Monument i Mahabalipuram

Indien

Passa på att besöka monumenten i Mahabalipuram på din resa till sydöstra Indien. Ruinstaden är uppkallad efter den mytologiske demonkungen Mahabali. Denna grupp av helgedomar, grundade av Pallava-kungarna, höggs ut ur klipporna längs Koromandelkusten nära Chennai(tidigare Madras) på 600- och 700-talet. Den är speciellt känd för sina rathas(vagntempel), mandapas(grotthelgedomar med reliefer) och gigantiska klippreliefer som den berömda ”Descent of the Ganges” och templet Rivage med tusentals skulpturer till guden Shivas ära. Platsen finns med på UNESCOs världsarvslista sedan 1984.

Ajantagrottorna

Indien

När man reser till Indien kan man besöka grottorna nära byn Ajanta. De första buddhistiska grottmonumenten dateras till det andra och första århundradet före Kristus. Under Guptaperioden(400 till 500 efter Kristus) lades många fler rikt dekorerade grottor till den ursprungliga gruppen. Ajantas målningar och skulpturer har haft betydande konstnärligt inflytande, och anses vara mästerverk i den Buddhistiska religiösa konsten.Grottorna blev uppsatta på Unescos världsarvslista 1983.

Agra Fort

Indien

På en resa till Indien vill de flesta se Taj Mahal, men bara ca två kilometer från det berömda templet Taj Mahal ligger Agra Fort eller det röda fortet i Agra. Det är byggt i röd sandsten och beläget i Agras gamla stadsdelar vid floden Yamuna. Från 1983 finns platsen upptagen på UNESCOs världsarvslista. Detta mäktiga röda fort byggdes ursprungligen redan 1156 och återuppbyggdes sedan av mogulen Akbar den store under 1500-talet. 1648 flyttades huvudstaden åter till Delhi och fortet förlorade i betydelse. Fortet är uppfört i en halvmåne som omsluts av en ca 2,5 km lång och ca 21 m hög mur med en vallgrav nedanför. Från början fungerade bygget framförallt som militäranläggning men senare har det tillkommit bostadskomplex och bazaarer i området. Här finner besökaren flera sagolika palats, stora hörsalar och två mycket vackra moskéer. Varje kväll året runt förutom augusti månad (monsunperioden) hålls här en ljud & ljusshow. Tidpunkten för showerna varierar beroende på årstid. Det hålls vanligtvis en show på engelska och en på hindu varje kväll.

Taj Mahal

Indien

Ett måste för nästan alla som reser till Indien är att se det fantastiska Taj Mahal. Ett enormt mausoleum i vit marmor byggdes i Agra mellan 1631 och 1648 på uppdrag av Mughalkejsaren Shah Jahan till minne av hans favorithustru. Många arkitekter var inblandade i byggandet av templet. Taj Mahal är juvelen bland den muslimska konsten i Indien och ett världsarv beundrat över hela världen. Det anses vara ett praktexemplar av mogularkitektur som består av en blandning av persisk, turkisk, indisk och islamisk arkitektur.  Den kanske mest kända delen av templet är nog det vita kupolförsedda mausoleet. 1983 togs Taj Mahal upp på UNESCOs världsarvslista med motiveringen "ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv." Den 7 juli 2007 utsågs Taj Mahal dessutom till ett av världens sju nya underverk. Omkring byggnaderna ligger en formell mogulträdgård i fyra delar.