Inför resan till Storbritannien

London skyline wiht big ben

Att resa till andra länder innebär att vi kommer i kontakt med ett annat lands historia, kultur och mentalitet som skiljer sig från vår. Som besökare gäller det att anpassa sitt uppträdande, men också att vara flexibel i sina förväntningar. Det hjälper att vara beredd på att även de mest välplanerade ingredienserna i vår resa kan bli helt annorlunda.
 
FÄRDHANDLINGAR
Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ungefär 7 dagar före avresan. Var uppmärksam på att ditt namn på flygbiljetten måsta vara exakt samma som i ditt pass. Det räcker med ett förnamn, men har du två eller flera efternamn skall alla efternamnen stå på biljetten. Bokstäverna Å-Ä-Ö kommer att vara skrivna som AA-AE-OE på flygbiljetten efter internationella regler. Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig genast att kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter.
 
PASS OCH VISUM
EU-medborgare får stanna så länge de vill i Storbritannien.  Medborgare i europeiska länder utanför EU får stanna högst 6 månader i Storbritannien. Kontrollera att ditt pass är giltigt i minst 6 månader vid datum för hemresan och innehåller 2 ostämplade sidor. Passet får inte vara sprucket eller trasigt någonstans. Storbritannien är inte med i Schengen-samarbetet. Du måste därför ha med dig ditt pass när du reser hit. Dock gäller ett nationellt ID-kort sedan 01 juli 2015 för resa till Storbritannien.
23 juni 2016 genomförde man en rådgivande brittisk folkomröstning (BREXIT) med resultat att landet ska lämna EU. Det återstår att se när man lämnar EU och när detta får effekt på passregler.
 
VACCINATIONER OCH HÄLSA
Ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet, som du får gratis av Försäkringskassan. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och gör det lättare att få nödvändig vård när du vistas i ett annat EU/EES-land. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks dock inte av kortet. Ta med ett brev på engelska från din läkare som beskriver dina medicinska behov. Utöver grundskyddet mot stelkramp, polio och difteri rekommenderas inte några speciella vaccinationer. Rekommendationer för vaccinationer kan dock ändras utan varsel. Kontakta din vaccinationscentral för ytterligare information.
 
VÄDER OCH KLIMAT
Klimatet varierar ganska kraftigt mellan de olika regionerna .  Skottlands västra högland är t.ex. en av de mest nederbördsrika och blåsigaste regionerna i Europa medan de östra delarna av landet årligen har relativt lite nederbörd. Sydvästra England har mildast klimat. Januari/februari är de kallaste månaderna och juli/augusti de varmaste månaderna. En regnjacka kan vara bra året runt.

VALUTA OCH VÄXLING
Valutan i Storbritannien heter Pund och har förkortningen GBP (£). Ett pund består av 100 pence. Mynt finns i följande valörer: 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £1 and £2. Sedlar finns i följande valörer: £5, £10, £20 and £50. Man kan växla till GBP i bank eller på ett växlingskontor i Sverige eller Skottland. Kreditkort/bankomatkort kan användas till att ta ut pengar i bankomater i Storbritannien. Lokal avgift kan tillkomma. Kortbolaget kan ta ut en valutaavgift, kolla med ditt kortbolag vad som gäller. Kredit- och bankkort accepteras i stor utsträckning i hela Storbritannien.  I samband med BREXIT har GBP sjunkit kraftigt
 
TRANSPORTER OCH KOMMUNITAKTIONER
Storbritannien har ett välfungerande kommunikationsnät. Det finns buss, båt, tåg eller flyg till landets alla hörn. I Storbritannien kör man på vänster sida. Taxibolagen kör med taxameter och priserna varierar beroende på vilken tid på dagen det är, fart och avstånd. Priserna är högre på kvällar, under helgerna och helgdagar. Mobilnätet är välfungerande i Storbritannien. Kontrollera med din teleoperatör vilket bolag de har avtal med i Storbritannien. Kom ihåg att det är mycket kostsamt att använda nätet i Storbritannien för att mobilsurfa. Använd ett trådlöst nätverk om möjligt då det som oftast är gratis. Det är oftast dyrt att använda hotellets telefon att ringa med, både lokala och internationella samtal.
 
SÄKERHET
Resenärer bör vara vaksamma i stora folksamlingar, på tåg och i tunnelbanan. Väsk- och fickstölder förekommer i alla länder. Pass, pengar, biljetter och andra värdeföremål bör förvaras på ett säkert ställe.
 
MAT OCH DRYCK
Maten i Storbritannien har stora regional skillnader t.ex. Skottlands naturliga skafferi av vilt, mjölkprodukter, fisk och sjömat samt frukt och grönsaker är huvudingredienser i det traditionella skotska köket som är baserat på enkelhet och utan exotiska kryddor. Traditionella rätter som haggis, neeps och tatties är populära och biff, lamm och frukt är produkter som anses vara bland de bästa i världen. Skottland producerar också många goda ostar. Skotsk whisky är givetvis populärt och finns i många olika märken och kvalitéer. Lokalt bryggt öl och ales är också omtyckt över hela Storbritannien. .
En riktig engelsk frukost skall innehålla:  kalla spannmål eller gröt, följt av korv, bacon, ägg, stekta tomater, toast, smör, marmelad och te eller kaffe.
Till andra måltider äts t.ex. : svensk köttpajer - smördeg fylld med fläsk, kyckling  eller stek och njure; cornish piroger - smördeg  innerhåller  malet nötkött, lök och potatis; scotch ägg - hårdkokta ägg inslagna i korv kött och ströbröd och friterade;  shepherds cirkel - nötfärs eller lamm med örter och lök med potatismos; bubble and squeak  - corned nötkött, kål och potatis stekt tills de är knapriga;  toad in the hole - korvar i en smetbas;  bangers  and mash - mosade korvar och potatismos och fish n'chips;  cod -  friterad haddock rödspätta serveras med pommes frites och vinäger.

SHOPPING
Whisky, ostar, kiltar, halsdukar/vantar i skotsk kashmir eller ylle och lokalproducerade smycken är bra köp. Fråga gärna guiden om inköp och shopping.
 
ALMÄNT OCH BLANDAT
Lokal tid: Storbritannien har lokal tid minus 1 timme. När klockan är 12:00 på dagen i Sverige är den 11:00 på förmiddagen i Skottland.
Elektricitet: I Storbritannien gäller 220-240 volt. Man behöver en adapter då pluggarna är annorlunda än i Sverige. I Storbritannien använder man en BS1363 3-stiftsplugg:
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Märk ditt baggage båda på ut- och insidan av resväskan och handbaggaget.
 
Dricks
Ibland inkluderar barer och restauranger automatiskt 10 % dricks på notan. Man kan då välja att lägga till några extra små mynt. På restauranger där inte dricks ingår lägger man på 10 – 12 % på notan. Man ger ca 10 % dricks till taxichaufförer. På hotell lägger man 1 – 2 £ per dag till personalen som städar rummet. På puben kan man ge lite småpengar till den som kommer med maten till bordet. Till den som står i baren ger man en liten slant innan man lämnar lokalen, inte för varje runda.
 
Språk
Nästan alla talar engelska. I Skottland talar dock cirka 30 % scots och cirka två % skotsk gäliska.   Gäliska talas även i Nordirland i form av Ulsterskotska, dessutom talas iriska. Samtliga uppräknade språk är officiella språk i sina respektive regioner. Samma sak gäller Walesiska i Wales.
 
Reseförsäkring/avbeställningsskydd
Kan köpas genom Phoenix. Kontrollera vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker.
 
 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php:414 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php on line 414