En smak av Japan

Magome juku i Nakasendo, Japan

En smak av Japan tar dig på ett unikt sätt med på en resa till storstad och landsbygd, genom nutid och dåtid. Det ingår några av de absolut främsta attraktionerna för ögat såväl som för själen och gommen.Turen löper mellan världsstäderna Tokyo och Osaka via nöjesdistrikt, anrika tempel och enormt vackra vyer, som toppas med utsikten över berget Fuji. Ni åker längs den gamla berömda handelsvägen Nakasendo i vackra Kisodalen, där också blir möjlighet att vandra och på nära håll betrakta de vackra vyerna. Denna resa tar dig med till dels de ”måsten” som är förknippade med en Japanresa men också till förhållandevis oexploaterade delar av Japan. Välkomna!

Dag 1: Flyg till Japan
Vi flyger till Tokyo, Japans huvudstad. Måltider ingår ombord på långflygningen
 
Dag 2: Ankomst till Japan (Tokyo)
Vi anländer till Tokyo. Transfer till hotellet. På kvällen träffas vi för välkomstmiddag. Övernattning i Tokyo. (Middag)
 
Dag 3: Asakusa, Meiji Jingu, Harajuku och Shibuya
Under dag 3 och 4 promenerar vi och färdas med Tokyos utmärkta kollektiva färdmedel och får därmed en inblick i Tokyobornas vardag
     
Efter frukost beger vi oss till distriktet Asakusa, en av Tokyos traditionella stadsdelar. Asakusa huvudattraktion är Sensoji, ett mycket populärt buddhisttempel som byggdes på 600-talet. Tempelmarknaderna, smala gator, traditionella butiker och restauranger ger en glimt av gamla Tokyo. Vi besöker därefter Meiji jingu, en helgedom uppförd till minne av kejsaren Meiji (1852 - 1912) och hans gemål kejsarinnan Shoken (1869-1912). I Japan förknippas kejsaren Meiji med den moderniseringsprocess som inleddes under den senare hälften av 1800-talet. Vi beger oss därefter till det närliggande distriktet Harajuku som blivit något av ett centrum för ungdomskultur och mode och åker sedan till distriktet Shibuya som bland annat är känt för sitt enorma övergångställe (Shibuya crossing) framför stationsbyggnaden. När det blir grönt fylls övergångsstället av strömmar av korsande människomassor från alla riktningar. Övernattning i Tokyo. (Frukost)
 
Dag 4: Akihabara, Ueno och Shinjuku
Vi startar dagen med att besöka elektronikdistriktet Akihabara som erbjuder ett stort utbud av elektronik och tax-free varor. Under det senaste decenniet har Akihabara blivit ett centrum för japansk otaku. En otaku är en person som hyser ett extremt intresse för till exempel manga (tecknade japanska serier), anime (animerad film) eller datorspel. Vi promenerar härifrån till stadsdelen Ueno längs marknadsgatan Ameyoko dori som erbjuder allt från kläder till torkad fisk. Om du vill kan du till exempel gå en promenad i den närliggande Uenoparken dit många Tokyobor söker sig för en stunds vila. Efter att vi möts igen åker vi till Shinjuku. Här besöker vi Tokyos stadshus (Tokyo Metropolitan Government Building). Från skyskrapan får man en storslagen vy över megametropolen Tokyo. Vi går på en stadsvandring i Shinjuku och passerar en av världens mest trafikerade stationer – Shinjukustationen. Shinjuku med sina höga byggnader, enorma TV-skärmar och neonskyltar är en fantastisk syn! Övernattning i Tokyo. (Frukost)
 
Dag 5: Kawaguchisjön och berget Fuji
Vi börjar dagen med ett stopp vid Imperial Palace, kejsarpalatset (ses utifrån) som är Japans kejsares bostad. Det ligger i centrum av Tokyo, omgivet av vallgravar, och på platsen för det ursprungliga Edo Castle, som en gång var världens största fästning. Därefter lämnar vi Tokyo för att åka till Kawaguchisjön, där vi tar Mount Fuji Panoramic Ropeway, en linbana, upp till en observationsplats, där vi njuter av panoramautsikt över Kawaguchisjön och Fuji-berget. Sedan besöker vi Arakura Sengen Shrine, som kom till år 705 för att här kunna be till gud för att förhindra katastrofer och för att erhålla lycka i hushållen. När vi tar oss längre upp från Arakura Sengen Shrine kommer vi till Chureito-pagoden, byggd som ett fredsminnesmärke 1963 och här anses vara det bästa stället att se Fuji-berget, och platsen är därför mycket populär bland fotografer. Vi övernattar på ett japanskt traditionellt hotell, ryokan, vanligtvis med tatamimattor och varm källa. Övernattning i Nagano (frukost, lunch och middag)
 
