Den heliga staden – Caral-Supe

Peru

Under en resa till Peru kan man besöka flera platser som finns med på UNESCOs världsarvlista. Perus kulturarv sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden.

Den heliga staden Caral-Supe i Peru är 5.000 år gammal och sträcker sig över en ökenterrass på 626 hektar med utsikt över den gröna dalen vid floden Supe. Platsen anses vara Amerikas äldsta centrum för civilisation. Platsen är välbevarad och innehåller imponerande bevis på komplicerad arkitektur och design. Caral, en utav av 18 bosättningar i samma område visar på avancerad och monumental arkitektur som inkluderar sex stora pyramidstrukturer. Quipu som var trådknippen som användes som informationsbärare i Inkariket har hittats på platsen. Dessa kan ses som bevis på att detta avancerade sätt att sprida information även användes av invånarna i det som det verkar fredliga Caral-samhället. Stadens planering och endel av deras byggnader visar på ceremoniella funktioner och en stark religiös ideologi.

Linjer och geoglyfer i Nasca och Pampas de Jumana

Peru

På din resa till Peru får du inte missa de mystiska markformationerna i jätteformat som breder ut sig över 450km2 på den torra, peruanska kustslätten i Nasca och Pampas i Jumana, cirka 400 km söder om Lima. Dessa linjer, som ritades upp på markytan mellan 500 f.Kr. och 550 e.Kr. är bland arkeologins största gåtor på grund av sin mängd, art, storlek och kontinuitet. Geoglyferna skildrar levande varelser, stiliserade växter och imaginära varelser, liksom flera kilometer långa geometriska figurer. De tros ha haft rituella astronomiska eller religiösa funktioner.

Arequipa historiska centrum

Peru

En resa till Peru brukar inte vara komplett utan ett besök i Arequipa. Stadens historiska centrum,  byggd av vulkanisk vit sten, representerar en kreativ förening av europeisk och inhemsk byggnadsteknik och karaktär. Detta utrycks i beundransvärda skapelser av koloniala mästare samt kreolska och indianska frimurare. Kombinationen av influenser visas i stadens robusta murar, portar, och valv. Såväl som i innergårdar och torg med detaljrika, bisarra fasaddekorationer. Platsen är med på UNESCOs världsarvslista sedan år 2000.

Chavin - arkeologisk plats i Peru

Peru

Under en resa till Peru kan det vara intressant att lära mer om de tidiga kulturer som florerade här. Chavín-kulturen (1500 - 300 f.Kr) var en sorts moderkultur i andiska områden. Den mest kända fyndplatsen, Chavín de Huántar, är belägen i de Peruanska Anderna norr om Lima. Detta är en mycket tidig plats för riter och dyrkan och den mest välkända förkolumbianska platsen. Arkeologiska fynd från platsen innefattar textilier, metallarbeten, keramik och religiösa föremål. Här lades grunden för handelsnätverk och jordbruket utvecklades. Det består av ett imponerande område med terrasser och torg omgivna av välkonstruerade murar och djurornament. Platsen i Peru är uppsatt på UNESCOs världsarvslista sedan 1985.                 

Cuzco - Peru

Peru

För den som skall resa till Peru är Cuzco ett av ”måstena” på resan. Cuzco kom med på UNESCO:s världsarvlista år 1983. Staden i sydöstra Peru är belägen i Anderna på cirka 3 400 meters höjd över havet.  Beräkningar tyder på att staden grundades omkring 1200 e.kr, men det finns inga skriftliga källor som styrker  detta. Historien bakom Cuzco är lite oklar. Man tror att staden grundades omkring 1200 e.Kr. av den förste inkan Manco Capac, (solens son). Staden var huvudstad likväl som kulturellt och religiöst centrum för Inkariket. Cuzco utvecklades under Inka´s härskare Pachacutec, till en väl sammansatt storstad med tydliga religösa och administrativa funktioner. När spanjorerna erövrade Inkariket år 1532 använde de Inkas oöverträffligt konstruerade husgrunder till att bygga sina kyrkor och palats på.  Den som reser till den forna inkahuvudstaden i Peru kan idag vandra längs raka gator och fascineras av husgrundernas enorma stenblock. Dessa skulpterades till perfekt passform och sammansattes sedan utan murbruk för ca fem-sexhundra år sedan.

Cuzco

Peru

Cuzco är en stad i sydöstra Peru belägen i Anderna på cirka 3 400 meters höjd över havet. Beräkningar tyder på att staden grundades omkring 1200 e.kr, men det finns inga skriftliga källor som styrker detta.
Historien bakom Cuzco är lite oklar. Man tror att staden grundades omkring 1200 e.Kr. av den förste inkan Manco Capac, (solens son). Staden var huvudstad likväl som kulturellt och religiöst centrum för Inkariket. Cuzco utvecklades under Inka´s härskare Pachacutec, till en väl sammansatt storstad med tydliga religösa och administrativa funktioner. När spanjorerna erövrade Inkariket år 1532 använde de Inkas oöverträffligt konstruerade husgrunder till att bygga sina kyrkor och palats på.

I den forna inkahuvudstaden kan vi idag vandra längs raka gator och fascineras av husgrundernas enorma stenblock. Dessa skulpterades till perfekt passform och sammansattes sedan utan murbruk för ca fem-sexhundra år sedan.

Cuzco kom med på UNESCO:s världsarvlista år 1983.

Machu Picchu

Peru

Machu Picchu ligger 2 430 meter över havet, i en utomordentligt vacker miljö. Det var förmodligen den mest fantastiska urbana miljö som skapades under Inkarikets glansdagar. Dess gigantiska murar och terrasser verkar utskurna av naturen på bergens branta sluttningar. Dess läge på de östra sluttningarna av Anderna, omfattar även övre Amazonas flora och fauna med dess rika mångfald.