Takayamafestivalen

Takayama festival, Japan

I Japan firas årligen en stor mängd lokala festivaler. De japanska festivalerna är knutna till gamla traditioner och tillägnade gudomligheter inom den inhemska shinto-religionen. De livliga och i hög grad folkligt förankrade festivalerna brukar arrangeras av lokalbefolkningen som också själva aktivt deltar i festligheterna, men utomstående åskådare brukar vanligtvis också vara varmt välkomna att delta om de vill! Takayama är en liten ort bland de höga bergen på centrala Honshu (den japanska huvudön), men anordnar trots sin ringa befolkning storslagna festivaler under hösten och våren. Vi upplever höstfestivalen som infaller den 9:e och 10:e oktober, ofta omnämnd som en av Japans vackraste och mest intressanta festivaler med sina fantastiska yatai – stora utsmyckade ceremoniella processionsvagnar som dras genom staden av ortsbefolkningen. Vagnarna är dekorerade med detaljerade sniderier och stora handvävda textilier med färgglada motiv. Många av processionsvagnarna är utrustade med karakuri ningyo, mekaniska marionettdockor som spelar upp uråldriga myter och legender med religiösa förtecken. Under vår resa får du inte bara uppleva denna exotiska folkfest som under århundraden knutit befolkningen i det isolerade Takayama närmre varandra. Du får också uppleva centrala Honshus sagolika bergslandskap, metropolerna Tokyo, Osaka och den japanska kulturens vagga Kyoto.  

Dag 1: Resa till Japan
Flyg till Japans huvudstad, Tokyo. Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Tokyo
Vi anländer till Tokyo på eftermiddag och transfer till hotellet. På kvällen intar vi vår välkomstmiddag i traditionell japansk stil.  Övernattning i Tokyo. (Middag)
 
Dag 3: Tokyo                        
Efter frukost ger vi oss ut i stadsvimlet i en av världens största städer. Vi beger oss till den livliga stadsdelen Asakusa som ofta beskrivs som en mer folklig del av Tokyo. Där besöker vi det populära buddhisttemplet Sensoji som bäst kommer till sin rätt vid ett morgonbesök, när det fortfarande är relativt folktomt. Därefter åker vi till Edo-Tokyo Museum där vi besöker museets fasta utställning som belyser Tokyos fascinerande historia från Edo-perioden till modern tid. Vi åker vidare till området Tsukiji, känt för sina många fiskaffärer och fiskrestauranger. Mycket av utbudet i Tsukiji är ganska exotiskt och förstås sådant som du knappast hittar hos fiskhandlarna hemma i Sverige. Under eftermiddagen besöker vi den angränsande stadsdelen Ginza, Japans mest fashionabla område där du finner såväl exklusiva boutiquer som de större klädkedjorna och de mest välsorterade varuhusen. Innan vi åker tillbaka till hotellet besöker vi slutligen Meiji jingu, en helgedom uppfört till åminnelse av Kejsar Meiji (1852 - 1912) och hans gemål kejsarinnan Shoken (1869-1912). I Japan förknippas Kejsar Meiji med den moderniseringsprocess som inleddes under den senare hälften av 1800-talet. Övernattning i Tokyo. (Frukost och lunch) 
 