Dag 6: Kiso Valley
Kisodalen löper längs bergen i Japans centrala alper och utgör en forntida 70 km handelsväg, känd som Nakasendo. Handelsvägen utvecklades längs dalen och fungerade som en mycket viktig handelsväg i Japans gamla dagar. Vi kör längs Kiso-dalen och anländer till Magome, som främst byggdes för att bereda husrum för dem som reste längs handelsvägen. Vi utforskar den charmiga staden och besöker några museer. Efter lunch gör den som vill en vandring till Tsumago, eller som leden heter Magome - Tsumago trail. Denna led tar oss genom skogen och bland risfält, och efter cirka 2 timmars promenad anländer vi till Tsumago, den mest orörda byn i Japan. Vandringen ger en möjlighet att uppleva den vackra Kiso-dalen och få en smak av Japans feodala förflutna. (Turen är cirka 8 kilometer lång och tar cirka 2-3 timmar att gå i lugn takt från Magome till Tsuomago. Om man inte vill vandra kan man medfölja bussen till Tusmago). Övernattning i Nagoya. (Frukost och lunch)

Dag 7: Kyoto
På morgonen åker vi till den gamla kejsarstaden Kyoto som var Japans huvudstad under mer än ett årtusende. Efter ankomsten till Kyoto besöker vi Nijo slott, som byggdes 1603 som Kyotoresidens åt shogunen (Japans militärdiktator) under Edo-perioden (1603-1867). Nijo slott utsågs till att komma med på UNESCO: s världsarvslista 1994. Därefter kommer vi till Fushimi Inari Shrine, en viktig Shinto-helgedom i södra Kyoto. Den magiska, till synes oändliga vägen med över 5000 färgglada torii-portar på kullarna bakom Fushimi Inari-taisha-helgedomen gör det till en av de populäraste helgedomarna i Japan. Övernattning i Kyoto.(Frukost)
 
Dag 8: Kyoto
Idag besöker vi först Kinkaku-ji eller Guldpaviljongen. Byggnaden byggdes som bostad för Shogun Ashikaga Yoshimitsu (1358-1409), men omvandlades till ett zentempel efter hans död. Bilden av templet, rikt utsmyckat med bladguld, som speglar sig vackert i Kyokochis blanka vatten, är kanske den mest kända bilden av Kyoto. Från Guldpaviljongen kommer vi till Arashiyama, ett trevligt distrikt i den västra utkanten av Kyoto, som var en populär destination för bättre bemedlade förr i tiden. Efter att ha vandrat genom Bamboo Groves, och gjort ett kort stopp vid Tenryujitemplet, anländer vi till Togetsukyo Bridge. Träbron sträcker sig över Katsurafloden nedanför Arashiyamaberget, och med fantastisk utsikt. På eftermiddagen fortsätter vi vår resa till Kiyomizudera (det rena vattnets tempel), ett av de mest berömda templen i Japan. Kiyomizudera är bäst känt för sitt trädäck som ger besökarna en fin utsikt över körsbärs- och lönnträd samt på avstånd själva staden Kyoto. Därefter kommer vi till Gion, Kyotos mest kända geishadistrikt. Övernattning i Kyoto. (Frukost)
 
Dag 9:  Kyoto - Nara - Osaka
På morgonen reser vi till den anrika staden Nara grundat under det tidiga 700-talet. Nara var den tidiga japanska statens första egentliga huvudstad och det finns därför många historiskt intressanta sevärdheter här. Under dagen besöker vi två världsarv. Buddhisttemplet Todaiji är en av världens äldsta och största träbyggnader och rymmer en enorm buddhastaty i brons. Templet är samtida med den närbelägna shintohelgedomen Kasuga Taisha, känd för sin vackra tempelgång som kantas av tusentals mossbeklädda stenlanternor. På eftermiddagen beger vi oss till Osaka, där vi besöker stadens berömda slott som spelade en betydande roll under 1500-talets senare hälft när Japan började processen mot nationellt enande efter en lång period av ständiga inbördeskrig. Vi besöker även Dotonbori, Osakas mest berömda shopping- och nöjesdistrikt längs en av stadens gamla kanaler. Övernattning i Osaka. (Frukost)
 
Dag 10: Hemresa från Osaka
Transfer till flygplatsen och hemresa till påstigningsorten. Måltider ingår ombord på långflygningen