Centrala delen av kejserliga Thang Long Citadellet i Hanoi

Vietnam

För den som reser till huvudstaden Hanoi i norra Vietnam finns en relativ nykomling sedan 2010 på UNESCOs världsarvslista. Thang Long citadellet byggdes på 1000-talet av Ly Viet Dynastin för att markera Dai Viets  självständighet. Den konstruerades på resterna av ett kinesiskt fort från 600-talet belägen på uttorkad mark återtagen från Röda flodens delta i Hanoi. Detta blev centrum för regional politisk makt i nästan 13 årtionden utan avbrott. Det kejserliga citadellet och dess omgivande ruiner på 18 Hoang Dieu Arkeologiska plats visar idag på en unik sydostasiatisk kultur specifik för just röda flodens delta med kulturellt inflytande från både Kina i norr och det anrika kungadömet Champa i söder. 

Kejsarstaden Hue

Vietnam

Kejsarstaden Hue kom med på UNESCOs världsarvlista år 1993 och ligger i staden Hue i centrala Vietnam.  Hue är delad i mitten utav Parfymfloden och dessa båda stadsdelar har två helt skilda atmosfärer.  Staden upptäcker man bäst om man hyr en cykel eller moped. Här kan du uppleva traditionella vietnam med enkla hus, tempel och en hel del marknader.

Historien bakom Kejsarstaden Hue började med att staden blir omdöpt från Phu Xuan till Nguyen då Tay Son rebellerna ockuperade staden, vilket gjorde att den föll i Nguyen Anhs händer. Direkt efter det så krönte han sig själv till Kejsare Gia Long och med det så grundades Nguyen-dynastin, vilken styrde landet. Direkt när Gia Long utsågs till Kejsare så började arbetet för Kejsarstaden,  Den förbjudna purpurstaden och Citadellet vilket var ett jobb som höll på i årtionden. 

Huvudattraktionen idag är Nguyen-kejsarnas gravar, pagoder och Citadellets ruiner.

My son

Vietnam

När man reser till Vietnam kan man besöka tempelkomplexet My Son några mil från Danang och Hoi An. Under Champariket var här en kejserlig stad. Området av tempel uppfördes mellan 300- och 1100-talet. Området består av ett flertal religiösa byggnader med mer än 70 arkitektoniska arbeten av torn och tempel som sammanbinds av en komplicerad design av röd tegelsten. Många av templen har plundrats och endel förstörts under amerikanska bombningar. Arkitekturen påminner om andra hinduiska byggnader i området som t ex Angkor Wat. Sedan 1999 finns området på UNESCOs världsarvslista.

Hodynastins Citadel

Vietnam

På 1300-talet i det av ny-konfucianism blomstrande Vietnam byggdes citadellet enligt feng shui-principer som är tänkt att ge en positiv inverkan på energiflödet i livsmiljön. I enlighet med feng shui ligger det i ett naturskönt landskap i linje mellan två berg och mellan Ma och Buoi floderna i Vinh Loc distriktet.  Det finns fyra portar in till fästningen, den södra är den främre porten, den i norr den bakre och så ytterligare två i öst och väst.

Historien bakom citadellet började med att den första kejsaren av Hodynastin, Ho Quy Ly  var en riksförståndare av Trandynastin när han blev beordrad till att bygga citadellet i Thanh Hoa. Efter att han tog makten och förklarade sig själv som ny kejsare så flyttade han huvudstaden från Hanoi till Citadellet 1398 to 1407.

Citadellet skrevs in på UNESCOs världsarvslista år 2011 för att byggnaden representerar ett fint exempel på nytänkande i konstruerandet av sudostasiatiska kejsarstäder.

Hoi An

Vietnam

I flera årtionden var Hoi An Sydostasiens viktigaste hamn och därav syns här spår av både kinesiska och japanska influenser i arkitekturen. Lyckligtvis klarade sig Hoi An undan den värsta förstörelsen under vietnamkriget så här finns fortfarande mycket gammal bebyggelse kvar till beskådan. Eftersom flera av de gamla gatorna är stängda för motortrafik är det behagligt att promenera omkring bland gränderna. Idag är Hoi An berömt för sina gamla stadsdelar som finns med på UNESCOs världsarvslista.