Dag 4: Tokyo
På morgonen gör vi ett kort besök vid det kejserliga palatset. Eftersom palatset sällan är öppet för besökare får vi nöja oss med att beskåda det på behörigt avstånd. Därefter besöker vi elektronikdistriktet Akihabara som erbjuder ett stort utbud av billig elektronik och tax-free varor. Akihabara har även kommit att bli något av ett himmelrike för så kallade otaku. En otaku är en person som hyser ett extremt intresse för till exempel manga (tecknade japanska serier), anime (animerad film) eller datorspel. Det är inte ovanligt att sådana personer på sin fritid ibland klär ut sig till någon av sina favoritkaraktärer inom dessa genrer. Från Akihabara promenerar vi till den närliggande stadsdelen Ueno längst Ameyoko dori, en livligt och folklig marknadsgata med ett rikt utbud av matstånd och affärer som säljer allt möjligt – från torkad fisk till kläder. Från Uenostationen åker vi till Shinjukustationen längst Tokyos ringlinje, Yamanote-linjen, som förbinder Tokyos större stadsdelar. Vi får därmed en inblick i hur Tokyos effektiva transportsystem för stadens invånare ser ut genom att faktiskt uppleva det själva. Shinjukustationen är en av världens mest intensiva trafiknav och varje dag passerar här mer än 3,5 miljoner människor. Under rusningstid kan man se en aldrig sinande ström av pendlare på väg till eller ifrån arbetet. Stadsdelen Shinjuku med sina höga byggnader, enorma TV-skärmar och neonskyltar är en fantastisk syn. Vi besöker först Tokyos stadshus (Tokyo Metropolitan Government Building), en skyskrapa i västra Shinjuku. Skyskrapan med sina två torn invigdes 1991 och lär vara designat för att likna ett datachips. Härifrån får vi en storslagen vy över megametropolen Tokyo som ligger nedanför oss. En klar dag kan man till och med skymta Fuji härifrån. Vi går därefter på en vandring i stadsdelen som inte bara rymmer Tokyos strama finanscentrum utan även megametropolens mest spektakulära och neonupplysta nöjesdistrikt – Kabukicho. Övernattning i Tokyo. (Frukost)
 
 
Dag 5: Tokyo –  Hakone – Mt.Fuji - Yamanashi
Efter frukost begynner vi vår färd från Tokyo mot Hakone. Efter  en kort båttur på kratersjön Ashinoko  åker vi till  Owakudani – ”den kokande dalen”. När vädret är fint brukar man härifrån kunna få en mycket vacker vy över berget Fuji.  Fuji fick status som ett av UNESCO:s världsarv år 2013 och har förstås länge dragit turister från alla världens hörn. Om vädret medger kommer vi att gå upp till den femte stationen på vägen mot toppen. Övernattning i Yamanashi. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 6 : Yamanashi – Takayama   
Vi fortsätter mot Takayama och stannar till i byn Shirakawago i Shokawadalen. Byn finns upptaget på Unescos världsarvslista och ligger i ett av Japans mest isolerade områden. Under vinteråret är många av bergsvägarna avstängda på grund av de rikliga snöfall som gör dalgången mycket svårtillgänglig. Under vintermånaderna faller det i genomsnitt 10 meter snö i området och de traditionella husen i Shirakawago med omnejd har anpassats därefter. De halmtäckta taken på de typiska flerfamiljshusen är mycket branta för att snö inte ska ansamlas i alltför stora mängder. Husen kallas på japanska gassho-zukuri vilket ungefär betyder ”handflator sammanförda i bön” eftersom husens form påminner om handställningen vid buddhistisk bön. Takayama, med sina fantastiskt välbevarade hus från Edo-perioden (1603-1867), är känd för sin utsökta saké, sitt goda biffkött och sina fantastiska festivaler som fyller den annars mycket fridfulla staden med febril aktivitet. Idag börjar höstfestivalen och tusentals japaner har kommit hit utifrån för att kunna uppleva den! Festivalen utgår ifrån Hachiman Jinja (krigsgudens helgedom) i ett av de äldre kvarteren av staden. Under den två dagar långa festivalen får vi tillfälle att beskåda de ceremoniella vagnarna och delta i festligheterna. (Frukost)
 
Dag 7: Takayama
Takayama är omgivet av berg och med sitt isolerade läge har staden bevarat många lokala seder och bruk som man inte finner någon annanstans. Mycket av stadens ursprungliga gatunät och äldre byggnader finns bevarade och de gamla kvarteren som stadens rika köpmän en gång i tiden lät uppföra byggdes av traktens erkänt skickliga hantverkare och timmermän. Virket som användes var av högsta kvalitet och hade gömts undan av lokalbefolkningen för att myndigheterna inte skulle lägga beslag på det. Köpmännen såg därför till att färga sina ceder- och cypressvirkeshus med sot så att utomstående inte skulle upptäcka vad husen var gjorda av. I de bruna och svarta huslängorna finns numera allt från lokala sakébryggerier, restauranger och kaféer till konsthantverksbodar, textilaffärer och souvenirbutiker. Ni får hela dagen att på egen hand utforska Takayama som lär sjuda av festligheter! (Frukost)
 
