Inför resan till Japan

Fuji mount på våren, Japan

Färdhandlingar
Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn ska vara skrivet på samma sätt som i ditt pass. Har du mer än ett efternamn måste samtliga också återges på flygbiljetten. Kunden måste själv kontrollera att namnuppgifterna på biljettbokningsbekräftelsen är korrekta och stämmer överens med vad som står i passhandlingen. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ca 7 dagar före avresan.
 
Pass och visum
För resor till Japan behöver svenska medborgare inte visum för kortare vistelse inom 90 dagar. Ditt pass skall vara giltigt under din vistelse i Japan och innehålla minst två tomma sidor. Vid ankomst till Japan kan man i sällsynta fall bli ombedd att visa sin hemresebiljett. Sedan 2007 fotograferas alla japanresenärer vid ankomst och får lämna sina fingeravtryck.
 
Vaccinationer och hälsa
Japan mycket god sjukvård. Inga obligatoriska vaccinationer krävs för inresa till Japan. Kontrollera att du har en försäkring som täcker vård i Japan samt hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom. Tag med dina försäkringsdokument under resan. Om du tar med dig mediciner bör dessa förvaras i sina originalförpackningar så att det tydligt framgår vad det är för slags läkemedel. Vid medförsel av receptbelagda läkemedel bör du ta med intyg från din läkare på engelska att packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage. Kranvattnet i Japan är drickbart.
 
Väder och kläder
Japan har fyra distinkta årstider med milda och behagliga vår- och höstmånader. Vintern är på de flesta håll ganska mild med klart väder, speciellt i södra Japan, men det kan bli betydligt kallare i de norra delarna av landet med rika snöfall längs Japanska havet samt i de centrala delarna av huvudön Honshu.

Regnsäsongen som varar ca en och en halv månad infaller under början av juli på Honshu och något tidigare söderöver. Japan har tämligen varma somrar med hög luftfuktighet, med undantag för ön Hokkaido i norra Japan som vanligtvis är avsevärt svalare än övriga Japan. Under sensommaren och den tidiga hösten infaller tyfonsäsongen.
 
Som turist i Japan kan du klä dig som du brukar hemmavid. Våra resor till Japan innehåller många promenader. Tag därför med promenadvänliga skor som dessutom är lätta att ta av eftersom många platser vi besöker gärna ser att man tar av sig om fötterna inomhus.  

Klimattabell för Tokyo

Tokyo Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 8 9 12 17 21 24 28 29 26 20 15 11
Min °C 2 2 5 10 14 18 22 23 20 15 9 4
Nederbörd mm 43 58 94 119 132 181 128 147 181 158 84 44

 
Valuta och växling
Den japanska valutan heter yen och brukar vara tillgänglig på de flesta växlingskontor. Kedjan 7-Eleven har bankomater i sina butiker där du kan ta ut kontanter med kort VISA och Master Card. Andra bankomater, med undantag för dem man finner på större postkontor, brukar vanligtvis inte acceptera utländska kreditkort. Många mindre affärer och restauranger godtar inte kortbetalning.
 
Transport och kommunikation
De kollektiva transportmedlen i Japan är synnerligen effektiva. Kollektivtrafiken är oftast uppbyggt enligt zon-system vilket innebär att biljettpriset blir högre ju längre bort man ska. Biljetter gäller vanligtvis för en enkelresa såtillvida man inte köper ett dags- eller månadskort. I Tokyo och andra storstäder är tunnelbana är oftast det smidigaste transportmedlet.   
 
Taxi är relativt billigt i Japan. Försök dock att undvika taxifärder under rusningstid i Tokyo och Osaka då man kan bli sittandes länge i trafiken. Ta alltid med ett visitkort från hotellet inför återresan. Japan har ett invecklat adressystem där gatunamn ofta saknas vilket gör det komplicerat för taxichaufförerna att hitta dit du ska, speciellt i storstadsregionerna. Taxichaufförerna hittar dock alltid till tunnelbanestationer, hotell, parker och museer etc. som kan anges som riktmärken. Taxibilar lyser rött om de är lediga och grönt om de är upptagna.
 
