världsarvlista år 1993 och ligger i staden Hue i centrala Vietnam.  Hue är delad i mitten utav Parfymfloden och dessa båda stadsdelar har två helt skilda atmosfärer.  Staden upptäcker man bäst om man hyr en cykel eller moped. Här kan du uppleva traditionella vietnam med enkla hus, tempel och en hel del marknader.

Historien bakom Kejsarstaden Hue började med att staden blir omdöpt från Phu Xuan till Nguyen då Tay Son rebellerna ockuperade staden, vilket gjorde att den föll i Nguyen Anhs händer. Direkt efter det så krönte han sig själv till Kejsare Gia Long och med det så grundades Nguyen-dynastin, vilken styrde landet. Direkt när Gia Long utsågs till Kejsare så började arbetet för Kejsarstaden,  Den förbjudna purpurstaden och Citadellet vilket var ett jobb som höll på i årtionden. 

Huvudattraktionen idag är Nguyen-kejsarnas gravar, pagoder och Citadellets ruiner.

My son

Vietnam

När man reser till Vietnam kan man besöka tempelkomplexet My Son några mil från Danang och Hoi An. Under Champariket var här en kejserlig stad. Området av tempel uppfördes mellan 300- och 1100-talet. Området består av ett flertal religiösa byggnader med mer än 70 arkitektoniska arbeten av torn och tempel som sammanbinds av en komplicerad design av röd tegelsten. Många av templen har plundrats och endel förstörts under amerikanska bombningar. Arkitekturen påminner om andra hinduiska byggnader i området som t ex Angkor Wat. Sedan 1999 finns området på UNESCOs världsarvslista.

Världsarv i Spanien – Katedralen i Sevilla

Spanien

I Andalusiens huvudstad Sevilla finner du ett av Spaniens många världsarv. Det är Europas största gotiska byggnadsverk med en altartavla som tros vara världens största. Från början stod här stadens största moské. Det nuvarande klocktornet, Giralda, var den tidigare minareten. Den är ett utmärkt exempel på Almohad-arkitektur som fått en senare toppsektion från renässansen.  När staden erövrades av Ferdinand den tredje av Kastilien (Ferdinand den helige) 1248 gjordes moskén om till en kristen kyrka. Man kan än idag se spår av olika stilar och tidsepoker i konstruktionen allt från mudejar, gotisk stil, renässansen, barocken till neo-klassisk stil. Dagens katedral började byggas 1402 och stod färdig först i slutet av 1500-talet. Då upplevde staden en storhetstid och var Spaniens centrum för handelsförbindelsen med kolonierna i den Nya världen. I katedralen finns kvarlevor från Christopher Columbus.

Sedan 1987 är katedralen med på UNESCO:s världsarvslista tillsammans med Archivo General de Indias, Giralda och Reales Alcázares i Sevilla. Alla tre byggnaderna kan associeras till den koloniala tidsepoken. Det kungliga palatset Alcázar är ett av Europas största som fortfarande används. Byggnaden användes i början som fästning och senare som kungligt slott

Den gamla staden i Baku

Azerbajdzjan

Den gamla staden i Baku, världsarv sedan år 2000

Den muromgärdade gamla staden i Baku har varit bebodd sedan stenåldern. Man finner här spår från många olika kulturer genom tiderna som t ex Zoroaster, araber, perser, ottomaner och ryssar. Stadskärnan är en av Azerbajdzjans få bevarade medeltida städer med typiska byggnader, labyrinter av smala gränder och innergårdar. Mycket av försvarsmuren från 1100-talet finns kvar och en av Bakus mest populära besöksmål, Jungfrutornet också det från 1100-talet, har byggts ovanpå tidigare konstruktioner som dateras till så tidigt som 500 – 600-talet före Kristus.  Från tornet får man en härlig utsikt över staden. Man tror att jungfrutornet från början var byggt som astronomiskt observatorium eller eldstempel. I de centrala delarna av den gamla staden finner man också Shirvanshahernas palats från 1400-talet då huvudstaden flyttades från Shamaha till Baku. Palatset skadades allvarligt av ryska bomber under 1700-talet, men har på senare tid renoverats.