Day 8: Takayama – Kyoto
Efter frukost åker vi till Kyoto. Först kommer vi till Nijo-borgen, uppfört under det tidiga 1600-talet för att fungera som residens åt shogunen (Japans militärdiktator) vid de tillfällen han besökte Kyoto. Vi beundrar borgens magnifika träport med rikt utsirade och färgglada detaljer och besöker borgens klippträdgård. Som en säkerhetsåtgärd lät man i borgens passager lägga ett ”näktergalsgolv” vars plankor visslar till när man beträder det. Tanken var att ljudet skulle röja nattliga inkräktare med uppdrag att lönnmörda shogunen. Vi hör hur det visslar till under fötterna medan vi beskådar borgens mottagninssalar och tidstypiska skärmmålningar. Övernattning i Kyoto. (Frukost och lunch)
 
Dag 9: Kyoto
Idag besöker vi shintohelgedomen Fushimi Inari Taisha känd för sina rödlackade torii-portaler. En torii symboliserar gränsen mellan denna värld och det gudomliga. Intill den märkliga helgedomen bildar tusentals torii en suggestiv passage, nästan som en röd allé, som slingrar sig uppför ett heligt berg. Fushimi Inari Taisha är tillägnad risets, sakéns och köpmanskapets gud och torii-portalerna är mestadels donerade av olika japanska företag och affärsmän. I anslutning till helgedomen finns dessutom mängder av stenstatyer som föreställer rävar – risgudens budbärare. Vi besöker platsen på morgonen när den känns särskilt mystisk och magisk.  På förmiddagen besöker vi även Sanjusangendo-templet med världens längsta träbyggnad som rymmer 1001 statyer av barmhärtighetens bodhisattva Kannon. Templet är med på Unescos världsarvslista och är ett av Japans i särklass mest intressanta och spännande tempel. Åsynen av alla statyer med sina hemlighetsfulla och inåtvända ansiktsuttryck, de tända stearinljusen, doften av rökelse och ljudet av munkmässande bidrar sannerligen till en unik upplevelse. Vi besöker därefter Kiyomizu-templet med anor från 700-talet. Detta tempel, som också finns upptaget på Unescos världsarvslista, är beläget vid sluttningarna till Higashiyama i östra Kyoto och är särskilt känt för sin enorma träveranda där pilgrimer en gång i tiden brukade samlas. Kiyomizu betyder ”det klara vattnet” och anspelar på den källa som ligger i anslutning till templet. Källvattnet som många av tempelbesökarna står i kö för att dricka av sägs ha undergörande egenskaper. Vi promenerar sedan i långsam takt längs med Higashiyamas vackra sluttningar och följer de små gränderna ned till Yasaka-helgedomen där det berömda geishadistriktet Gion ligger. Promenaden är säkerligen en av de vackraste i hela Japan och går igenom kulturminnesmärkta områden med små boutiquer och stråk med diskreta tehus. Vi kommer fram till Gion under den sena eftermiddagen när geishorna ger sig ut för att underhålla sina gäster på något av de mer exklusiva tehusen. Med lite tur är det möjligt att vi kanske får syn på några av dem. I Gion ges tillfälle att på egen hand utforska omgivningarna innan vi möts upp för att åka tillbaka till hotellet. (Frukost)
 
Dag 10: Kyoto – Nara - Osaka
På morgonen reser vi till den anrika staden Nara grundat under det tidiga 700-talet. Nara var den tidiga japanska statens första egentliga huvudstad och det finns därför många historiskt intressanta platser här. Vi besöker två av de största sevärdheterna som båda finns med på Unescos världsarvslista. Buddhisttemplet Todaiji är en av världens äldsta och största träbyggnader och rymmer en enorm buddhastaty i brons. Templet uppfördes strax efter att Nara blivit huvudstad och ligger i en park där hjortar alltid har tillåtits att ströva fritt. Templet är samtida med den närbelägna shinto-helgedomen Kasuga Taisha, känd för sin vackra tempelgång som kantas av tusentals mossbeklädda stenlanternor. Under eftermiddagen fortsätter vi till Osaka och besöker Dotonburi, en av stadens populäraste sevärdheter. Övernattning i Osaka. (Frukost och middag)
 
Dag 11: Hemresa från Osaka
Efter frukost transfer till flygplatsen och flyg till påstigningsorten. Måltider ingår ombord på långflygningen. (Frukost)