Wadi Rum, Jordanien

Jordanien

De flesta resor till Jordanien innehåller en tur till beduinernas ökendal Wadi Rum i södra delen av landet, nära gränsen till Saudiarabien. Det 74.000 hektar stora området är skyddat för sin unika blandning av säregen natur och kulturella minnen. 2011 kom området med på UNESCOs världsarvslista. Här har väder och vind genom åren skapat ett nästan magiskt månlandskap av granit och sandsten. När man reser till Wadi Rum förundras man av många smala raviner, naturliga valv, skyhöga klippor och grottbildningar. Redan 8.000 år f. Kr. bosatte sig människor vid bergskällorna här och än i dag lever beduiner i sina gethårstält här under sommaren. Kombinationen av 25.000 uthuggna bilder i klipporna med 20.000 klippmålningar visar på mänskliga tankar och tidig utveckling av alfabetet. Platsen ger oss bevis på en tidig utveckling av jordbruk och lantlig aktivitet i området.

Petra

Jordanien

Petra, ett världens underverk och utan tvekan Jordaniens mest värdefulla skatt och största turistattraktion. Den unika staden är byggd på och ingraverad direkt i berget av Nabateerna som bosatte sig här för mer än 2.000 år sedan. Platsen är vackert omgiven av bergen fyllda med passager och raviner. Belägen mellan röda och döda havet blev det en viktig genomfartsplats och handelsplats för siden, kryddor och andra varor som fraktades mellan Kina, Indien och södra Arabien som idag är Egypten, Syrien, Grekland och Rom. Det är en av världens mest berömda arkeologiska platser där forntida österländska traditioner blandas med hellenistisk arkitektur.

När du kommer in i Petra-dalen är det lätt att bli tagen av platsens skönhet och utsökta arkitektoniska prestationer. Det är mystiskt och magiskt att gå in genom Al-Siq, en trång bergsklyfta drygt en kilometer lång, för att sedan mötas av hundratals inristningar i sandstensklipporna. I området finner du också den av Nabateerna byggda enorma teatern som kunde klara en publik på 3.000 personer. Här finns obelisker, tempel, offeraltare och högt ovan dalen det imponerande Ad Deir klostret dit du kommer genom att traska de 800 trappstegen inhuggna i berget.