Teotihuacán – platsen där gudarna skapades

Mexiko

Det arkeologiska området Teotihuacán ligger cirka 50 km nordost om Mexico City. Om du besöker Mexico City på din Mexikoresa passar det bra att besöka området på en dagstur.

Teotihuacán byggdes mellan 100 och 600 e. Kr. Här finner du de imponerande pyramiderna byggda till solen och månen. Du får en fantastisk utsikt från Solpyramidens topp om du orkar ända upp!

Området är cirka 22 kvadratkilometer stort och man tror att mer än platsen har haft över 150 000 invånare under sin glansperiod. 95 % av området är inte utgrävt.

Namnet Teotihuacán betyder på aztekernas språk nahuatl ”Gudarnas plats” eller ”Platsen där män blir gudar”. Man trodde att området innehöll många gravar dvs. kungarna blev gudar då de dog.

När aztekerna grundade sitt rike hade Teotihucáns kultur varit död i nästan 500 år. Aztekerna trodde att området hade varit befolkat av jättar. Senare fann man också mammutar i området men dessa var ju djur och inte människor.

Enligt aztekisk mytologi var detta platsen där gudarna möttes för att skapa solen och månen. Den fattige men modige guden Nanauatzin kastade sig i offerelden och blev solen. Guden Tecciztecatl hade först skrutit om sitt mod men tvekade då han skulle kasta sig i elden. Han blev månen. En kanin kastades efter honom och månen fick då en svagare glans än solen. Vid fullmåne idag kan man ju idag också se harens bild.

1987 uppfördes Teotihuacán på UNESCO:s världsarvslista.

Mayaruinerna i Palenque

Mexiko

Om du reser till Mexiko skall du definitivt inte missa besöket i det förtrollade Palenque och uppleva Mayaindianernas gamla kultur. Djungeln har svept in ruinerna i sin grönska. Växtligheten har förstört en del byggnader men samtidigt har den täta vegetationen gömt ruinerna och skyddat dem från plundring. Det är en speciell känsla att vandra runt i området. Ibland kan man höra vrålaporna på avstånd.

1987 sattes Palenque upp på UNESCO:s världsarvslista.

Palenque ligger i delstaten Chiapas och har ett fantastiskt läge mellan Chiapas bergskedja och Tabascoslätten. Staden är uppförd på enorma konstgjorda terrasser inhuggna i kullar som utgör de sista utlöparna av Chiapas bergskedja. Vattendragen som går genom staden har på sina ställen grävts ut och förbundits i ett system av kanaler och underjordiska akvedukter. Det som ännu vid 500-talets mitt inte var stort mer än en betydelselös by vaknar till liv och utvecklas under loppet av några decennier till ett av mayakonstens mest blomstrande säten. Mayaindianernas kulturella höjdpunkt i Palenque inträffade mellan 500 och 700 e.Kr.

Den i Mayaindianernas tradition så djupt förankrade stelaen ersätts av stora kalkstenstavlor som är skulpterade i en fin relief och sitter fastmurade på innerväggar i heliga byggnader. Som yttre prydnader har man utsökta stuckreliefer på fasader och tak. I Palenque slås man av harmoniska proportioner och en känsla av lätthet och finess i arkitekturen.

Man har registrerat 1 400 byggnader men bara 10 % av dessa har undersökts.

Mexico City´s historiska centrum och Xochimilco

Mexiko

Mexico City byggdes på 1500-talet ovanpå ruinerna av aztekernas huvudstad Tenochtitlán och är idag en av världens mest tättbefolkade städer. Staden har kvar fem av aztekernas tempel, kontinentens största katedral som rymmer 10 000 personer invändigt och 50 000 personer på platsen utanför och några utsökta byggnader från 18- och 1900-talet såsom Palacio de las Bellas Artes i neoklassisk art nouveau stil av vit italiensk marmor. Arkitekterna är italienaren Adamo Boari och mexikanen Federico Mariscal. Glasförhängena invändigt är från Tiffany i New York. Här finns också muralmålningar av Tamayo, Orozco, Rivera och Siquerios. Xochimilco ligger 28 km söder om Mexico City. I turistsammanhang kallas Xochimilcos för ”De flytande trädgårdarna”.