Världsarv i Spanien – Katedralen i Sevilla

Spanien

I Andalusiens huvudstad Sevilla finner du ett av Spaniens många världsarv. Det är Europas största gotiska byggnadsverk med en altartavla som tros vara världens största. Från början stod här stadens största moské. Det nuvarande klocktornet, Giralda, var den tidigare minareten. Den är ett utmärkt exempel på Almohad-arkitektur som fått en senare toppsektion från renässansen.  När staden erövrades av Ferdinand den tredje av Kastilien (Ferdinand den helige) 1248 gjordes moskén om till en kristen kyrka. Man kan än idag se spår av olika stilar och tidsepoker i konstruktionen allt från mudejar, gotisk stil, renässansen, barocken till neo-klassisk stil. Dagens katedral började byggas 1402 och stod färdig först i slutet av 1500-talet. Då upplevde staden en storhetstid och var Spaniens centrum för handelsförbindelsen med kolonierna i den Nya världen. I katedralen finns kvarlevor från Christopher Columbus.

Sedan 1987 är katedralen med på UNESCO:s världsarvslista tillsammans med Archivo General de Indias, Giralda och Reales Alcázares i Sevilla. Alla tre byggnaderna kan associeras till den koloniala tidsepoken. Det kungliga palatset Alcázar är ett av Europas största som fortfarande används. Byggnaden användes i början som fästning och senare som kungligt slott

El Escorial

Spanien

Cirka 45 km nordväst om Madrid, vid berget Abantos, ligger klostret El Escorial som på spanska kallas Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial.

Staden San Lorenzo del Escorial växte upp runt et kungliga klostret. Aristokrater och medelklass från Madrid byggde sina sommarhus här. Staden omringas av bergskedjan Guadarrama och pinjeskogar.

Klostret uppfördes under 1500-talet av Filip II för att hedra minnet av slaget vid San Quintín. Byggnaderna designades av Juan Bautista de Toledo och arkitekten var Juan de Herrera. Byggnadernas enkla linjer framhäver harmonin i inner-gårdarna, fontänerna, pelargångarna och tornen. Klostret innehåller mer än 4 000 rum.

Trots åtskillig förstörelse under krig och eldsvådor har slottet bevarat en mängd skatter, bland annat ett berömt bibliotek med klassiska och arabiska handskrifter. En särskild tavelsamling omfattar värdefulla verk av som Rogier van der Weyden, Hieronymus Bosch, El Greco, Ribera, Tiziano, Veláquez, Tintoretto med flera.

Under kyrkans högkor finns ett "panteon", ett gravrum för den kungliga familjen från huset Habsburg och Bourbon, med guldbeslagna kistor av svart marmor.