Golestanpalatset i Teheran, Iran

Iran

På Phoenix resa genom Iran besöker vi flera världsarv. I huvudstaden Teheran ligger Golestanpalatset eller översatt Rosengårdspalatset. Från Teheran kan man ta den moderna tunnelbanan till Golestan. De muromgärdade palatsbyggnaderna är en av Irans äldsta och konstruerade omkring en trädgård med dammar och planterade områden. Höjdpunkter under besöket är de utsökta konstverken av kakel och den imponerande audienshallen med spegelmosaik. Palatset visar på ett framgångsrikt möte mellan tidig persisk arkitektur och moderna västerländska intryck. Hela detta komplex av hela sjutton palats, museer och andra byggnader byggdes under Qajardynastin, 1794 – 1925. Här kröntes kungarna och här hölls ofta stora festligheter. Hela området är sedan 2013 ett av UNESCO:s världsarv. Palatset med sina fantastiska exempel på konst och arkitektur fungerar fortfarande som inspirationskälla för många moderna iranska konstnärer och arkitekter.

Världsarv Iran – Persepolis

Iran

Under Phoenix resa till Iran kan man besöka Persepolis som är ett av landets flera världsarv, de magnifika ruinerna vid foten av Kuh-i-Rahmat omkring 650km söder om huvudstaden Teheran. Persepolis finns på UNESCO:s världsarvslista sedan 1979. Staden började byggas på order av Darius I år 518 f.Kr. och färdigställdes av Artexerxes I först hundra år senare. Persepolis var huvudstad i Akemeniderriket och här skapades ett imponerande palatsområde på en delvis artificiell plattform enligt förebilder från Mesopotamien.
Bygget med sina dubbla entrétrappor, mängder av imponerande skulpturer, fantastiska salar, massiva portar och pelare samt enorma bevingade tjurar var en grandios arkitektonisk skapelse som symbol för akemenidernas storhet och makt. Just därför brändes det sedan ner av Alexander den store år 330 och plundrades på skatter som enligt legenden fördes bort med hjälp av 20 000 mulåsnor och 5 000 kameler. Idag kan man under en resa i Iran besöka platsen där bl a den enorma plattformen och många pelare finns kvar som bevis på platsens storhet. Resten av byggnationerna som det finns rester kvar av är mestadels verk skapade av Xerxes, som t ex tronsalen, Apadanasalen och Xerxes port. Persepolis är klassat som ett av världens viktigaste arkeologiska platser som vittnar om en fantastisk kvalitet hos en av världens äldsta civilisationer. Utgrävningar startade först mellan 1931 till 1934 under överinseende av Ernst Herzfeld och 1934 till 1939 av Erich F. Schmidt och dessa sponsrades av Oriental Institute of the University of Chicago.