Kuba på riktigt

National Capitol building, Havanna, Kuba

För 10 år sedan arrangerade vi vår första resa till Kuba, en studieresa för ekologiska bönder. Sedan dess har vi utvecklat vår verksamhet och knutit kontakter över hela landet. Vårt koncept är att lära känna folket och deras vardag, samtidigt som vi upplever den tropiska naturen och dess mångfald.
Vår jubileumsresa återvänder till några av de platser vi besökt genom åren, men vi begränsar oss till den centrala delen av ön. Vår resa Kulörta Kuba däremot omfattar även östra delen av landet.

Dag 1. Resa till Kuba
Vi reser från Sverige med KLM via Amsterdam till Havanna, dit vi kommer sen eftermiddag lokal tid. Vi bor de första dagarna centralt i Gamla Sta’n, i ett gästhem som drivs av ett 10-tal nunnor i Birgittinerorden. Efter incheckning äter vi middag på en restaurang i närheten. Övernattning i Havanna.

Dag 2. Havanna
Vi börjar dagen med en stadsvandring med vår lokalguide i den gamla delen av världsarvsstaden Havanna, som grundades av spanjorerna redan 1519. Efter gemensam lunch gör vi en busstur i den nyare delen av Havanna för att få en översikt, vilket underlättas av en stor modell över staden. Middag på egen hand. Övernattning i Havanna.

Dag 3. Havanna
När Sovjet föll tvingades Kuba lägga om sitt jordbruk. Förutom att odla organiskt i brist på konstgödsel placerades odlingarna nära bostadsområden i brist på transportbränsle. I förstaden Alamar besöker vi ett sådant stadsjordbruk, som drivs som ett kollektiv. Ett annat projekt visar hur man med konstens hjälp rustat upp sitt kvarter både fysiskt och psykiskt genom gemensamma ansträngningar. Vi tar del av resultatet och äter även lunch där. Ernest Hemingway bodde många år på Kuba. Hans hem, Finca Vigia, är nu museum, vilket vi besöker på eftermiddagen. På kvällen äter vi gemensam middag och lär oss sedan kubanska danser av Elsa på hennes takterrass. Övernattning i Havanna.

Dag 4. Viñales,
Idag lämnar vi Havanna och åker västerut till Viñales, som är ett världsarv pga sina höstacksliknande kullar, sm kallas mogotes. Hos en bonde i närheten lär vi oss mer om tobak, som lär vara världens bästa just i den här trakten. Vi äter lunch hos bonden innan vi åker till Soroa för att se en orkidéträdgård. Övernattning i Las Terrazas.

Dag 5. Havanna
I Las Terrazas besöker vi en skola och ett centrum för äldre. Floden San Juan i närheten bildar pooler där man kan bada, vilket vi gör innan vi äter lunch på en strandrestaurang. Efter lunch återvänder vi till Havanna och checkar in på det ärevördiga hotell Nacional från 1930-talet. Efter en kort vila träffas vi för ett jubileumsparty, vi firar att det var exakt tio år sedan vår första resa till Kuba. Tillsammans med inbjudna engelsktalande kubaner äter vi middag och umgås i en spektakulär miljö hos en känd konstnär. Övernattning i Havanna.

Dag 6. Trinidad
Nu styr vi kosan österut, eller rättare sagt åt sydost. Vi gör några stopp längs vägen, vid det gamla sockerbruket Australia, där vi beundrar gamla ånglok, och vid Grisbukten för att äta lunch. Världsarvsstaden Trinidad är dagens etappmål. Staden grundades redan på 1500-talet och har mycket av den gamla karaktären kvar. Vi inkvarteras i Casas Particulares hos privatfamiljer, alla inom gångavstånd från varandra. På kvällen träffas vi för gemensam middag på någon av alla trevliga restauranger i gränderna. Övernattning i Trinidad

Dag 7. Trinidad
Vi gör en kortare stadsvandring i Trinidad och besöker först en mödravårdsklinik, ett "internat" för blivande mödrar som befinner sig i riskzonen. Vi hälsar också på hos en präst, som lär oss mer om Kubas alldeles egna religion, Santería. Lunch på egen hand och sedan fri tid på eftermiddagen för egna upptäckter. På kvällen äter vi middag hos våra värdfamiljer och övernattar hos dem. Övernattning i Trinidad

Dag 8. Trinidad
Hela dagen ägnas åt sol och bad på Ancón beach, där Karibiska havet lockar med ljummet vatten. Las Brisas Hotel blir vårt för en dag, vi äter lunch där och kan utnyttja deras faciliteter. Tillbaka inne i Trinidad är vi nu varma i kläderna och äter middag på egen hand. Övernattning hos våra familjer. Övernattning i Trinidad

Dag 9. Hanabanilla
Norr om Trinidad ligger Escambray, en bergskedja med över 1200 m höga berg. Eftersom inga bussar kan köra på de smala skogsvägarna byter vi till lastbil. Stolar under tak på flaket gör att vi alla ryms i en sådan gammal sovjetisk bil. Här i bergen odlas sedan länge kaffe. Vi får se hur under en kortare sk kaffevandring och lära oss mer om kaffe i ett museum. Där kan vi även dricka en kopp sedan vi valt bland de 35 kaffedrinkarna. Lastbilen fortsätter sedan till ett gammalt spanskt gods. Under en kortare vandring berättar guiden om de växter vi ser. Besöket avslutas med en lunch på godset. För att komma till vårt hotell Hanabanilla åker vi båt ca en timme över en stor uppdämt sjö. Efter incheckning går den som vill med på en promenad till byn för att hälsa på bydoktorn och kanske läraren. Middag på hotellet. Övernattning i Hanabanila

Dag 10. Havanna
Vi ska idag återvända till Havanna, men vi gör flera stopp på vägen. I Manica-ragua kan vi gå runt och känna på småstadslivet. I Santa Clara besöker vi Che Guevaras gravmonument och i centrum äter vi lunch efter eget tycke och smak, alltså på egen hand. Eftermiddagen ägnar vi åt bussresan till Havanna, med ett kaffestopp på vägen. Inkvartering på Hotel Nacional igen. Avslutningsmiddagen intar vi på restaurang La Torre i närheten, med utsikt över Havanna by night. Övernattning i Havanna

Dag 11. Hanvanna och hemresa
Hela dagen egen tid i Havanna. Hotellets stora utomhuspool kanske lockar några, andra kanske tar en tur med en 50-talsamerikanare eller besöker en stor hantverksmarknad. På kvällen flyg hem med Air France.

Dag 12. Ankomst till Sverige
Vi kommer till Paris under förmiddagen. Där skiljs våra vägar då vi byter