Det går att använda mobiltelefoner med 3-G simkort men vi rekommenderar dock att du kontaktar din abonnemangsleverantör och hör med dem huruvida du kan använda din telefon i Japan. Mobiler med gamla kontantkort fungerar sällan i Japan. Japan Air Lines har lanserat appen "JAL Explore Japan Wi-Fi", som gör det möjligt att ansluta gratis till mer än 200 000 WI2 Wi-Fi-hotspots ("hotspots") i hela landet. Appen fås på Android (min 4.1), iPhone eller iPad (min iOS 8.0).  http://www.fr.jal.co.jp/world/en/jalwifi/index.html
 
Mat och dryck
I Japan finner man ett enormt utbud olika sorters restauranger. De mer traditionella restaurangerna specialiserar sig ofta på ett begränsat antal rätter som tillagas till perfektion. Det japanska köket är i absolut världsklass, men i Japan finner du även mänger av kinesiska, koreanska, västerländska och indiska restauranger. I Tokyo lär det finnas fler restauranger med Michelin-stjärnor än i London, New York och Paris sammanlagt! Även snabbmatsrestaurangerna håller en hög kvalitet med otroligt låga priser. Bland de inhemska alternativen märks till exempel kedjan Yoshinoya som serverar ris och stekt kött till mycket överkomliga priser. På de förhållandevis billiga kaitenzushi-restaurangerna placeras assietter med sushibitar på rullband som löper längs en oval disk utmed vilken gästerna sitter och kan betrakta sushikockarnas arbete. Det är bara att plocka sådant som du tycker ser gott ut. Notera att assietterna har olika färg eller mönster beroende på prisklass. Många japanska restauranger saknar menyer på engelska, men oftast finns fotografier eller plastmodeller av rätterna så att du kan se vad som finns på menyn. I sådana fall är det bara att peka på det du vill ha när du beställer. Tag gärna med en gaffel om du tycker det är svårt att äta med pinnar. Det är inte säkert att vanliga bestick finns på alla restauranger vi besöker. På traditionella restauranger serveras ofta te till maten, men du finner även ett stort antal inhemska ölsorter som Kirin, Asahi och Sapporo. Under senare år har japansk whiskey med märken som Yoichi, Hibiki, Hakushu och Yamazaki uppmärksammats internationellt.   
 
Shopping och presenter
Prisnivån i Japan liknar den i Sverige. Utbudet av varor är dock ofantligt mycket större. Här kan du finna allt! Japanskt konsthantverk, porslin, köksknivar och kläder är exempel på sådant som många tycker om att ta med sig hem. Affärernas öppettider är vanligtvis längre än i Sverige, speciellt i storstäderna där många affärer och varuhus har öppet till 20:00 eller ännu senare, även under helgerna (istället har man stängt någon av vardagarna). Bankerna är öppna måndag till fredag mellan 9:00 och 15:00. Postkontoren är i allmänhet öppna vardagar mellan 9:00 och 17:00 och lördagar mellan 9:00 och 12:00. I Japan finns det gott om servicebutiker som är öppna dygnet runt. De största kedjorna är 7-Eleven, Lawson, Family Mart och Sunkus. De har ett brett sortiment av allehanda dagligvaror med allt från skrivmaterial och hygienartiklar till snabbmat och kylda drycker.
 
Övrig information
Elektricitet: Strömmen i Japan är 100 volt, 50 Hz i östra Japan och 60 Hz i västra Japan. Du behöver en adapter. På större hotell brukar man, i mån av tillgång, kunna låna en adapter kostnadsfritt. Om du vill vara på den säkra sidan bör du ta med dig en sådan hemifrån.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckat bagage kommer på villovägar. Packa därför värdesaker och viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget.
Lokal tid: 8 timmar före svensk vintertid och 7 timmar före svensk sommartid.
Språk: Japanska.
Dricks: Dricks är inräknat i notan.
Reseförsäkring: Du kan köpa en reseförsäkring genom Phoenix Travel. Kontrollera först vad din hemförsäkring täcker.
Tatuering: Observera att gäster med tatueringar inte släpps in på hotellens badinrättningar!