Monticello och the University of Virginia i Charlottesville

USA

Thomas Jefferson (1743-1826) var USAs tredje president och författade även USAs självständighetsförklaring. Han var dessutom en begåvad arkitekt av nygamla byggnader i stil med Vita Huset. Han designade Monticello, sin egen privata herrgård, och hans ”akademiska hem” (1817-26) som än idag är hjärtat av universitetet. Idag är Monticello ett museum och med sina trädgårdar ett populärt besöksmål för den som reser till USA. Universitetet var det första i USA att erbjuda utbildningar i arkitektur, astronomi och filosofi. Både herrgården och University of Virginia är sedan 1987 upptagna på UNESCOs lista över världsarv. Idag, och ända sedan 1840-talet, innehar eleverna ett hederssystem, som innebär att de lovar att inte ljuga, stjäla eller fuska. Med andra ord sker deras salstentor helt utan bevakning.

Yosemite Nationalpark

USA

En av höjdpunkterna på en resa till västra USA är den vackra nationalparken Yosemite några timmars resa från San Fransisco. I hjärtat av Kalifornien finner man Yosemite Nationalpark som bildades 1890. Parken har en yta på över 3000 kvadratkilometer och är belägen på Sierra Nevadas västra sluttningar. Parken är sedan 1984 ett världsarv och är välkänd för sina granitklippor, vattenfall och framför allt för sina enorma träd och den biologiska mångfalden man kan finna här. Några av de träd som växer i parken är flera tusen år gamla! En av huvudattraktionerna är "the Upper Yosemite Falls", som har tre stycken fall på totalt 740 meter. Här finns vandringleder, både för dem som vill gå en liten tur och för de som vill gå en tur på flera dagar. Mirror Lake är namnet på en av de mest kända sjöarna i Yosemite National Park. Namnet kommer av att vattnet nästan alltid är alldeles stilla och ser man ut över den blanka ytan ser man moln, bergstoppar och trädtoppar som återspeglas i vattnet. Varje år besöks parken av 3,5 miljoner människor, med störst tryck under sommarhalvåret.

Olympic National Park i Washington D.C.

USA

Söker du skönhet och variation i naturen skall du besöka Olympic National Park i Washington D.C. På grund av sin mångfald kan man säga att parken består av 3 helt olika områden. Här finns istäckta bergstoppar och stora alpina ängar som är omgivna av vidsträckta skogar. Elva stora flodsystem rinner genom bergen och erbjuder perfekta miljöer för anadroma fiskar (fiskar som lever i saltvatten men fortplantar sig i sötvatten). I parken finns också en 100 km lång kuststräcka. Denna kustnära vildmark bjuder på ett rikt djurliv med endemiska djur- och växtarter.

La Fortaleza och San Juan i Puerto Rico

USA

För att försvara inloppet till San Juans hamn byggdes en rad försvarsanläggningar mellan 14- och 1800-talet. La Fortaleza uppfördes under 1500-talet och är ett fint exempel på europeisk militär arkitektur. La Fortaleza och San Juan blev världsarv år 1983. Idag är La Fortaleza residens för Puerto Ricos guvernör
 

Taos Pueblo

USA

Under en resa till USA kan man besöka New Mexico. Här rinner den mäktiga floden Rio Grande som skär genom ökenlandskapet, de röda grusvägarna och de lika röda klippformationerna intill. Och här ligger det lilla samhället Taos Pueblo beläget på 2.170 möh. Det är en av USA:s äldsta byar och här lever indianerna, en av New Mexicos 19 Pueblostammar, på ungefär samma sätt nu som för tusen år sedan. Namnet Pueblo kommer från de spanska conquistadorer som hittade hit när de var på jakt efter guld i mitten av 1500-talet. Samhället ligger vidunderligt vackert och är uppsatt på UNESCOs världsarvslista sedan 1992 och representerar puebloindianernas kultur i Arizona och New Mexico. Indianerna i New Mexico drabbades inte lika hårt av den vite mannens framfart som folken i andra delar av USA och mycket av den mark som togs ifrån dem i slutet av 1800-talet har de fått tillbaka. Taos Pueblo kan besökas av turister, men inte året om eftersom det under senvintern är stängt på grund av religiösa högtider. En del av festligheterna är öppna för turister, men bör besökas med respekt.

Yellowstone nationalpark

USA

Skogen i Yellowstone nationalpark sträcker sig över nästan 9000km2; 96% av parken ligger i Wyoming, 3% i Montana och 1% i Idaho. Yellowstone innehåller hälften av jordens geotermiska företeelser, mer än 10 000. Den har också världens största koncentration av gejsrar(mer än 300 gejsrar, eller två tredjedelar av alla som finns på jorden). Parken som bildades 1872 är dessutom känd för sitt djurliv, som grizzlybjörnar, vargar, bisonoxar och wapitis.

Grand Canyon, USA

USA

I USA finns mycket att se. Allt från maffiga storstäder till makalösa naturupplevelser. En rundresa genom USA innehåller för det mesta ett besök vid Grand Canyon. I norra Arizona ligger den ca 450 kilometer långa ravinen Grand Canyon. Denna spektakulära ravin har bildats genom att Coloradofloden under många miljoner år har skurit sig ned i berggrunden och bildat en 1.600 m djup och på sina ställen upp till 29 kilometer bred dalgång. Större delen av Grand Canyon ligger i Grand Canyon National Park som inrättades 1919 och 1979 togs nationalparken upp på UNESCO:s världsarvslista. De äldsta arkeologiska fynden från människor dateras till att vara 12.000 år gamla från den paleo-indianska epoken. Varje år reser ca 5 miljoner personer hit för att njuta av fantastiska naturupplevelser. Man kan se ravinen från flera olika platser; The South Rim som är mest tillgänglig och dit de flesta reser och The North Rim som ligger längre bort och inte lockar lika många besökare. Den äventyrlige kan dessutom forsränna eller vandra genom ravinen. Många företag erbjuder också helikopterturer över de magnifika landskapen.

Redwood nationalpark

USA

Redwood nationalpark omfattar en bergsregion vid Stilla havets kust norr om San Francisco. Den är täckt av magnifika skogar av redwood-träd, de största och mest imponerande träden i världen. Djurlivet till havs och på land är lika fantastiskt, särskilt sjölejonen, den vithövdade havsörnen och den utrotningshotade bruna kaliforniska pelikanen. Passa på att se USA:s nationalfågel och de enorma redwood-träden på din nästa USA-resa!

Independence Hall

USA

Självständighetsförklaringen(1776) och Förenta Staternas konstitution(1787) undertecknades båda två i Philadelphia. De universella principerna om frihet och demokrati utstakade i dessa dokument är av fundamental vikt för Amerikas historia och har också haft ett starkt inflytande på lagstiftare världen över

Mammoth Cave nationalpark

USA

Mammoth Cave nationalpark, i staten Kentucky, har världens största nätverk av naturliga grottor och underjordiska gångar med karaktäristiska exempel på kalkstensformationer. Parken och dess underjordiska system på mer än 560 km är hem för en varierad flora och fauna, varav några är utrotningshotade arter. Väl värt ett besök på nästa USA-resa.

Statue of Liberty - New York

USA

Frihetsgudinnan tillverkades i Paris av skulptören Frederic Bartholdi i samarbete med Gustave Eiffel som var ansvarig för järnstommen.  Statyn var en gåva från Frankrike till USA på 100-årsdagen av den amerikanska självständigheten år 1866. Det tog fyra månader att montera statyn. Frihetsgudinnan med sin fackla står på ön Liberty Island och har välkomnat miljontals av invandrare till USA.