Bagratikatedralen och Gelatiklostret i Georgien

Georgien

Under en resa till Georgia Bagratikatedralen, belägen på toppen av kullen Uk'imerioni, byggdes på 1000-talet i staden Kutaisi i Imeretiregionen i Georgien. Katedralen fick sitt namn efter det enade Georgiens första kung; Bagrat III. 1691 förstördes katedralen i en explosion orsakad av det osmanska imperiets trupper, som invaderat kungariket Imereti. Katedralen ligger fortfarande idag i ruiner och anses vara ett mästerverk i Georgiens medeltida arkitektur. Sedan 1954 pågår arkeologiska utgrävningar och restaureringsarbeten och platsen lockar många pilgrimer och turister. Gelatiklostret betyder jungfruns kloster och dess huvudbyggnader konstruerades mellan 1100- och 1600-talet. Klostret grundades av en av Georgiens största kungar David byggaren år 1106 och här i Gelati ligger han också begraven. Under lång tid var klostret ett av de viktigaste kulturella upplysningscentren i gamla Georgien. Här anställdes de mest hyllade georgiska vetenskapsmännen, teologerna och filosoferna. Idag är klostret ett populärt besöksmål för den som reser till Georgien. Det är välbevarat och bjuder besökaren på underbara mosaiker och väggmålningar. Sedan 1994 finns katedralen tillsammans med Gelatiklostret med på UNESCOs världsarvslista.

De historiska monumenten i Georgiens forna huvudstad Mtskheta

Georgien

I det pittoreska Mtskheta finner man de historiska monumenten och kyrkorna, bland annat katedralen Svetitskhoveli, klostret Jvari och även Georgiens heligaste plats. De äldsta spåren efter mänskliga bosättningar på denna plats har daterats till 2 000 f.Kr. Här blev kristendomen statsreligion under 300-talet och stadens klosterkomplex är fortfarande huvudsäte för den georgiska ortodoxa kyrkan. Mtskheta var fram till 400-talet huvudstad i Georgien och är en av de äldsta städerna i landet. Denna pittoreska småstad är belägen vid sammanflödet av floderna Kura och Aragvi. Det är en underbar plats att resa till för att uppleva enastående exempel på den medeltida, religiösa arkitekturen i Georgien och Kaukasus som visar hög konstnärlig och kulturell nivå. Monumenten i Mtskheta har funnits på UNESCOs världsarvslista sedan 2009

Övre Svanetien

Georgien

Den övre regionen Svanetien i Kaukasus är ett välbevarat område dit man kan resa för att se ett utmärkt exempel på vackra bergslandskap med medeltida byar och hus. Området är ett av Europas högst belägna och platsen befolkas av en etnisk grupp, svanerna. De talar ett eget språk, svanuri, men alla kan dessutom georgiska. Här kan man fortfarande beskåda 100-tals traditionella och ovanliga torn som använts både som boende och som försvarsplats mot de som angrep området. Tornen är placerade så att det går att kommunicera mellan dem och på så vis kunde man effektivt förmedla nyheten om en antågande fiende på mycket långa avstånd genom dalarna. Området och dess unika bebyggelse är uppsatt på UNESCOs världsarvslista sedan 1996.